6

К учетата са част от живота на хората от много по-дълго време, отколкото се предполагаше. Това твърдят учени от Университета на Рен във Франция, цитирани от БиБиСи.

Как кучетата се опитват да комуникират с нас

Кучето ви не иска просто храна, иска вашето внимание

Те са направили ДНК анализ на останки на кучета от различни периоди, които са били открити по време на археологически разкопки в Европа и Азия. Проучването показва, че кучетата са били редом с хората още от преди 9000 години.

Това означава, че кучетата са били приятел на човек още преди той да започне да се занимава със земеделие. ДНК анализът показва, че кучетата са били използвани от човека във времената, когато се е изхранвал само с лов и събиране.

Кучетата могат да ни измамят, за да получат това, което искат

Кризата от затлъстяване достигна и кучетата

С течение на времето човекът е започнал да експериментира с отглеждане на диви растения, като по същото време е започнал да опитомява и някои животни. Сред тях са овцете, кравите и прасетата. Тогава кучетата отново били от полза, като се използвали за управление на стадата както и до днес. Всичко това се е случвало в районите на днешния Ирак, Сирия, Ливан, Йордания, Израел и Египет.

Постепенно част от хората започнали да мигрират към днешна Европа и Азия. Мигриращите хора са взели със себе си както познанията си по земеделие, така и животните, включително кучетата. Проучването на ДНК показва, че кучетата са следвали хората по време на тяхната миграция и към този етап на историята те вече са имали много близка връзка.

Най-преданите кучета в историята

Животните, които оставиха следа в човешката история

Пристигайки в Европа, кучетата се смесили с другите вариации на Стария континент, което променило техния ген. Учените обаче казват, че кучетата отпреди няколко хилядолетия са били много по-различни. По-късно започнало и селектиране на породи. Така се стига до кучетата, които са широко познати днес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@