2

С над 1.8 млрд. активни потребители, Facebook може да се похвали като място, където може да се открие всякаква информация. Това обаче носи и своите проблеми, особено, когато тази информация не отговаря на етиката или закона. Вестник "Гардиън" разкри сериозните предизвикателства на Facebook в тази сфера, както и някои от конкретните правила, които модераторите на социалната мрежа трябва да спазват при преглеждането и филтрирането на съдържание.

Никой не е чувал за това чат приложение с 1 млрд. потребители

Facebook Messenger вече поддържа видео игри в мрежа

Изданието е видяло над 100 вътрешни документа, които показват насоките за модераторите. Някои от тях се оказват спорни. Например разрешено е показването на нарисувано на ръка сексуално съдържание, но не и същото създадено по дигитален път. Разрешено е оставянето на видео клипове показващи аборти стига в тях да няма голота. Разрешено е показването на стрийминг на видео, което показва опити на хора да се самонаранят, защото компанията не иска да наказва или цензурира хора в беда.

Според Facebook бъдещето е за добавената реалност

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

Сред спорните правила има и други разрешения за модераторите. Например те могат да оставят снимки с насилие на животни, освен най-крайните прояви. Могат да се оставят дори снимки с тормоз над деца, стига в тях да няма садизъм. Разрешени са и клипове, които показват смърт, защото според  компанията те помагат за повдигане на вниманието към различни проблеми.

Facebook разрешава и определени изкази и фрази, които може да имат обиден или сексуален характер. Повечето от тях са смятани за твърде общи, за да са реална заплаха. В документите е посочено, че компанията съзнава, че хората се чувстват в безопасност да изразяват недоволството си чрез остър език в рамките на социалната мрежа. Те смятат, че няма да има последици, защото комуникацията чрез устройства не е толкова лична, колкото очи в очи.

Супермоделът Миранда Кър обвини Facebook в кражба

Кои са любимите приложения на тийнейджърите

Социалната мрежа смята всеки човек с над 100 000 последователи за публична фигура. Това му отнема някои от правата и защитите, които обикновените потребители имат. Компанията приема, че те имат по-голяма отговорност за формирането на общественото мнение и има по-високи изисквания към тях.

Заплахи към Доналд Тръмп също трябва да бъдат трити, защото е държавен глава и има защитен статут. Това важи дори и за фразите, които са смятани за общи, например "някой да го застреля". Същевременно Facebook разрешава на потребителите да си разменят и по-остри фрази.

Зукърбърг отрече Facebook да е повлияла на изборите в САЩ

Компанията не отрече публикуваните насоки. Тя коментира пред вестника, че е много трудно да се постигне баланс и да се намери консенсус кои мерки са правилни и кои прекалени. "Имаме много голямо и разнообразно глобално общество и хората имат много различни идеи кое е правилно. Където и да положим границите, винаги ще има сиви зони. Например разликата между сатира, хумор и неподходящо съдържание понякога е много малка. Много е трудно да се прецени кое може да остане на сайта и кое не", коментира Моника Бикерт, ръководител на Facebook за политиката и мерките на компанията. Тя допълва, че понякога много зависи и от контекста - има случаи, когато едно и също изказване може да е както по правилата, така и много неподходящо.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@