1

В самото начало на тази година властите в САЩ обявиха, че някои пейсмейкъри са изложени на риск от хакерски атаки. Сега проучване на компанията за киберсигурност WhiteScope показва, че рискът е доста по-голям от очакваното, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Хакери крият вируси във файловете със субтитри

Анализът на специалистите е открил над 8000 уязвимости в софтуера, който се използва от т.нар. програматори на пейсмейкърите на 4 различни производителя. Това са допълнителни устройства, чрез които се регулира работата на пейсмейкъра и се следи неговото състояние. Още по-притеснително е, че има пейсмейкъри, които нямат системи за проверка на програматора и могат да се използват с всяко подобно устройство.

Хакери вече могат да атакуват и пейсмейкъри

Това означава, че човек може да си купи по интернет всякакъв подобен програматор и да го свърже с пейсмейкър без да знае дали всъщност устройството е сигурно. Самите производители също не контролират дистрибуцията на програматори. Специалистите на WhiteScope са поръчали такива устройства директно от eBay на цена от 500 до 3000 долара, за да ги проверят. Освен 8000 уязвимости те са открили и други проблеми. Например, че системите за достъп на лекарите дори не искат потребителско име и парола. Просто трябва да знаят съответния адрес, а има и случаи, когато данните за пациентите дори не са криптирани.

Къде ще атакуват киберпрестъпниците през 2017 г.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Според някои лекари обаче прекалената защита на тези устройства ще пречи на лечението на пациентите. Ако има парола например и тя е забравена, може да доведе до забавяне на проверката на данните в критичен момент. От друга страна при пациентите в болница, служителите просто ще сложат бележка с паролата върху устройството, за да могат всички лекари и сестри да не губят време.

Но докато дебатът как да се коригират проблемите тепърва предстои, откритието е още едно напомняне, че в дигиталната ера киберсигурността е много важна и подценяването ѝ може да доведе до много сериозни проблеми.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@