4

Прогноза за състоянието на слънчевата и на геомагнитната активност и за влиянието им върху здравето на хората публикува през последните двайсетина дни на сайта си Институтът за космически и слънчево-земни изследвания при БАН (ИКСИ-БАН) (space.bas.bg).

Пред БТА директорът на института проф. Петър Гецов уточни, че засега има свободен достъп до прогнозите на сайта, но идеята на института е те да се използват занапред, подобно на метеорологичните прогнози, от медии и от държавни институции.

Прогнозите за слънчевата активност се подготвят от Центъра за прогнози на космическото време и космическия климат към ИКСИ-БАН.

Прогнозите са краткосрочни и средносрочни, и включват данни за състоянието на слънчевата и на геомагнитната активност - за предстоящи геомагнитни бури и смущения.

Тази информация е ценна, защото слънчевите изригвания влияят на хората с различни здравословни проблеми, но оказват влияние и върху здравите хора.

Проф. Гецов напомня, че повишената слънчева активност влияе негативно върху нервната система и върху кръвното налягане, особено когато хората са депресирани.

Слънчевите изригвания се наблюдават с различни радиотелескопи в момента, в който стават, но те достигат до земята след два-три дни, обясни професорът. За това време нашите учени чрез математически модели обработват  информацията и подготвят прогнозата за слънчевата активност за няколко дни напред.

За щастие, географските ширини, на които се намира България "не са подложени на толкова ярко влияние на слънчевите изригвания, но все пак те се усещат", коментира проф. Гецов.

Той каза, че повишената слънчева активност затруднява  радиоразпространението и навигацията, а при много мощни слънчеви изригвания "електромрежата може да излезе извън употреба".

Подробна синоптична прогноза можете да видите в Sinoptik.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@