3

Х ората с избухлив нрав не са толкова интелигентни за колкото се имат. Това показват резултатите от проучване на Университета на Варшава, съобщава ScienceDirect.

Какъв е най-добрият начин да спорим с партньора си

Синдром на самозванеца - защо мъжете са по-засегнати

В проучването са участвали 528 студенти, които попълни въпросници, чрез които да оценят своя нрав и колко лесно се ядосват. След това е трябвало сами да оценят за колко интелигентни се смятат на скала от 0 до 25 точки. Последната стъпка от проучването е била участниците да си направят и реален тест за интелигентност.

Какво образование ще завърши човек зависи от ДНК

Резултатите показват, че има връзка между избухливостта на даден човек и погрешната представа за собствената му интелигентност. "Хората с по-високо ниво на ярост имат склонност да надценяват своите способности. Например мислят, че са по-умни отколкото реално са. Тази част от гнева е свързвана с нарцистични илюзии", коментира Марчин Заженковски, съавтор на проучването, пред PsyPost.

Проучването показва, че ако даден човек се се "пали" лесно, особено за дребни неща, то има много по-голяма вероятност да смята, че винаги е прав и има прекалено голяма самоувереност. В някои случи се проявява друга тенденция - избухливият нрав води до повишена тревожност. Учените не дават конкретни съвети, но проучването им показва, че е добра идея хората с "къс фитил" да поработят върху характера си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@