Десет футуристични теории за еволюцията на човечеството
Източник: netinfo
0

К огато писателите-фантасти и футуролозите правят предположения за това, как ще изглеждаме в далечното бъдеще, тези предположения винаги се обединяват около една идея - „Не така, както днес". Хората ще се превърнат в биороботи, ще променят своята ДНК, ще се обединят с извънземна раса, ще станат безсъзнателни сенки, живеещи във виртуалното пространство и още какви ли не почти налудничави идеи, но в никакъв случай няма да си останем предишните разумни примати.

Ето 10 футуристични предположения за това, какво би могло да се случи с нашето потомство в далечното бъдеще:

 

 

 

Антиеволюция

 

Тази идея се изразява в доброволното отказване на човечеството от ранговете „Властелин на природата" и „Венец на разума". Хората ще престанат да се смятат за по-висши в сравнение с останалото животинско царство на Земята и ще преминат в тотален регрес. Цивилизацията ще рухне, градовете ще бъдат завладени от дивите животни, пътища и заводи ще се превърнат в джунгли. В момента има доста привърженици (дауншифтъри) на тази идея, но по-голямата част от човечеството едва ли ще има желание току така да се завърне в прегръдките на Майката Природа.

 

 

Доброволно измиране на човечеството

 

Но защо именно този сценарий? Отговорът е, че регресът на човечеството ще доведе до това, че няма да имаме друг избор - ще е най-добре да изчезнем така, както са изчезнали много други видове животни преди нас. Такава е целта на някои хора, активисти на „Движението за доброволно умиране", които имат сериозно предложение да прекратим цялата тази суета и благородно да измрем, оставяйки планетата на нейните изначални стопани - животните и растенията. Привържениците на това движение не смятат, че тяхната концепция звучи човеконенавистно, по тяхно мнение тя дори представлява един вид „Обнадеждаваща алтернатива на жестоката експлоатация и тотално унищожение на екологията на Земята".

 

 

Повишаване екологичността на човешкия род

 

Но да не бъдем толкова жестоки към себе си - има и по-меки начини за еволюция. Например, изкуствено да се сближим с природата чрез помощта на съвременните средства. В статия, носеща името „Човешката инженерна мисъл и промените на климата", философите С.Матю Ляо, Андърс Сандбърг и Ребека Роуч предлагат да направим следните стъпки за завръщане към природата:

  • Да престанем да ядем месо, и следователно да унищожаваме животните.
  • Да намалим броя си - мъжете с 21 %, жените с 25 %, за да намалим съответно нашата „екологична следа".
  • С помощта на генното инженерство да направим очите си котешки, така че да може да виждаме отлично в тъмното и по този начин да не губим енергия за осветление.
  • Да увеличим силата на волята си, вследствие на което в хората ще се увеличат и съчувствието и алтруизмът.

Като цяло, няма нищо сложно в тези идеи, нали?

 

Статията продължава на следващите страници

 


 

Трансгенни хора

 

Защо да се ограничаваме да приемем от животните само няколко техни качества, ако можем да получим всичко, от което се нуждаем в насипно състояние? Трансгенните технологии на бъдещето ще създадат огромно разнообразие от хибриди между хората и животните. В нашите по-малки братя има цял куп от качества, на които може да завиждаме - на кучетата за обонянието и слуха, на птиците за зрението, на маймуните за ловкостта и кой знае още какво. Хората на бъдещето ще подобрят „екологичността" си до такава степен, че не се изненадвайте, ако вместо на ближния си, един ден ще трябва да стиснете ръцете (или каквото има вместо тях) на разумен делфин с очите на ястреб, например.

 

 

Мозък вместо мускули

 

Това е едно доста класическо видение за бъдещето на човека, коeто се свежда до заключението, че човешкият мозък е най-големият сред животните по отношение големината на тялото. Въпреки, че в момента е установено, че големината на мозъка не е свързана пряко с интелекта, в миналото хората са считали, че с уголемяването му знанията и разума нарастват.

