Как да намалим вредата от цигарите, ако не ги спрем
Проф. Давид Хаят   
Източник: GettyImages
16

Т ютюнопушенето неизменно е водещата причини за развитие на ракови заболявания през последните 3 десетилетия. То остава такава, въпреки че класацията на петте на-разпространени канцерогенни фактора се променя. Например сред тях вече са високият индекс на телесна маса и диабетът.

Тревожните данни оповести международно признатият онколог проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето и член на борда на Американското дружество по клинична онкология. Той говори на медийна среща под името „Намаляване на вредата от тютюна”, която се проведе в НДК, с участието на водещи чуждестранни и български здравни експерти.

Нови независими научни изследвания за бездимните алтернативи

Отказът на цигарите е труден за много пушачи и няма лекар, който години наред да не е обяснявал на свои пациенти, че пушенето е в основата на заболяванията им. Въпреки това 64% от пациентите с рак на белия дроб не спират да пушат дори след като са чули диагнозата.

„Трябва по всякакъв начин да се преборим с вредата от цигарите. Ежедневно като лекари, които не подкрепяме по никакъв начин тютюнопушенето, трябва да търсим алтернатива. Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат тютюнопушенето, но не могат да го направят”, обясни проф. Борислав Георгиев.

„Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят през живота си средно между 6 и 30 опита да спрат. Затова именно и процентът на неуспеха е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ”, подчерта медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. 

Източник: iStock/GettyImages

Навлизането на устройствата с нагряване на тютюн и намаленото излагане при тях на токсични вещества може да промени картината с развитието на атеросклероза и тромбоза, смята водещият кардиолог от болница „Света Анна” д-р Рада Прокопова. Бездимните продукти веднага оказват влияние и върху състоянието на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, които пушат.

Агенцията по храни и лекарства на САЩ даде разрешение IQOS да се предлага на пазара като...

 Д-р Прокопова допълва, че ползата от устройствата с нагряване ще бъде за тези, които пушат пасивно. Пасивното пушене повишава риска от аборт и внезапна сърдечна смърт при децата. Димът от края на цигарата, който се поглъща от пасивните пушачи, съдържа 3 пъти повече въглероден оксид и от 15 до 300 пъти повече амоняк.

„Пряко свързани с тютюнопушенето са над 25 болести, като има тясна връзката на вредния навик  и с увреждането на кръвоносните съдове. И понеже кръвоносните съдове са в цялото тяло, то тютюнопушенето уврежда всички органи. От цигарения дим са изолирани над 7000 химически вещества, 90% от които са токсични и вредни – катран, въглероден окис и други дразнещи токсични вещества. Нито един от нас не би си купил и не би мирисал амоняк, не би пил арсеник, но интересно, че много хора си позволяват да пушат и всъщност се самоотравят. Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, но той е коригируем, защото зависи от нас”, обясни д-р Прокопова.

„Не трябва да се пуши, но за продължилите да пушат - концентрациите на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия са намалени с 95% в сравнение с цигарения дим. Концентрациите на 12 вещества в аерозола, пряко свързани със сърдечно-съдовите заболявания, е намалена с 93%. Това би трябвало да промени картината на сърдечно-съдовите заболявания поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото за хипертонията и промяната на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигарите и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, ендотелната дисфункция или темпът на атеросклероза намалява, оксидативният стрес – също. Имаме достатъчно доказателства, че тези изделия поне способстват за намаляване на част от вредите, които въздействат на сърдечно-съдовата система, ако пушим”, посочи д-р Прокопова.

Източник: iStock/GettyImages

Горенето е основният процес, при който се отделят повечето токсични вещества при пушенето, поясни председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

„Подходът за намаляване на вредата представлява това да се доставя никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така избягваме високите температури, които нарастват с всяко дърпане от цигарата, тъй като през огънчето прекарваме кислород от атмосферния въздух.  За разлика от това системата за нагряване на тютюн IQOS разчита на нагревател, при който нагряването е контролирано до 350 градуса. И при всяко дръпване, вкарваме студен атмосферен въздух през система, в която няма горене, което води до намаляване на температурата при всеки цикъл”, допълни проф. Момеков.

Д-р Бейкър: Устройствата с нагряване на тютюн не са електронни цигари

 „Ако искаме да предотвратим развитието на рак, свързан с тютюнопушенето, трябва да разберем как цигареният дим причинява рака. Причината за формирането на канцерогенните вещества в дима е температурата, при която горят тютюневите листа. Когато температурата надвиши 350 градуса, тютюневите листа горят. Така започва формирането на различни канцерогени, сред които бензоапирен и бензоантрацен, а те са две от най-опасните за човека канцерогенни вещества. Доказано е без никакво съмнение, че развитието на рак винаги се свежда до връзката доза-отговор. На колкото по-голямо количество канцерогенни вещества сте изложени, толкова по-висок е рискът от развитие на рак. И това важи за всички рискови фактори. Значение има и продължителността на излагане на даден канцероген. Независимо дали пушите 20, 30 или 40 цигари на ден, колкото по-дълго време пушите, толкова по-висок е рискът да се разболеете от рак на белия дроб”, отчете проф. Хаят, който е автор на международния бестселър „Антираковата диета“. Той даде и друг пример с излагането на вредни фактори:

„Ако се разгледаме връзката между количеството червено месо и преработени местни продукти, които ядем и риска от колоректален рак, виждаме от данните на СЗО, че всеки път, когато се увеличи консумацията, се увеличава и рискът от колоректален рак. И обратно, колкото повече риба ядете вместо това, толкова по-малък е рискът от развитие на колоректален рак.”

„Ясно е, че най-ефективната стратегия за намаляване на вредата е да убедим хората да спрат напълно употребата на тютюн. Това със сигурност е най-доброто решение. Но за онези, които не могат, има алтернативи. Иновациите от последните години – електронните цигари и устройствата с нагряване без горене, намаляват вредата”, поясни проф. Хаят.

Филип Морис представи IQOS 3 DUO и за българския пазар

Проучване на Агенцията за обществено здраве на Англия сочи, че ако можете да преминете напълно от пушене на електронни цигари, това ще донесе съществени ползи в сравнение с продължителното пушене.  А през юли, в САЩ издадоха разрешение за предлагането на системата с нагряване на тютюн IQOS като „тютюнево изделие с модифициран риск”. За да се получи такова разрешение, трябва да се докаже, че то „промотира общественото здраве” и носи ползи за обществото като цяло. Американската Агенция за храни и лекарства проведе собствени проучвания и експерименти в свои лаборатории, като анализира аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и установи, че той съдържа по-малък брой токсични вещества в сравнение с цигарения дим и че много от идентифицираните токсини са в по-ниски концентрации от тези в цигарения дим. Установи и, че концентрациите на никотин, които получавате при употреба на  IQOS, са равни на тези при пушенето на конвенционални цигари.

„Ако рискът, свързан с пушене на цигари е 1, той спада до 0,01 при употреба на електронни цигари и до 0,02 при употреба на IQOS, което е много значително намаление”, обясни онкологът проф. Хаят.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 9 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 32 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова