14

И сторията на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време космическият обект загуби статуса си на планета и беше сложен в категорията планета-джудже. Някои учени обаче оспорват и това определение, а ново проучване насочва към идеята, че Плутон всъщност може да е гигантска комета, съобщава онлайн изданието CNET.

Местата с най-много вода в Слънчевата система

НАСА направи най-далечната снимка от Земята

Проучването е дело на учени от Института "Саутуест" (SwRI), които са използвали данни от "нови хоризонти" на НАСА и мисията "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕКА), която кацна на кометата 67Р. Те са сравнили информацията с това, което се знае до момента за Плутон.

"Разработихме космохимичен модел на "гигантската комета" на формирането на Плутон", казва Кристофър Глейн от института. Учените са открили, че един от най-големите богати на азот глетчери на повърхността на Плутон има сходен състав с намереното от "Розета" върху кометата.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

Данните показват още, че има сходство в количеството азот в глетчера с количеството, което би имало на Плутон, ако той е обект, който е формиран от милиард комети или обекти от Пояса на Кайпер. Учените са разгледали и друг модел, в който Плутон се е формирал от много студени ледове. Той също сочи към идеята, че около милиард древни комети са се събрали в едно и са създали Плутон.

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

Учените обаче нямат идея как се е случило това. За сега те нямат и преки доказателства, че Плутон е създаден точно по този начин. Такива трябва да се съберат тепърва чрез по-детайлни проучвания на планетата-джудже, която може и да се окаже гигантска комета.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram!

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@