11

Е вропейска организация за ядрени изследвания (по-известна като ЦЕРН) планира изграждането на най-големия ускорител на частици в света. За целта ще е нужно изграждането на огромен тунел с дължина около 100 км. и Илон Мъск иска да го построи, съобщава BusinessInsider.

Мъск показа прототип на новия си космически кораб

НАСА забрани на Мъск да пуши марихуана публично

В момента Големият адронен колайдер е, очаквано, най-големият ускорител, като неговият тунел е кръг с обиколка 27 км. Бъдещият колайтер ще е много по-голям, като ЦЕРН иска тунелът да е кръг с обиколка 100 км.

Когато Мъск греши, всички се смеят

Мъск обяви, че директорът на научната инстституция вече се е свързал с него дали компанията Boring Co може да построи тунела. Мъск казва, че това е възможно и "вероятно ще спести няколко милиарда евро". Говорител на ЦЕРН потвърждава, че такъв разоговр е имало още през юли миналата година.

За сега не е избран окончателен изпълнител на проекта. ЦЕРН коментира, че разглежда нови и ефикасни технологии, които може да се използват и да намалят разходите. Проектът е в дългосрочно бъдеще, като ЦЕРН иска новият ускорител да продължи работата на Големия адронен колайдер. Той е предвиден да работи поне до периода 2035-2040 г. ЦЕРН очаква да вземе окончателно решение в рамките на следващите няколко години, за да може да има достатъчно време строителството на новия ускорител да приключи навреме.

Мъск: Има 70% шанс да се преместя на Марс

Самоунищожението на Мъск - епизод пореден

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider - FCC). Проектът за него се разработва от 2014 г., като след още две години трябва да се начерта е и стратегията за развитие след края на работата на Големия адронен колайдер.

Мъск: Искам да е ясно - не уважавам регулаторите

ЦЕРН изчислява, че изграждането на проекта ще струва около 9 млрд. евро, като 5 млрд. евро от тях ще са за тунела. Колайдерът ще може да работи 15-20 години, като може да започне от 2040 г. ЦЕРН изчислява, че да се използва сегашният тунел на Големия адроден колайдер, за да се махне стария ускорител и да се сложи нов, ще са нужни 15 млрд. евро и над 15 години техничческо време. Затова се предпочита изграждането на изцяло нов ускорител, който ще е 4 пъти по-голям и много по-евтин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@