16

Т опенето на ледените шапки на Земята може да има доста сериозни последици за много крайбрежни градове. НАСА е направила нов модел, който предвижда кои ще са най-засегнатите градове.

Хокинг: След 600 г. Земята може да е кълбо от огън

Бил Гейтс със смразяващо предупреждение за света

Моделът взима предвид кои ледове са се стопили най-много, както и допълнителни критерии като въртенето на Земята и гравитацията. Всичко това ще има ефект върху разпределението на допълнителната вода, казват учените. Специалистите казват, че градовете трябва отсега да планират мерки за справяне с евентуалните наводнения дори и те да се случат след най-рано 100 години.  Оценяването на риска трябва да е подобно на методите на застрахователните компании.

Експерти прогнозират рекордни температури през 2016 г.

Какъв е бъдещият климат на България

Новият инструмент на НАСА цели да помогне на градовете да проведат симулации и да проверят потенциалните рискове. Чрез него всеки рисков град може да провери топенето на кои ледове е най-директна заплаха за него и да следи тяхното състояние най-внимателно.

Бил Гейтс ще строи града на бъдещето в пустинята Аризона

Човекът е основната причина за затоплянето на климата

Така например софтуерът прогнозира, че ако северозападната част на Гренландия се разтопи, то тогава Лондон ще бъде значително засегнат. За Ню Йорк обаче трябва да се разтопи цялата северна и половината източна част на Гренландия, за да има голям риск.

Общо 293 големи крайбрежни градове по цялата планета са застрашени, в зависимост от това кои ледове се стопят. Особено голям е рискът за градовете в Аляска и североизточните части на Канада и САЩ. На Балканите са посочени най-вече Истанбул, Атина и Дубровник, които след 100 години могат да очакват повишение на морското ниво при тях с между 110мм и 120мм. Основните източници ще бъде топенето на ледовете в Гренландия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@