В своята статия „Човекът от милионната година" Хърбърт Уелс е предложил идеята, че с развитието на технологиите необходимостта от човешкото тяло съвсем ще отпадне и мозъкът ще остане сам, управлявайки различни роботизирани устройства. Развитието на транспорта ще предизвика закърняване на краката и тялото и нашите потомци ще бъдат някакво подобие на мозък, ходещ на ръце.

Всъщност, в тази теория има някакво малко късче истина, особено ако вземем в предвид Теорията на Дарвинизма, според която ненужните физически свойства постепенно замират и изчезват. Но съвременното човечество все повече се увлича от здравословният начин на живот и спорта, така че краката ще ни служат вероятно още много дълго време.

 

 

Колективният разум

 

От гледна точка на тази концепция, човечеството постепенно ще се превърне в нещо като кошер или мравуняк, тоест - ще се превърне в супер организъм, снабден с единен разум. Човешката воля ще се управлява от целия колектив, решенията ще се взимат съвместно в името на цялото човечество. Трябва да отбележим, че тоталитарните експерименти от миналия век се опитаха да построят в ред държави, включително и в нашата нещо подобно. Но както показва практиката - изкуственото налагане на идеята за това, че колективът е по важен от личността е невъзможно, просто заради нашата егоистична природа и вродената ни хищническа склонност към конкуренцията.

 

 

Безполовите хора

 

Ние сме „двоичен" вид, но в бъдещето технологиите биха могли да ни откажат от такава дреболия, като... половата принадлежност. Първо, изкуственото зачатие е измислено отдавна. Второ, на нас все по-често ни се случва да нямаме време за занимания със... знаете какво :).

Трето, дори да намерим време за това, много причини ни карат да ставаме все по-мързеливи относно тази дейност. Четвърто - виртуалната комуникация все повече измества реалната. Като цяло, концепцията за безполовите хора ни предлага три варианта за развитие на човечеството:

Ще се откажем изцяло от сексуалните контакти, заменяйки нормалното зачатие с такова в епруветка и постепенно ще загубим половите си различия.

Ще може да избираме дали да имаме или нямаме полови признаци.

Ще се сдобием с аморфни полови признаци, които ще може да сменяме по собствено желание.


Хм... любопитно, особено последното!

 

 

 

Генетична надпревара

 

Спомагателните репродуктивни технологии, такива като геномиката, позволяват на хората да планират предразполагането на своите деца към различни видове дейности още от самото им раждане. Например, двойка фенове на баскетбола може да си родят висок, физически развит син с вградена любов към колективните спортове. А двойка учени физици могат да имат няколко Стивън Хокинговци от различен пол. Няма предел за самоусъвършенстването! Възможностите на генетиката ще създадат общество, в което натрапчивите сънища за успех на децата, ще спомогнат за създаването на странни и екстремни форми на потомство.

 

Хора, видоизменени за живот в Космоса

 

В сегашния си вид, човечеството не може да прави нищо в Космоса без съответната техника. Но някои мечтатели не се отказват от идеята да пуснат човека в Космоса, тъй като разумното същество може много по-добре да изучи и изследва другите планети, отколкото безчувствените роботи. А затова трябва, в нас „чупливите" и крехки хора да се промени нещо.

Експертът в областта на нанотехнологиите Робърт Фрейтас предлага да се ликвидират дробовете, за да отпадне необходимостта от дишане. Друг ентусиаст - Рей Курцвейл, изобретател и футуролог предлага да се откажем от храната, и вместо това да поставим в себе си нанороботи, които да се грижат за насищането на клетките с необходимите за живота вещества. Дори известният генетик Крейг Вентер е внесъл своята лепта, призовавайки към усъвършенстване на вътрешното ухо, което ще позволи да се избегне морската болест и уврежданията от претоварването при високо налягане и ускорение. Също така, последният счита, че хората трябва да намалят ръста си и да се избавят от космите и изобщо, съдейки по всичко дотук - да се превърнем в едва ли не някакви осмокраки същества, радостно пъплещи по неизследваните планети.

