7

След няколко години разработка, НАСА вече е готова с прототипа на първия робот-миньор за Марс. Той носи името RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) и след няколко години може да прави компания на марсохода Curiosity, който и в момента анализира Червената планета.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

RASSOR показва, че дори нещо на пръв поглед просто като копаенето, всъщност има своите сериозни предизвикателства, особено в условията на слаба гравитация. Копаенето разчита на сцепление и тегло, но на Марс те трудно могат да се постигнат заради значително по-слабата гравитация. Ако роботът просто започне да копае по стандартния "земен" начин, той ще бъде изтласкан назад от собствената си сила. За да балансира това, ще му трябва много по-голяма сила и сцепление, което е трудно.

Вместо това учените на НАСА са решили да променят начина на копаене и той да е съобразен със специфичните условия на Марс. Така се ражда RASSOR, който може да променя позицията си според терена. Той разполага с два идентични въртящи се цилиндъра от всеки край. Освен да копаят, те могат да играят и ролята на тежест и подпора независимо от релефа. Цилиндрите са поставени на рамена, които им позволяват да се завъртат от двете страни на корпуса. По този начин роботът може да се изправи и след обръщане. Той има и способността да застане във вертикална позиция, например за да изсипе изкопаното в колектор без да се нуждае от рампа.

Китай показа снимки на марсианския си роувър. Вижте го

RASSOR може да работи както самостоятелно, така и чрез оператор. Роботът има множество сензори и няколко камери, които му позволяват да се ориентира. Тъй като системата е много семпла, роботът не е скъп. НАСА дори не изключва възможност да изпрати няколко такива робота на Марс, които да разкопаят и анализират почвата на различни места из планетата. Информацията ще е важна както за изучаване на нейния състав и история, но и за бъдещите мисии с хора, които предвиждат и създаване на колония на Марс.