0

Световната природозащитна организация с идеална цел "Консервейшън интернешънъл" (Conservation International) и "Нешънъл джиографик" комбинираха наука, звезден талант, екшън и забавление в името на опазването на застрашените кожести костенурки и организираха състезанието "Голямата надпревара на костенурките".

В надпреварата 11 кожести морски костенурки мерят сили в епично състезание от районите им за хранене в студените води по атлантическия бряг на Канада до зоните им за размножаване в топлите тропически води на Карибско море.

Очаква се първите костенурки да пресекат финалната линия до 29 април.

"Състезателите" ще бъдат аплодирани от своите

звездни спонсори,

в т.ч. рок групите "Пърл джем" (PearlJam.com) и "Ар И Ем" (REMhq.com), и напътствани от олимпийските плувци Аманда Биърд, Аарън Пиърсъл, Джанет Евънс, Джейсън Лезак, Кълън Джоунс и Ерик Шанто.

Официален коментатор на надпреварата е Роуди Гейнс от американската телевизия Ен Би Си - също олимпийски атлет.

"Магията на "Голямата надпревара на костенурките" се крие във факта, че състезанието облича реални данни за миграцията на морските костенурки в завладяващ, забавен формат, който насочва вниманието на обществото към важни биологични изследвания и вдъхновява хората да полагат грижи за опазването на океаните" - споделя Родерик Маст, вицепрезидент на "Консервейшън интернешънъл".

"Съдбата на морските костенурки, световния океан и човечеството са неразривно свързани и зависят от избора, който ще направим днес - отбелязва Стоун Госард, китарист на "Пърл джем". - Ние от "Пърл джем" сме щастливи да бъдем част от "Голямата надпревара на костенурките" и призоваваме всички наши фенове и приятели да се присъединят към забавлението, да подкрепят нашия фаворит - костенурката Бекспейсър - и да помогнат за опазването на моретата."

"Нешънъл джиографик" отразява надпреварата онлайн на адрес GreatTurtleRace.org в партньорство с "Консервейшън интернешънъл".

Сайтът включва

карта, проследяваща пътешествието на всяка костенурка в рамките на двуседмичното състезание.

Данните, даващи реална представа за хода на състезанието, се получават от сателитни предаватели, прикрепени към корубата на всяка костенурка от експерти на Канадската мрежа за морските костенурки.

Съдържанието се обновява ежедневно от гост-блогъри, в т.ч. шампиони по сърф и плуване, морски учени и природозащитници.

Посетителите на сайта могат да участват и в онлайн играта "Голямата надпревара на костенурките".

Тазгодишната надпревара е следствие от успеха на първото състезание през 2007 г., което проследи пътешествието на 11 женски кожести костенурки от бреговете на Коста Рика до островите Галапагос. Списъкът на участниците тази година включва и мъжки костенурки.

Кожестите морски костенурки

обитават океанските води на Земята още от времето на динозаврите. Теглото им може да надвиши половин тон, могат да се гмуркат на дълбочина над 1500 м и имат най-широкото географско разпространение сред влечугите.

Подобно на всички морски костенурки, кожестите също са застрашени в резултат от човешката дейност, а именно от случайното им улавяне в риболовни зони (т. нар. "съпътстващ улов"), консумацията на яйца, развитието на крайбрежните райони и поглъщането на пластмасови отпадъци.

Популациите на тези костенурки са намалели драстично в някои райони на света, като например в източните части на Тихия океан, където броят им е намалял с над 90% през последните две десетилетия.

"Голямата надпревара на костенурките" ще набере средства за опазването на важни местообитания за гнездене и прехрана на тези забележителни морски обитатели и ще повиши информираността на обществото за тяхната съдба.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@