Технологии, които променят цифровата фотография завинаги
Технологии, които променят цифровата фотография завинаги   
Източник: HiComm.bg
0

Фотографията като техника, форма на изкуство, хоби (за някои - мания) съществува вече повече от 180 години. Вълна след вълна технологични иновации превърнаха артистичното "рисуване със светлина" в ежедневие, а фотоапаратите - в едно от най-широко разпространените човешки изобретения.

Днес дигитални камери ще намерите навсякъде - от геостационарните сателити до мобилните телефони. Което, разбира се, не означава, че това е краят - напротив.

Макар че скоро ще навърши две столетия, фотографията не спира да се развива, да става все по-достъпна и да предлага все по-впечатляващи възможности за творческа изява.

Ето няколко примера за технологии, които днес може да звучат като научна фантастика, но утре ще променят драстично начина, по който снимаме. 

Застинало движение

Колкото и съвършени да са актуалните в момента цифрови фотоапарати, те все още не могат да елиминират напълно така наречения motion blur - замазването, което възниква при запечатване в кадър на бързо движещ се обект или причинено от естествените движения на ръката, която ги държи.

Именно на справянето с този проблем се е посветил екипът учени, ръководени от доктор Анат Левин от Масачузетския технологичен институт.

Те са разработили камера, която се движи заедно с обекта по време на щракване на затвора. По този начин първоначално серията заснети кадри са дори още по-размазани от обичайното.

Но тъй като степента на "замазване" се управлява от самата камера, във финалния си вариант заснетото изображение може да се изчисти бързо и лесно до кристално чиста, безупречно фокусирана снимка.

Тайната е в специалния роботизиран триножник, на който се монтира фотоапаратът - интересно приспособление, което освен това може да се използва и за заснемането на панорамни кадри с невероятно ниво на детайла.

Довиждане, отблясъци

Става дума за ярките петна, причинявани от силни източници на светлина (най-често слънцето). Понякога те целенасочено се включват в кадър, за да придадат по-драматичен изглед на снимката, но обикновено присъствието им чисто и просто я съсипва.

Група учени от изследователските лаборатории на Mitsubishi Electric и университета в Кеймбридж начело с доктор Рамеш Раскар са се заели с разработката на технология, която ще изличи досадните отблясъци от нашите снимки завинаги

Те са разработили специален филтър, който се поставя между обектива и сензора на камерата. Той представлява мрежа от много ситни кръгли отвори, всеки от които действа като миниатюрна "камера обскура", насочвайки микроскопична част от уловената през обектива светлина към сензора на фотоапарата.

По този начин запечатаният от него кадър на практика е съставен от стотици, хиляди малки точки.

Макар да изглежда прост, този метод елиминира изцяло отблясъците, но филтрираната светлина предизвиква десетки миниатюрни светли петънца (вместо няколко по-големи), които впоследствие могат да бъдат изчистени светкавично от специален софтуер.

За момента единственият по-сериозен недостатък на тази технология е, че тя ограничава разделителната способност на финалния кадър до броя на точките на използвания филтър, но учените смятат, че това е лесно отстраним дефект.

Камера с един пиксел

През последните няколко години мерило за качеството на цифровите камери е броят на пикселите (или най-често мегапикселите), които техните сензори запечатват - екстра, върху която маркетинговите отдели на компаниите, произвеждащи фототехника, много обичат да акцентират.

Естествено всеки добре запознат с технологията фотограф знае, че повече пиксели не означава автоматично и по-високо качество на изображението - дори понякога води до точно обратния ефект - повишава нивото на привнесен шум и влошава кадъра.

Явно Ричард Барануик и Кевин Кели от Rice University в Хюстън мислят по същия начин, защото са разработили революционна камера, чийто сензор на практика има само един пиксел!

Тя е изградена от мрежа миниатюрни огледала, поставена на мястото, където при традиционните цифрови фотоапарати е разположен сензорът. Всяко едно огледало насочва светлината върху единствения пиксел на сензора - процес, който се повтаря до 200 000 пъти само за части от секундата.

