8

Т енденцията жените да създават семейство и деца в по-късен етап в живота си, се превърна в изключително спорен въпрос, а изборът им понякога е подложен на ожесточена критика.

В ГАЛЕРИЯТА НИ ВИЖТЕ МАЙКИ, КОИТО ИЗГЛЕЖДАТ НА ГОДИНИТЕ НА ДЪЩЕРИТЕ СИ

Изглежда обаче, че може би това решение има един голям плюс: ново научно изследване разкрива, че жените, които родят на или след 30 години, може да живеят по-дълго. Учени са сравнили очакваната продължителност на живота на по-възрастни жени с възрастта, на която са родили децата си. Те установили, че

жените, които имали деца по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго от тези, които раждат през 20-те си години.

Кафе, добър сън и водорасли - ключът към младостта

По-зрелите жени са по-добри майки, установиха учени

Експертите по фертилност предупреждават, че жените трябва да започнат да правят опити за дете, преди да са навършили 30 години, в противен случай рискуват да не могат да заченат, тъй като количеството и качеството на яйцеклетките им намаляват.

Но ново проучване, публикувано в медицински издания, хвърля нова светлина по въпроса и казва, че жените, които могат да заченат на по-късен етап от живота си, са с тенденцията да живеят по-дълго.

Източник: Thinkstock/Guliver

Изследването е проведено от учени от университета в Коимбра, Португалия. Те са изследвали възрастта на раждане и очакваната продължителност на живота, използвайки данни от всички страни-членки на ЕС.

Друго скорошно проучване, публикувано в списанието „Menopause“, съобщава, че

жените, които раждат по-късно, са три пъти по-склонни да имат определени ДНК маркери за по-дълъг живот.

Учените в Америка са изследвали 400 жени на 70-годишна възраст, които са били на възраст над 33 години, когато са родили последното си дете.

Те измерили дължината на женските теломери – окончанията на хромозомите, за които се знае, че определят колко добре или колко зле стареем. По-късите теломери са свързани с по-кратък живот. Изследованията показали, че жените, които са по-големи, когато раждат последното си дете, са два до три пъти по-склонни да имат по-дълги теломери, отколкото жените, които са родили последното си дете на 29 години или по-млади.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@