Windows 8 e вече тук
Така изглежда началният екран на Windows 8   
Източник: Майкрософт
21

"Майкрософт" (Microsoft. com) представи официално новата си операционна система Windows 8. Тя има напълно променен интерфейс, разработен с целта да е максимално удобен при работа с екрани, чувствителни на допир.

Освен Windows 8 от "Майкрософт" представиха магазина си Windows Store, както и собствения си таблет Surface - първият подобен продукт в историята на компанията, която досега не бе навлизала пряко на хардуерния пазар.

Новата операционна система няма познатия старт бутон, но залага на

начален екран, който дава лесен достъп до най-използваните приложения и съдържание

Основен акцент вече са самите приложения (applications), които освен предварително инсталирани, могат да се свалят и от Windows Store. Сред тях има както безплатни, така и платени. 

Windows 8 идва и с новата версия на браузера Internet Explorer - десета. Той е в два варианта - за класическия десктоп и друг, специално пригоден за работа със сензорни екрани.

Важна новост е и версията Windows RT,

която се предлага само като предварителна инсталация върху компютри и таблети с ARM процесори.

RT предлага предварително инсталиран Office пакет, но под нейното управление няма да могат да работят старите програми за Windows, а само приложения, специално писани за новия интерфейс Modern UI.

RT обаче осигурява предимството да работи на по-малки и по-леки устройства, а също така и по-дълъг живот на батерията.

За сметка на нея другата - и основна версия, наречена просто Windows 8, осигурява пълна съвместимост със стария софтуер. Тя собствено ще се предлага в двa основни варианта - Windows 8 и Windows 8 Pro. Pro включва всички функции на Windows 8, но има още и разширени функции за криптиране, виртуализация, управление на компютъра и др.

За големите бизнес организации е предназначен Windows 8 Enterprise, който предостави нови възможности по отношение на мобилната продуктивност с функции като Windows To Go, DirectAccess и BranchCache, както и по-добра сигурност с функции като BitLocker и AppLocker.

У нас освен като предварителна инсталация,

Windows 8 се предлага и с привлекателна опция за ъпгрейд:

до края на януари 2013 г. потребителите, които имат компютри с инсталиран Windows XP, Windows Vista или Windows 7, могат да закупят и изтеглят онлайн Windows 8 Pro на приблизителна крайна цена 58,66 лв (еквивалент на 29,99 евро) .

Потребителите с Windows 7 компютри, купени между 2 юни 2012 г. и 31 януари 2013 г. в над 140 страни по света, могат да изтеглят Windows 8 Pro на цена от 29,32 лв.

Повече за новостите в Windows 8 разказва генералният мениджър на "Майкрософт" за Централна и Източна Еврпа Такуя Хирано.
С него разговаря Георги Войнов. 

- Казвате "новото лице на Windows" ("Windows reimagined"). Толкова ли голяма е промяната?

- Има различни начини да го кажем. Първият Windows беше продукт с голямо влияние, Windows 95 - също. И след това, мисля, че Windows 8 е третият подобен продукт.

Технологията е базирана на Windows 7 - значително подобрена, но не е направен компромис с потребителското преживяване. В основни линии се опитваме да съчетаем дигиталния лайфстайл със стила на работа в цифровата ера.

Ето, аз съм един типичен потребител, не съм технически гуру. Престанах да използвам клавиатура, защото мога да работя, докато вървя, мога да правя няколко неща наведнъж. Имам стотици приложения, но на началния екран стоят тези, които използвам най-много: ето, тези са за работата ми, имейл, календар със задачите... а и live tiles показват какво се случва - за последните два часа имам 54 писма, ще трябва да наваксам с тях. Имам бизнес приложения, новини... Отговарям за 24 държави, нужна ми е информацията по страни.

Целият нов интерфейс е много различен от това, което беше, но пък е лесно да се свързваш с хората.

Имам четири деца, така че имам и игри - да кажа само, че не са за мене, а за децата ми... Като потребител на продукти на "Майкрософт" тествам и следващата версия на пакета Office. А освен това имам и класическия десктоп.

Ето това имам предвид, като казвам да свържем дигиталния лайфстал със стила на работата в цифровата ера. Опитваме да отговорим на нуждите на пазара - има нужда от едно цялостно устройство. Мисля, че това е основната идея на Windows 8.

- Windows 8 работи и изглежда много добре на таблети. Но как е на нормален лаптоп или настолен компютър?

- Добре работи. Имам две машини - този таблет и нормален компютър, на който използвам Windows 8 последните 6-7 месеца. Така че...

- Но промяната на интерфейса е значителна. Има потребители свикнали с мишката и клавиатурата... Не смятате ли, че за тях новата операционна система ще изглежда странно?