По този начин се генерира масив от данни, които се обработват с помощта на сложен математически алгоритъм и могат да бъдат екстраполирани до изображение с повече на брой пиксели, отколкото реално запечатаните от сензора.

Двамата учени сравняват създадения от тях метод с решаването на судоку: човек може с лекота да попълни таблица от общо 81 квадрата дори ако първоначално разполага само с няколко изходни числа, понеже предварително знае какви са "правилата на играта".

Да заснемеш невидимото

Трудно се снима през непрогледна облачна покривка или вода, нали? Особен проблем това представлява за сателитите, които следят земната повърхност от орбита, но за т.нар. "квантови камери" това не е никаква трудност.

Група учени от университета в Мериленд неотдавна съобщиха, че са създали прототип на подобна камера, използваща квантовия ефект, свързващ двойка фотони.

Специален "разделител" насочва фотоните от единичен източник на светлина в два самостоятелни лъча - единият по посока на фотосензора, а другият към обекта, който ще се заснема. Всеки член на двойката заема определена позиция в лъча, към който принадлежи, и тези позиции кореспондират по определен начин.

Точно затова от поведението на едната частица може да се съди за поведението на другата. Така изображение може да се формира дори и без да има пряка видимост към обекта, който се заснема.Според учените базираните на този квантов принцип камери могат да направят революция в сферата на сателитното наблюдение, като позволят да се заснемат обекти, намиращи се под плътна пелена от облаци или обвити в мъгла.

Снимай сега - фокусирай по-късно

Едно от най-новите и революционни постижения на съвременните фотографски технологии е дело на малка компания, базирана в Калифорния, САЩ.

Тя се нарича Lytro и твърди, че е разработила и патентовала метод за цифрово заснемане, който не изисква от потребителя предварително фокусиране върху конкретен обект.

Тъй като Lytro снимките запечатват цялата, а не само част от светлината, отразена от обекта, те могат да се манипулират "пост фактум" по желание на фотографа. Така той може бързо да щракне няколко кадъра, а по-късно с помощта на компютър и специален софтуер да избере коя точно част от снимката да е на фокус.

Незабавна красота

Всички знаем как се коригират зле изглеждащи снимки: с вездесъщия Photoshop. Днес някои от професионалните фотографи дори го наричат "цифровата тъмна стаичка" и задължително всички заснети от тях кадри минават през обработка.

Боравенето с комплексен, изключително богат на функции продукт като Adobe Photoshop обаче изисква сериозни познания и умения, а и доста време.

За да направят този процес по-достъпен за широката публика, група софтуерни разработчици от Тел Авив са създали уникална програма, която създава страхотни снимки буквално за секунди.

Базиран върху фиксирани критерии за привлекателност, тази уникална програма може да ви направи да изглеждате по красиви (на снимка разбира се) само с няколко клика на мишката.

За момента тя е строго специализирана и борави само с портретни снимки. Тайната й се крие в набор от базови характеристики, които правят едно лице привлекателно, установени с помощта на група доброволци, оценявали привлекателността на повече от 200 портрета.

Това, което на практика прави програмата на израелците, е да променя автоматично заснетата от вас фотография така, че лицето на нея да пасва максимално добре на представата за "красота".

Ефектът е достатъчно изкусен, че човекът на снимката да разпознае сам себе си, но и в същото време да се възприема като "по-хубав".

Снимки в три измерения

Днес 3D е навсякъде. Стереоскопичните ефекти са новата мода във филмовата и игралната индустрия, а по всичко личи, че скоро ще завладеят и сферата на цифровата фотография.

Един от пионерите в превръщането на скучните, плоски, двуизмерни фотографии в бляскави 3D изображения е екипът на Microsoft Research, локализиран в Редмънд, Вашингтон.

Онлайн софтуер, който ще ви помогне да превърнете скучните си, двуизмерни фотографии във впечатляващи 3D изображения.Венецът на техните усилия се нарича Photosynth - софтуер, който комбинира няколко снимки на един и същ обект, щракнат от различна перспектива, в едно впечатляващо реалистично 3D изображение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 46 минути

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 1 час

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 4 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 5 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 5 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 5 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 5 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 5 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 6 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 6 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 7 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 7 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 7 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 8 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 8 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни