5

С тотици от най-популярните интернет сайтове са използвани от хакери, за да "копаят" криптовалути с ресурсите на устройствата на потребителите без тяхното знание, съобщава БиБиСи. Хакерите преодоляват защитите на сайтовете и добавят код, който генерира избрана криптовалута чрез системния ресурс на потребителите.

Китай затяга контрола над криптовалутите като Bitcoin

Обвиниха ученик за няколко глобални кибератаки

Колкото повече потребители посещават подобен заразен сайт, толкова повече ресурси се използват за генерирането на виртуалната валута, което увеличава приходите. Те са още по-големи, когато потребителите стоят по-дълго на заразения сайт.

Криптовалутата Bitcoin се раздели на две заради спор

Безпрецедентната кибератака, която стресна света

Този тип вируси не са нещо ново, коментира Рик Фъргюсън, вицепрезидент на компанията за киберсигурност Trend Micro. Те обаче стават все по-популярни сред хакерите заради нарастващия интерес към криптовалутите като цяло и увеличаването на техните цени. Освен това има все повече нови виртуални валути, което мотивира желанието за бърза печалба.

Въпреки всичко, печалбите за хакерите не са големи. Анализ на платформата Coin Hive показва, че сайт, който има 1 млн. посетители месечно, може да генерира едва около 116 долара в криптовалутата Monero. Все пак, когато става дума за стотици големи сайтове, малките печалби се натрупват, а усилията за хакерите са минимални.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Официално: В Япония вече ще плащат с биткойни

Но освен администраторите на сайответе, самити платформи като Coin Hive активно работят срещу хакерите и блокират профилите, за които има подозрения, че използват нерегламентирани ресурси. Компанията за киберсигурност Cloudflare също съобщава, че вече е блокирала подобни скриптове. Потребителите в повечето случаи не забелязват, че даден сайт използва ресурсите на компютъра им без тяхно разрешение. Обикновено това става видимо, когато зловредният код натовари процесора повече и работата на компютъра започне да се забавя. Дори и тогава обаче потребителят трудно може да разбере причината.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@