5

В селената все още крие много непознати и трудно обясними явления. Учените попаднаха на още едно ново откритие - прозрачна галактика, в която изглежда, че няма тъмна материя.

Учени откриха сигнал от най-първите звезди във Вселената

Марсоходът Opportunity работи вече повече от 5000 дни

"Смятахме, че всяка галактика има тъмна материя и че именно тъмната материя е в основата на създаването на една галактика. Тази невидима, мистериозна субстанция е най-доминиращата част във всяка галактика. Затова откриването на галактика без тъмна материя е неочаквано. Това противоречи на стандартните модели как съществуват галактиките и показва, че тъмната материя е реална: тя има свое собствено съществуване, което е отделно от другите компоненти на галактиките. Откритието подсказва и че може да има повече от един начин за формиране на галактика", коментира Питър ван Доккум, ръководител на проучването в сайта на НАСА.

Колата на Мъск в Космоса се оказва полезна на учените

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

Галактиката е кръстена NGC 1052-DF2. Учените изчисляват, че тя съдържа само 1/400-тна от количеството тъмна материя, което са очаквали да има. Самата галактика е с размерите на Млечния път, но има 1/200 от броя на звездите. Във Вселената има и други големи галактики с малко звезди, което ги прави доста бледи за телескопите. Нито една подобна галактика досега обаче не е била откривана без тъмна материя.

Подобни галактики са почти невидими за традиционните телескопи. Учените са изработили изцяло нов телескоп, който може да ги открива като следи движението на звездите. Чрез тази информация учените могат да изчислят и масата на цялата галактика. "Ако има изобщо някаква тъмна материя в тази галактика, то тя е много малко", допълва Доккум.

НАСА направи най-далечната снимка от Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

След като са открили галактиката със специалния телескоп, учените вече са могли да настроят и космическия телескоп "Хъбъл" към нея, за да я снимат. Тя е разгледана и от обсерваторията в Хавай, като не са открити индикации, че е във взаимодействие с друга галактика.

"Прекарах поне час просто гледайки снимката от "Хъбъл". След толкова години работа е рядкост да попаднеш на нещо, което наистина не си виждал преди. А това нещо е изумително - гигантско тяло, през което мжожеш да виждаш. Дори галактиките зад него се виждат. Това буквално е прозрачна галактика", коментира още Доккум.

Учени засякоха активен радиосигнал от дълбокия Космос

Междугалактическият астероид озадачи астрономите

Учените нямат конкретна представа как се е породила NGC 1052-DF2. Тя се намира на около 65 млн. светлинни години от Земята, като е на възраст около 10 млрд. години. Няма признаци, че в нейния център има черна дупка и не прилича на типична елипсовидна галактика.

Една от теориите на астрономите е, че формирането на прозрачната галактика е било повлияно от намиращата се в близост гигантска галактика NGC 1052. Друга идея е, че преминаващ през NGC 1052 газ е фрагментирал галактиката и е отделил от нея NGC 1052-DF2. Учените казват, че тези теории са само спекулация и не обясняват всички характеристики, които са открити в прозрачната галактика.

И малкото информация обаче е достатъчна. На нейна база астрономите вече анализират 23 други бледи галактики, които са снимани от "Хъбъл". Досега поне 3 от тях изглеждат сходни, което подсказва, че прозрачната галактика най-вероятно не е единствена по рода си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram!

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@