8
Ри иденция на тракийски владетели на връх Кози грамади в Средна гора е един от най-интересните археологически обекти това лято.

Намира се на 1100 м. надморска височина в Средна гора, до хижа "Фенера", на 22 км. от град Хисаря. Оградена е с масивна крепостна стена, която заема около 10 дка площ с рядко срещано градоустройство. Крепостта и резиденцията са близо една до друга и са свързани с античен път.

Кози грамади е тракийски архитектурен комплекс от V-IV век пр. Хр. Вероятно е бил свързан с тракийския култов център, открит от знаменития д-р Георги Китов в с. Старосел, което е на 20 км на юг.

Комплексът включва няколко монументални сгради, опасани с крепостна стена. Централната постройка е внушителна резиденция на владетел. Там са намерени много монети от тракийските царе Терес II, Котис I и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.

Преди пет години работата на експедиция на Националния исторически музей е била спряна заради нарушение на административни разпоредби - Правилника за археологическа дейност.

Подобна тракийска представителна сграда от този период досега не е откривана. Дворецът на два етажа е с внушителен параден вход и украси по стените. Има две четириъгълни профилирани бази за колони, праг с дупки за железен механизъм на еднокрила врата.

От другата страна на обширното помещение има две къси симетрични стълбища, водещи към своеобразна трибуна. Археолозите са убедени, че това е била зала за приеми и пирове на тракийския владетел.

В резиденцията и по склоновете на хълма има много следи от ожесточена битка - върхове на копия и стрели, тракийска махайра, хиляди оловни тежести за прашки.

Непосредствено до тях се намира по-древно светилище от монолитен каменен блок с улеи за извършване на жертвоприношения.

Тази година изследователският проект победи в дарителската програма на "Мото-Пфое" (motopfohe.bg), която финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на България за 13-та поредна година.

Ръководителят на екипа д-р Иван Христов твърди, че Кози грамади е единственият паметник от тази епоха, открит в Югоизточна Европа.

Христов познавал археолотическите обекти в района, когато, през 2005 г., тръгнал по едва видимия в тревата път, оформен от античните строители. Минал край кариерите, от които те вземали материл за строежите, стигнал до възвишението на 1100 м. и там видял яма, неотдавна изкопана от иманяри. В нея личала великолепна стена от масивни каменни блокове...

Тези дни община Хисаря съобщи, че е готова да организира посещение на тракийския архитектурен комплекс. Осигурени са високопроходими автомобили, но до самия обект може да се стигне само пеша, уточняват от общината.

На място разяснения ще дава ръководителят на археологическата експедиция Иван Христов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@