0

П рез последните дни Слънцето изненада учените с необичайно висока активност. НАСА публикува видео, което показва в детайли слънчевите изригвания, включително и най-мощното от повече от десетилетие насам.

Невиждано северно сияние от 10 г. насам озари небето над Земята

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯ СНИМКИ НА ЗРЕЛИЩНОТО СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Изригванията се породиха от голямо слънчево петно. Активността на Слънцето е неочаквана, защото то се намира в 11-годишен период на минимум, т.е. подобни процеси са рядкост и обикновено не са толкова мощни. Този цикъл започна през 2014 г., когато приключи соларният макисмум - 11-годишният период, през който слънчевата активност е голяма.

Мощно слънчево изригване блокира GPS комуникациите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

В средата на миналата седмица беше и най-голямото изригване, клас X, като достигна степен 9.3. Изригването беше толкова мощно, че наруши GPS и радиокомуникациите за около час и половина в насочената към Слънцето страна на Земята. Това беше и най-мощното слънчево изригване от 12 години насам.

"Слънцето в момента е в период на соларен минимум. Броят на активни региони, където се образуват изригванията е малък, така че няколко X-клас изригвания толкова близо едно до друго е много необичайно", коментира Аарон Рийд от университета на Белфаст, цитиран от онлайн изданието CNET.

Макар изненадани, учените са доволни от трите X-клас изригвания в рамките на 48 часа, както и няколкото по-слаби изригвания преди и след тях. Честотата и допълнителните наблюдения чрез телескопи ще помогнат на астрономите да научат повече за процеса на формиране на изригванията и ще им помогне да ги предвиждат по-лесно занапред.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@