7

П ромяната в образованието е необходимост, която среща широко съгласие. Когато обаче стане дума как точно да се промени образованието, тогава започват и големите разногласия. А времето минава, технологиите и индустриите се развиват и имат все по-голяма нужда от кадри, които са обучени според новите тенденции.

Роботи посрещнаха ученици в София за първия учебен ден (ВИДЕО)

ИТ секторът в целия свят е сред тези, които имат най-много проблеми заради остарелите образователни системи. Затова на много места по света технологичните компании се "спасяват" сами със собствени проекти и инициативи. ИТ милиардери от Силициевата долина в САЩ мислят по-глобално и вече няколко години работят по училището на бъдещето, съобщава BusinessInsider. То се казва AltSchool и прилага изцяло нови методи, но това не се харесва на всички родители. Оказва се, че образованието е доста по-трудно предизвикателство дори и за най-богатите.

Коя е най-желаната професия от учениците

5 мита, които ще възпрепятстват кариерата ви на програмисти

AltSchool започва като проект на Макс Вентила, бивш топ служител на Google. През 2013 г. той напуска интернет гиганта, за да реализира визията си за бъдещето на образованието. Той дори получава 175 млн. долара финансиране от основателя на Facebook Марк Зукърбърг, фонда на Питър Тийл и още няколко големи имена в Силициевата долина.

В основата на AltSchool е софтуерът. Той се използва от няколко училища в Калифорния и Ню Йорк, като екипът на AltSchool използва училищата като място за експерименти на нови функции в софтуера и нови методи на обучение. Първоначално всичко върви добре, но през изминалата година започват проблеми. Родители започват да отписват децата си от AltSchool, притеснени, че децата им са се превърнали в "опитни мишки". В резултат вече няколко училища на AltSchool са затворили, а още три ще бъдат закрити в през пролетта на следващата година.

Как в България 7-годишни деца се учат да програмират

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

"Стигнахме до заключението, че AltSchool е само параван за реалната цел на Макс - да разработва софтуер и да го продава", коментира родител пред BusinessInsider, който е пожелал анонимност. Мнението им сякаш е потвърдено от действията на AltSchool по-рано този месец. Тогава Вентила обяви пред Bloomberg, че компанията му ще намали броя на училищата и ще се съсредоточи върху разработката на софтуер. Въпросният софтуер вече дори се използва от четири частни училища и има планове да бъде разпространен в още много училища в САЩ в рамките на следващите три до пет години.

На практика AltSchool се превръща в технологична компания, а не в училище. Това не се харесва на родителите, които плащат по 27 000 долара на година. Дори официалните данни на AltSchool посочват, че средно всеки клас губи по един до двама ученика годишно. Класовете са с между 10 и 25 деца, а във всяко училище има между 30 и 100 ученици общо.

Българинът, който чертае бъдещето на IT обученията

Училище за бъдещи лидери

Защо се стига до тук? Първоначалната идея е училището да не изглежда като училище. Няма традиционни класни стаи с чинове. Децата са свободни да се разхождат, да седят на дивани, на пода. Всяко дете има таблет, чрез който учи и изпълнява поставените задачи. След това качва резултатите в училищния сървър. Камери записват уроците и те могат да се гледат в последствие от учителите. В основата на всичко е персонализираното обучение. Учителите рядко преподават на всички деца едновременно. Вместо това обръщат индивидуално внимание на всеки ученик и се съобразяват с характера, интересите и предпочитанията.

AltSchool не крие, че всичко това изисква много експерименти и именно затова училището е експериментално. През годините са тествани различни комбинации от брой ученици, съотношение ученици спрямо учители и дори промени в подредбата и оборудването на класните стаи.

Според недоволните родители обаче, AltSchool в крайна сметка не е изпълнило обещанията. Те са очаквали, че децата им ще получават не само индивидуален подход, но и индивидуални задачи. Оказало се обаче, че в повечето случаи задачите са били еднакви за всички. Освен това се увеличил и броят на децата в отделен клас, което намалило времето за всеки ученик с учителите. Допълнителното време с учители пък започнало да се таксува.

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Разбира се, не всички са недоволни. Други родители смятат, че училището все още се адаптира и промените са за добро. Както винаги, не всички деца се справят добре, други пък се отличават. Логично, родителите на отличаващите се са доволни. Фактът е, че дори и персонализираното обучение в клас е сложен подход, който може и да не е подходящ за всички.

А освен това не всички винаги ще се "разбират" добре с технологиите и за тях по-интересни ще са съвсем други методи и дейности, в които ще показват много по-добри резултати. Проблемите на AltSchool показват, че образованието е сложно предизвикателство и решаването му далеч не е толкова лесно и не се изчерпва с промяна на обстановката в училище и подхода на учителите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@