3

Кучетата са интелигентни колкото 2-годишни деца, установили психолози.

Учените твърдят, че животните могат да разбират до 250 думи и жестове, да броят до пет и да правят прости математически сметки.

Психолозите използвали тестове, първоначално създадени за да установят нивото на развитие на говора и основните аритметични умения при децата. Чрез тях доказали, че кучетата са доста по-умни, отколкото се смяташе досега, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Те направили и списък с "най-умните" и "най-глупавите" породи.

Десетте най-интелигентни са: бордър коли, пудел, немска овчарка, голдън ретривър, доберман, коли, лабрадор, папийон, ротвайлер и австралийски кетълдог.

По-глупави са: афганска хрътка, басенжи, булдог, чау-чау, борзой, блъдхаунд, пекинез, мастиф, бигъл и басет.

"Средностатистическото куче притежава интелекта на 2-годишно дете. Това означава, че може да разбира около 165 думи, знаци и сигнали. При най-умните кучета говорим за 250 думи и знаци.

Очевидно е, че няма да седнем и да разговаряме с кучето си, но те дават знаци, че разбират думи и жестове", казва авторът на изследването проф. Стенли Корън.

Проф. Корън, който представил резултатите на конгрес на американската асоциация на психолозите, смята, че кучетата са сред най-интелигентните животни и могат да съперничат на маймуните и папагалите в способността им да разбират езика на хората.

"Освен това могат да лъжат преднамерено - умение, което децата развиват на по-късна възраст", допълва ученият и твърди, че животът с хората е допринесъл за развитието на кучешкия интелект.

"Вижте разликата в поведението на вълците и домашните кучета! Когато човек посочи нанякъде, вълкът ще погледне пръста, а домашното куче ще насочи поглед в посоката, в която е отправен", аргументира се той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@