- Напоследък ме питат: "Ще изчезне ли мишката? Или клавиатурата?" Освен ако някой няма тънки като на супермодел пръсти, няма да изчезне... Шегувам се! С пръсти се работи лесно и интуитивно. Но когато става дума за бизнес, клавиатурата на екрана не е достатъчна. Мишката е нужна, ако работите с Excell. Същото важи и за работата на дизайнери или архитекти - нужна ви е прецизност, пръстите не са добър вариант.

Интуитивната работа с интерефейса е приоритет - работа чрез допир или чрез глас. Но не мисля, че клавиатурата ще изчезне. Windows 8 предлага и двете възможности за работа.

- Като споменахме глас, Windows 8 може ли да работи с гласови команди?

- Може, да.

- Казахте, че Windows 8 доразвива Windows 7 в техническо отношение, по отношение на стабилността?

- Да. Имате предвид Windows 8 и бизнеса? За нас съвместимостта е ключово понятие. Няма проблем, почти безболезнено е преминаването от Windows 7 до Windows 8 - най-вече защото Windows 8 разчита на технологията на предшественика си.

- Windows XP е все още много популярен тук...

- Страхотен продукт!

- Но е доста стар. А Windows 7 е на три години. Ще продължите ли да го продавате?

- За Windows XP на първо място мисля, че имаше огромна възвръщаемост на инвестицията - използва се 14 години! Windows 8 е базиран на Windows 7, така че мисля, че потребителите не трябва да гледат само новия интерфейс и новите функционалности, но и основата - например сигурността. Винаги има нови заплахи, затова е добре да се използва най-модерната технология. Но това е въпрос на предпочитание на клиента.

- Коя е най-важната черта на новия Windows? Съвместимостта, сигурността, скоростта, възможностите за интегрирани онлайн услуги...?

- Ще отговоря с да, да, да и да. Windows 8 беше тестван в 127 страни. Получихме много отзиви кое е важно. Мисля, че сигурността е основното нещо, задължително е.

Но важни са също и новите устройства, облакът, интуитивният интерфейс... Също така възможността за персонализация. А и възможността за свързване между хората: ето пример - четете статия, цъкате на "сподели" и готово.

Важна е и повишаването на производителността. Хората искат повече, не можем да правим компромиси.

- Казахте, че новият Windows е тестван много сериозно. Когато Windows 7 излезе, той беше обявен за най-тестваният продукт на "Майкрософт" преди пускането му на пазара.

- Windows 8 чупи рекорда. Предварителната версия беше изтеглена над 16 млн. пъти - така тя се превръща в най-изпробваната версия на Windows до момента.

Windows 8 създава много възможности за разработчиците да създават свои собствени приложения (applications, apps). Това е голяма разлика с Windows 7. Нямаше Windows Store. Сега има различни приложения от всички краища на света. Има стотици хиляди разработчици. В Windows Store вече има много приложения.

- Изглежда, че сега приложенията са "новите богове", те са твърде съществена част от цялата екосистема: Windows 8, Windows Store, дори и устройства като Surface. Как планирате да се развива тя?

- "Майкрософт" винаги са оценявали разработчиците и техните общности. Развиваме много различни програми, организираме различни събития за тях, така че няма нищо ново. Това са усилия, които продължават. В подготовката за пускането на Windows 8 имахме много такива организирани събития.

Имаме повече от 400 хил. разработчици, които са участвали в над 800 специални събития, организирани в 87 страни. През септември 2012 г. над 2500 разработчици поставиха рекорд на "Гинес", като участваха в маратон за програмисти - Windows AppFest в Бангалор, Индия. Трябваше да пишат приложения 18 часа нон-стоп.

Сега в България предстои подобен "хакерски маратон" - "хакатон".

Това е само малък пример. Има много разработчици, с които комуникираме през годините. Преди Windows 8 имахме много събития, за да ги окуражим. Тази тенденция ще се запази.

- Windows 8 е една-единствена платформа за всички устройства. Това е ново. Защо?

- Начинът, по който използваме компютър се промени с времето. Преди целта беше по един компютър за всеки. А сега имаме смартфони, втори компютър, даже колата ни е почти компютър. Сега може да използвате през деня едно устройство, а когато сте си вкъщи друго - и ако си влезете в профила всичките ви неща ще са там. Тази интеграция ще е много по-лесна, ако платформата е една. Средата се променя, ние - също. Осигуряваме единно потребителско преживяване.

- Ако говорим за опростяване, защо е нужно новият Windows да е в два варианта - RT и Windows 8? Какви са целите пред двата варианта?

- На първо място даваме избор на клиентите. RT осигурява определени предимства по отношение на размера и теглото на устройствата. Зависи от предпочитанията на клиентите, това е основната причина.

А относно цената - опцията за ъпгрейд свършва през януари. Цената с нея е доста приемлива за продукт на компанията - около 40 долара? Какво ще стане след това?

