9
Учените откриха начин да избегнат голямата вероятност от раждане на близнаци при жените, подложили се на ин витро процедура, без да намаляват вероятността тя да бъде успешна.

В цял свят клиниките обикновено поставят повече от един ембрион в един ин витро цикъл, за да увеличат шанса за успех, което обаче е рисковано както за майката, така и за децата.

Сега лекари твърдят, че могат да предвидят за коя жена е достатъчно влагането само на един ембрион, така че поставянето на повече да става единствено когато е крайно необходимо.

На среща на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Стокхолм специалистите обясниха как благодарение само на обикновен списък с въпроси към пациентката вероятността от раждане на близнаци може буквално да се сведе до нормалната.

С други думи 2% - колкото при жените с естествена бременност. За момента раждането на повече от едно дете на бременност представлява двуцифрено число.

Д-р Ян Холте от шведския научен парк в Упсала, който ръководи изследването, анализирал заедно с екипа си над 3000 ин витро цикли, извършвани в клиниката им в периода 1999-2002 г., вземайки предвид различните фактори, оказали влияние за успеха на процедурата.

Те изолирали четири решаващи - възрастта на жената, броят на произвежданите от нея яйцеклетки, качеството на ембриона и минал успех или неуспех на ин витро процедура.

С тази информация лекарите са способни да направят прогноза за това в коя жена е достатъчно да се постави един ембрион, което е препоръчителното, и коя има по-малки шансове.

Благодарение на това резултатите при пациентките са много по-добри - по-малко бебета се раждат преждевременно, а опасността от смърт на плода преди, по време или след раждане е наполовина.

Друга клиника в Швеция е постигнала подобни обнадеждаващи резултати и вече три други използват този модел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@