4

Всеки от нас има нужда от приятели, за да си осигури социална подкрепа. Да ни развеселяват, когато сме тъжни, да ни подкрепят, да ни помагат да виждаме нещата по-ясно и изобщо, да имаме опора в трудни моменти.

Случва се обаче някои от приятелите ни да направят нещата още по-лоши, вместо да ги облекчат. Тези приятели имат модели на поведение, които не са нито полезни, нито подкрепящи.

8 типа приятели, които всяка жена трябва да има

Защо не трябва да сме приятели с бившо гадже?

Истинското значение на приятелството

Ето пет вида приятели, от които наистина нямаме нужда:

1. Г-н/г-жа „Нали ти казах“

Понякога в опит да покаже подкрепа, приятел казва „нали ти казах“. Това не е полезно, не е подкрепящо. За този приятел е по-важно, да е прав, вместо да окаже подкрепа. Ако имате приятел, който постоянно прави това, зарежете го.

2. Г-н/г-жа депресия

Нормално е понякога приятелите ви да са депресирани или да гледат по-песимистично на живота. Въпреки това обаче никой от нас няма нужда от хора, които постоянно гледат негативно на нещата. Особено досадно е, когато сте щастливи, а имате приятел, който вижда недостатъците на всичко. Изберете си приятели, които ще ви дадат обективна перспектива, а не такива, привлечени от „тъмната страна“.

3. Светът се върти около мен

Нарцистичните личности не са приятели, които биха могли да окажат подкрепа. Те са концентрирани върху себе си и не можете да разчитате на тях, когато се нуждаете от подкрепа. Друг приятел от типа „светът се върти около мен“ е този, който постоянно се нуждае от разбиране и подкрепа, но никога не се сеща да даде такава. Кому е нужен такъв приятел?

4. Забиващият нож в гърба

Няма по-лошо от приятел с две лица – човек, на когото се доверявате, а след това разказва тайната ви на всички. Или пък човек, който ви казва нещо, а на всички останали казва обратното. Доверието е критичен елемент за едно приятелство така че, ако знаете, че не можете да се доверите на някого, нямате нужда от него в живота си.

5. Г-н/г-жа „Избери страна“

Последният тип взаимоотношения, от който не се нуждаете е този, в който другото лице изисква от вас да сте напълно и винаги „на негова страна“. Враговете им трябва да бъдат и ваши врагове. Вие или сте напълно с тях, или сте против тях. Това са хора, чиято несигурност ги кара да разглеждат взаимоотношенията като изцяло добри или изцяло лоши.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.