1

О чите са прозорец към душата. Това не е просто изтъркана фраза, а самата истина при това научно доказана. Очите ви са в състояние да разкрият що за личност сте и говорят за вас много повече отколкото осъзнавате.

ПРОВЕРЕТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ КАКВА ЛИЧНОСТ СТЕ СПОРЕД ДВИЖЕНИЕТО НА ОЧИТЕ ВИ

Учени създадоха изкуствен интелект, който да „чете мисли“ и може да каже що за личност е даден човек като просто наблюдава движенията на очите му и мигането на клепачите.

Учени, ръководени от Тобиас Лотчер от Университета в Южна Австралия, разбраха как движенията на очите са свързани с личността на човека.

Какво говори цветът на очите ни за нас

42 студенти са носили смарт очила за проследяване на движението на очите им. Те са попълнили и въпросници, които оценяват личността им.

Въпросникът разделя личността в „големите пет“ черти на личността, използвани най-често в психологията: екстровертност, невротизъм, съвестност, пригодност (бел. ред. личностна черта, проявяваща се в индивидуални поведенчески характеристики, които се възприемат като любезни, симпатични, кооперативни, топло и внимателни. В съвременната психология на личността, пригодността е едно от петте основни измерения на личността, отразяващи индивидуалните различия в сътрудничеството и социалната хармония) и откритост към трупане на опит.

„Личностните черти характеризират моделите на поведение, мислене и чувстване на индивида“,

пишат изследователите в публикация във Frontiers in Human Neuroscience. „Проучванията отчитат взаимоотношенията между личността и движенията на очите, е предполагат, че хората със сходни черти обикновено движат очите си по сходен начин“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@