15

Boeing, а не компанията SpaceX на Илон Мъск ще е първата, която ще прати хора на Марс. Това обяви изпълнителният директор на Boeing Денис Мюленбърг по време на конференцията на изданието The Atlantic.

"Убеден съм, че първият човек, който ще стъпи на Марс, ще пристигне там с ракета на Boeing", обяви Мюленбърг. Компанията вече е започнала разработка на комерсиални космически кораби, които ще позволят пътувания на хора отвъд Луната. Проектът се развива заедно с НАСА. Компанията вече има опит в тази сфера, като тя участва и в изграждането на ракетата Saturn V, която изпрати първите хора на Луната.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Според Мюленбърг космическият туризъм ще "разцъфти през следващите две десетилетия и ще се превърне в голям пазар". Той дори очаква, че Международната космическа станция ще има компания в лицето на дузини космически хотели и "офиси" на компании, които ще ги използват за проучвания и разработки на нови технологии.

Какво ни очаква на Марс - галерия

Boeing иска да бъде сред основните играчи на този пазар и да разработи транспортната система за хората и товарите. Същата цел има и SpaceX. За момента разходите са много големи и бизнес моделът не е реалистичен, но според Мюленбърг е въпрос на време тези проблеми да бъдат решени.

Илон Мъск с план за спасяване на човечеството

Междувременно Илон Мъск приветства новината. "Мисля, че е много по-добре за света, когато има няколко компании или огранизации, които правят тези междупланетарни космически кораби. Колкото повече, толкова по-добре. Всичко, което подобрява възможностите за бъдещето, е хубаво. Ако има няколко компании, които го правят, ще е чудесно. Затова представих нашата концепция, с надеждата да окуражим още компании и организации по света да направят нещо подобно", коментира Мъск.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@