 

 

Компютърният мозък

 

Концепцията за превръщане на мозъка в суперкомпютър е странна сама по себе си, тъй като компютрите отлично биха се справяли със задачите от бъдещето и сами. Още по-странно е предположението на професора по икономика Робин Хенсън за това, че компютърно-човешкият разум може да създаде безкрайно количество копия на самия себе си, за да може достойно да се конкурира в средата на трудния икономически пазар.
Друга идея е да се повиши мозъчната тактова честота, което по всяка вероятност ще доведе до това, че хората ще могат с меланхолична усмивка да наблюдават растежа на тревата или разрушаването на камъните като в забързано видео. Или, например, мозъкът-компютър по собствена воля ще променя своите параметри и възприятия, опознавайки нови аспекти за битието и самия себе си. Перспективите са неограничени, но звучат определено скучно. Най-малкото защото, именно несъвършенството на човешкият мозък ни позволява да прекараме по-интересно живота си в момента, търсейки неизвестното.

 

Всички снимки от галерията вижте тук:

 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Екатерина отпадна от &bdquo;Игри на волята: България&rdquo;</p>

Екатерина отпадна от „Игри на волята: България”

България Преди 33 минути

По-голямата сестра на Йоанна не успя да се пребори за мястото си сред финалистите

<p>ЕП поиска оставката на директора на Фронтекс</p>

ЕП поиска оставката на директора на Фронтекс

Свят Преди 56 минути

Твърди се, че агенцията за гранична и брегова охрана е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа

Мръсният въздух в София

Нови правила за „зелен билет” в София

България Преди 3 часа

За да се пазят от замърсяването тези, които не могат да си останат вкъщи разчитат на маските, които носят срещу COVID-19

Как би изглеждала война между Израел и Иран

Как би изглеждала война между Израел и Иран

Свят Преди 3 часа

Какво би могло да се случи след убийството на иранския ядрен експерт генерал Мохсин Фахризаде. Отговор дава Руслан Трад в коментар за Vesti.bg

Изстрелването на Chang"e 5

Китайският апарат „Chang'e-5” кацна на Луната

Свят Преди 4 часа

Целта на мисията е да събере лунна почва

Президентът Румен Радев

Президентът Радев даде началото на „Българската Коледа”

България Преди 4 часа

Кампанията ще помогне на деца с хронични заболявания

Защо и как да рефинансирате кредитите си

Защо и как да рефинансирате кредитите си

Любопитно Преди 6 часа

Ако целта ви е да изплащате по-малка вноска всеки месец, можете да рефинансирате с нов кредит

Бойко Борисов

Борисов: Да обърнем внимание на готовността на ЕС за пандемии

Теми в развитие Преди 6 часа

Министър-председателят проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

<p>Грандиозният финал на &bdquo;Маскираният певец&ldquo; е тази събота</p>

Грандиозният финал на „Маскираният певец“ е тази събота

България Преди 8 часа

Хищницата, Булката и Баба Яга ще се борят за първото място в най-мистериозното шоу

<p>КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока остават същите</p>

КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока остават същите

България Преди 9 часа

Утвърдената цена на природния газ от 1 декември 2020 г. е в размер на 27,70 лв./MWh. За предходния м.ноември 2020 г. утвърдената от регулатора цена беше в размер на 28.21 лв./MWh

Снимка: БГНЕС/Архив

Емил Димтров: Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен

България Преди 10 часа

Министърът на околната среда и водите отбеляза, че трябва да се направят връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с язовир "Камчия"

Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

България Преди 10 часа

През 2025 г. всички домакинства ще излязат на свободния пазар на ток

Как коронавирусът прониква в мозъка

Как коронавирусът прониква в мозъка

Теми в развитие Преди 10 часа

Германски учени открили доказателства за наличието на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния ствол

Версия: Иранският учен е убит дистанционно чрез сателит в космоса

Версия: Иранският учен е убит дистанционно чрез сателит в космоса

Свят Преди 12 часа

Дори в Иран обаче версиите са противоречиви

Google с исторически прогрес в AI за разработка на лекарства

Google с исторически прогрес в AI за разработка на лекарства

Технологии Преди 12 часа

DeepMind е разгадала едно от големите предизвикателства на протеините