6

Г игантската пясъчна буря, която вече близо две седмици бушува на Марс, става все по-голяма и интензивна. Тя вече е една от най-мощните, които някога са наблюдавани на Червената планета от човечеството, съобщава НАСА.

Гигантска пясъчна буря се развихря на Марс

НАСА откри евентуални форми на живот на Марс

Към 10-ти юни бурята е била с площ над 41 млн. кв. км. или почти колкото Северна Америка и Русия взети заедно. Освен това е толкова гъста, че блокира почти цялата слънчева светлина и денят изглежда като нощ.

Как ще изглежда животът на Марс

Марсоходът Curiousity празнува 2000 дни на Марс

Самият вятър не е проблем, защото атмосферата на Марс е рядка и това не позволява генериране на силни пориви. За сметка на това обаче значително увеличава плътността на пясъка във въздуха, което е по-сериозният проблем.

Учените на НАСА са се опитали да осъществят нов контакт с Opportunity на 12-ти юни. Марсоходът обаче не е отговорил. За сега учените приемат, че заради липсата на слънчева светлина той е влязъл в режим на съхранение, в който се изключват всички модули без часовника.

Прототипът на европейския марсоход е готов за тестове

НАСА ще търси екзопланети с уникален нов сателит

От екипа на НАСА очакват, че ситуацията ще остане такава още няколко дни. Всичко зависи колко време ще продължи бурята. След като тя отслабне, ще са нужни няколко часа слънчева светлина, за да може Opportunity да зареди батериите си достатъчно, за да активира останалите модули. До тогава съдбата на марсохода ще е неясна. Основното притеснение за него е, че може да стане твърде студено, а липсата на енергия няма да позволи на отоплението му да запази важните модули и те може да замръзнат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@