4

В секи от нас има нужда от приятели, за да си осигури социална подкрепа. Да ни развеселяват, когато сме тъжни, да ни подкрепят, да ни помагат да виждаме нещата по-ясно и изобщо, да имаме опора в трудни моменти.

Случва се обаче някои от приятелите ни да направят нещата още по-лоши, вместо да ги облекчат. Тези приятели имат модели на поведение, които не са нито полезни, нито подкрепящи.

8 типа приятели, които всяка жена трябва да има

Защо не трябва да сме приятели с бившо гадже?

Истинското значение на приятелството

Ето пет вида приятели, от които наистина нямаме нужда:

1. Г-н/г-жа „Нали ти казах“

Понякога в опит да покаже подкрепа, приятел казва „нали ти казах“. Това не е полезно, не е подкрепящо. За този приятел е по-важно, да е прав, вместо да окаже подкрепа. Ако имате приятел, който постоянно прави това, зарежете го.

2. Г-н/г-жа депресия

Нормално е понякога приятелите ви да са депресирани или да гледат по-песимистично на живота. Въпреки това обаче никой от нас няма нужда от хора, които постоянно гледат негативно на нещата. Особено досадно е, когато сте щастливи, а имате приятел, който вижда недостатъците на всичко. Изберете си приятели, които ще ви дадат обективна перспектива, а не такива, привлечени от „тъмната страна“.

3. Светът се върти около мен

Нарцистичните личности не са приятели, които биха могли да окажат подкрепа. Те са концентрирани върху себе си и не можете да разчитате на тях, когато се нуждаете от подкрепа. Друг приятел от типа „светът се върти около мен“ е този, който постоянно се нуждае от разбиране и подкрепа, но никога не се сеща да даде такава. Кому е нужен такъв приятел?

4. Забиващият нож в гърба

Няма по-лошо от приятел с две лица – човек, на когото се доверявате, а след това разказва тайната ви на всички. Или пък човек, който ви казва нещо, а на всички останали казва обратното. Доверието е критичен елемент за едно приятелство така че, ако знаете, че не можете да се доверите на някого, нямате нужда от него в живота си.

5. Г-н/г-жа „Избери страна“

Последният тип взаимоотношения, от който не се нуждаете е този, в който другото лице изисква от вас да сте напълно и винаги „на негова страна“. Враговете им трябва да бъдат и ваши врагове. Вие или сте напълно с тях, или сте против тях. Това са хора, чиято несигурност ги кара да разглеждат взаимоотношенията като изцяло добри или изцяло лоши.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@