0

С ъздателите на вируси за Android стават все по-изобретателни в опитите си да излъжат потребителите. Популярност набират опитите на подобни вируси да се представят за популярни приложения, съобщава компанията за киберсигурност Symantec.

Google откри още проблеми с процесори на Intel, AMD и ARM

Милиони устройства са под риск заради пропуск на Intel

Тя е открила нов вариант на популярния "троянски кон" Android.Fakeapp. Това е един от най-разпространяванията "троянци" за Android. Той най-често се използва за създаване на фалшиви приложения. Новата му версия например се представя за приложението на Uber, но само на част от него, а именно на началния екран за въвеждане на име, парола и други лични данни.

Фалшивото приложение работи по елементарен, но хитър начин. То се появява на екрана на потребителя и го моли отново да въведе името и паролата си, за да влезе в приложението. След това обаче, "троянецът" зарежда истинското приложение на Uber с картата с местоположението на потребителя. Така самият потребител дори и не разбира, че всъщност току-що е дал данните си на хакери и те вече са изпратени до контролиран от тях сървър.

Чипове на Intel също забавят работата на компютрите

Ето кои са най-лошите пароли за 2017 г.

Този метод може и се прилага и за други популярни приложения. Uber коментира пред онлайн изданието Engadget, че става дума за класическа фишинг атака. Така се наричат опитите на хакерите да излъжат потребителите сами да дадат данните си, като се представят за популярни компании.

Според Uber този вирус може да се появи в устройството единствено чрез изтеглянето на компрометирано или зловредно приложение от неофициален източник. Компанията препоръчва на потребителите да инсталират приложения само от официални източници като Google Play Store и официалните сайтове. Тя казва още, че има системи, които да защитават профилите на потребителите, в случай че са жертва на хакери и има опит за влизане от неоторизирани устройства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@