Цената със сигурност ще е стратегически определена. Надявам се, че компанията ще постави цени, които са привлекателни. Windows 7 беше най-продаваният Windows и мисля, че Windows 8 ще запази тази тенденция, така че цената трябва да е правилна.

И още за новия Windows 8:

Независимо дали предпочитате таблет или компютър, дали искате да създавате съдържание, да работите или да се забавлявате - Windows 8 предлага персонализирано изживяване, което отговаря на специфичния стил и изисквания на всеки един от нас, коментира Георги Ранделов, изпълнителен директор на "Майкрософт България".

"Вярвам, че Windows 8 ще даде нови възможности на хората да използват информационните технологии. Ще разшири кръга на потребителите. Затова се постарахме да сме първи на българския пазар с най-широката гама от модели в търговската мрежа", казва Данаил Вълков, мениджър на Acer за България.

"Samsung e първата компания, която предлага пълна гама устройства, специално оптимизирани за Windows 8. "Майкрософт" е наш съмишленик в идеята да осигурим най-доброто смарт изживяване.

Нашият богат опит в дизайна и технологиите в комбинация с интуитивните функции на Windows 8 предлагат на потребителите устройство, което ще им помогне да бъдат продуктивни в работата си или с което да се забавляват у дома", коментира Шакир Ахмедов, мениджър на ИТ дивизията в българския клон на Samsung Electronics.

"Водещото при нашите най-нови продукти VAIO са ярките и бързи сензорни дисплеи, управлявани от 10 точки на допир едновременно, които използват предимствата на операционната система Windows 8", заяви и Масато Накано, вицепрезидент "Мрежови продукти" в "Сони Юръп Лимитид".

Навлизаме в исторически преход от епохата на персоналните компютри към новата ера на облака, където всяко устройство трябва бъде интуитивно, мобилно и адаптивно, подчертава Джони Ши, президент на ASUS.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тези професии ще се появят до 2030 година

Тези професии ще се появят до 2030 година

Моят дигиталeн свят Преди 13 минути

Вижте какво бъдеще ни очаква

Бил Гейтс

Гейтс: Ваксините за Covid-19 ще са готови до февруари

Технологии Преди 1 час

Той обаче предупреждава, че предстоят трудни шест месеца

Д-р Александър Симидчиев

Пулмолог: Трудно ще ограничим заразата

Теми в развитие Преди 2 часа

Причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни, нямаме единност, казва д-р Симидчиев

Миа Сантова

Миа Сантова е новият кореспондент на NOVA във Виена

България Преди 2 часа

Емблематичното лице на медията ще отразява актуалните новини от австрийската столица

Иван Маджаров

Шефът на БЛС: Не приемам медиците да живеят в страх

Теми в развитие Преди 2 часа

Д-р Иван Маджаров се обърна към колегите си: „Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори”

Джиджи Хадид

Джиджи Хадид сподели трогателни снимки с дъщеря си

Любопитно Преди 2 часа

Моделът сподели очарователна поредица от снимки

<p>Ресторантьори: Наши служители и колеги остават без работа</p>

Ресторантьори: Наши служители и колеги остават без работа

Теми в развитие Преди 2 часа

Според Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България затварянето на нощните заведения, които не работят вече от месец, не е довело до намаляване на броя на заразените

Река Струма се оцвети в бяло

Река Струма се оцвети в бяло

България Преди 3 часа

Очевидец заснел изтичането на бялата течност от стар дъждовен колектор

Жена почина след отказан прием в болница в София

Жена почина след отказан прием в болница в София

Теми в развитие Преди 3 часа

Тя била закарана в столичната Окръжна болница

<p>Какво разказва мъжът, задържан без маска в метрото</p>

Какво разказва мъжът, задържан без маска в метрото

Теми в развитие Преди 3 часа

Той категорично заяви, че не вярва в коронавируса

Джо Байдън

Кабинетът на Байдън – кой ще получи ключов пост

Свят Преди 4 часа

Вижте кой ще е новият държавен секретар и каква ще е ролята на бившият такъв Джон Кери

Доналд Тръмп

Тръмп се съгласи, започва преход на властта към Байдън

Свят Преди 4 часа

Доналд Тръмп се въздържа да признае директно победата на Байдън

<p>Застудява, къде ще има мъгли</p>

Застудява, къде ще има мъгли

България Преди 5 часа

Вижте какво ще е времето тази седмица

Cadillac Lyriq Concept

GM иска да е №1 производител на е-коли в САЩ, за целта ще помагат нови батерии

Технологии Преди 5 часа

Усъвършенстваните батерии Ultium дават пробег до 725 км

Кое митично същество си според зодията

Кое митично същество си според зодията

Любопитно Преди 5 часа

Те имат доста човешки характеристики и лесно можем да открием в себе си сходства с тях