Ва а, извлечена от сурови картофи, може
да замени чешмяната и дори питейната
вода в райони, застрашени от суша.
Нова технология за извличане
на течността от зеленчуците се изпитва от "Пепси",
която притежава производителя
на бързи закуски "Уокърс" (Walkers.co.uk).
Компанията усъвършенства
процеса, за да оползотворява големите количества вода,
отделяна от картофките при топлинната им обработка в чипс.
Инженерите зад проекта
смятат, че цели фабрики могат да работят с извлечената течност,
което ще ги "изключи изцяло от главния
кран".
Първоначално, водата ще бъде използвана
в производствения процес при миенето,
беленето и рязането на картофите, но
"Пепси" (Pepsi.com) се надява тя да тече
и в чешмяните кранове за пиене.
Компанията смята, че количеството ще е
достатъчно, та да остава и за подпомагане
на местните общности близо до нейните
фабрики.
Около 75% от картофа е вода, така че има
предостатъчно естествен ресурс, който е срамота да не оползотворим, казва
Мартин Сийл, началник устойчиви практики
за Европа за компанията.
По думите му в стандартния процес
при топлинната обработка на чипса
течността от зеленчуците се изпарява
през комините.
Компанията, която изпробва новата
техника в завода си в графство Ланкашър, Великобритания, се надява да
извлича около 3000 л вода на час от тях.
Изпарената по време на готвене и
кондензирана отново вода вече е чиста,
но ще бъде пречиствана повторно преди
да се консумира, обяснява Сийл.
Това е поредната зелена стъпка, обявена
от "Пепси", които се опитват да бъдат
конкурентни и в областта на зелените
практики.
По-рано този месец компанията
обяви, че смята да произвежда опаковки
от картофени обелки, които се разтварят
лесно в природата.
Тя си постави и амбициозни цели да
намали консумацията на вода и въглеродните
си емисии с над 50% през следващите пет
години с помощта на нова земеделска
технология - iCrop.
С нея фермерите би
трябвало да доставят вода и торове из
нивите точно и само
на местата, където те са необходими.
Водата на картофите може да замени чешмяната
"Пепси" усъвършенства процеса, за да оползотворява големите количества вода, отделяна от картофките при топлинната им обработка в чипс
1 ноември 2010, 17:18
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!