Д-р Бейкър: Устройствата с нагряване на тютюн не са електронни цигари
7

IQOS е единственият продукт с нагряване на тютюн, получил до момента разрешение от Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) за продажба на американския пазар. Това стана в края на април тази година, като в процеса на проучване производителят „Филип Морис Интернешънъл” е представили научно досие от близо 2 милиона страници. Само аерозолът от употребата на IQOS е тестван над 32 000 пъти, както от компанията, така и от независими агенции и регулатори като Американската агенция по храни и лекарства FDA и Германския център за оценка на риска BfR. Това обяви д-р Жизел Бейкър, глобален директор за научните изследвания във „Филип Морис Интернешънъл”на среща с медии в България. 

„Всички научни изследвания на „Филип Морис Интернешънъл” се провеждат съгласно насоките на Агенцията по храни и лекарства в САЩ”, заяви д-р Бейкър по повод на полученото разрешение за продажба в САЩ. „Компанията има разработена 7-стъпкова научна програма, която изследва химията и физиката на аерозола, образуван при употребата на устройството. Резултатите от проведените досега 18 неклинични и 10 клинични изпитвания показват, че при употребата на IQOS се отделят средно до 95% по-малко вредни вещества отколкото в цигарения дим и няма твърди въглеродни наночастици. Данните от лабораторните модели показват, че аерозолът от IQOS е значително по-слабо токсичен от дима от една референтна цигара. Намалението на емисиите на вредни вещества води съответно до намалено излагане, наблюдавано при пълнолетни пушачи, които са преминали напълно на IQOS”, посочи д-р Бейкър.

Тя представи и Модел за оценка на въздействието върху общественото здраве (Population Health Impact Model), разработен от „Филип Морис Интернешънъл” и презентиран пред Американската агенция по храни и лекарства, който прогнозира какъв би бил ефектът върху общественото здраве, ако всички пушачи в САЩ преминат към бездимни продукти.

Моделът разкрива, че при пълното спиране на пушенето в страната за период от 20 години, смъртността би намаляла с 26%, което се равнява на 935 хиляди души. Съответно, ако продуктите с намален риск като устройствата IQOS заменят напълно цигарите в рамките на 2 десетилетия, смъртността би се понижила с до 780 хиляди души.

„В цигарения дим има хиляди вещества, от които над 100 са доказано канцерогенни. Също така при вдишването му човек поема над половин трилион твърди частици. Ето защо наистина се опитваме да окуражим пълнолетните пушачи напълно да преминат към устройствата с нагряване на тютюн, ако не могат да спрат пушенето. Така ще избегнат вдишването на твърдите частици и вредните вещества, които се съдържат в цигарения дим. Всеки път, когато пушите, тези твърди частици се натрупват в белия дроб. И за да намалите излагането си на вредните токсини в дима, трябва да спрете да го поемате. При устройствата с нагряване, понеже няма горене, няма и твърди частици в аерозола”, поясни д-р Бейкър. Тя подчерта, че продуктът на „Филип Морис Интернешънъл” е насочен само към пълнолетните пушачи и че най-доброто, което могат да направят е да спрат изобщо употребата на никотинови продукти.

Какъв е ефектът от преминаването към устройствата с нагряване в сравнение с обикновените цигари?

„Излагането на пушача на много от вредните вещества в цигарения дим, като например въглеродния монооксид, намалява при преминаването към IQOS почти до същите нива, както при отказ от тютюнопушенето. Това е така, защото при устройствата с нагряване е премахнато горенето на тютюна. Пушачите, които преминават изцяло към IQOS са изложени на средно с 95% по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим. ”, поясни д-р Бейкър, но подчерта, че IQOS съдържа никотин, който води до пристрастяване, както обикновените цигари и употребата му не е без риск.

Как регулаторният орган – Агенцията по храни и лекарства,  издаде разрешение за продажба на IQOS в САЩ?

„Обичайно знаем, че вредните вещества се съдържат в цигарения дим или аерозолът, който се вдишва.  Ето защо беше важно да изследваме състава на аерозола от IQOS и открихме намаление на вредните вещества до 95% в сравнение с дима от референтна цигара. След това изпратихме резултатите до Американската агенция по храни и лекарства. В допълнение изпратихме и други проучвания. Сред тях са изследване на излагането на аерозола от устройството с нагряване. Също и изследване за шестмесечен период, в което се проследява как се променят биомаркетите на хора, които са спрели да пушат обикновени цигари и са преминали изцяло към IQOS. Резултатите от изследванията са много окуражаващи”.

Как преминаването на IQOS се отразява на пушачите?

„Ако пълнолетните пушачи преминат изцяло към устройствата с нагряване, се наблюдават промени в положителна посока, които ,разбира се, отнемат време. Знаем, че негативните ефекти, свързани с тютюнопушенето, се проявяват по-сериозно с напредване на възрастта. Рискът от заболявания, свързани с пушенето, нараства с възрастта, защото механизмите в тялото се променят в негативна посока. Но ако пушачът премине изцяло към устройство без горене, като IQOS, се наблюдава намаляване на този риск, в сравнение с продължителната употреба на конвенционални цигари.

За сърдечносъдовите заболявания при спиране на пушенето трябва да минат между 5 и 10 години, за да намалее наполовина риска, причинен от пушенето.  Но за рака на белите дробове – повече от десетилетие. При по-младите се случва дори по-бързо. Но за тези, при които клетките вече са мутирали под въздействието на цигарения дим, намаляването на риска отнема по-дълго време.

Знаем, че лекарите препоръчват спиране на пушенето преди операция. Но това трябва да стане поне 4 седмици по-рано, защото отказът от цигарите поражда стрес и води до редица промени в тялото, някои от които могат да са в негативна посока в краткосрочен план, преди да започне възстановяването. Най-добре е човек да спре изцяло пушенето и да преодолее стреса.

По отношение на преминаването към устройства като IQOS, ние окуражаваме пълнолетните пушачи да спрат напълно конвенционалните цигари. Причината е, че употребата при двата продукта е напълно различна, заради липсата на горене и процеса на вдишване. И открихме, че за хората, които преминат напълно към IQOS, е по-малко вероятно да се върнат обратно към пушенето на цигари.”

До какви ефекти може да доведе преминаването от цигари към IQOS?

В процеса на пълно преминаване към продукта някои потребители споделят, че усещат сухота в гърлото. Това обикновено се дължи на различната влажност в парата от IQOS в сравнение с цигарения дим.  

Освен това някои пушачи споделят, че при преминаването към устройствата с нагряване се появява кървене на венците. Това, всъщност, е често срещана реакция при пълното спиране на пушенето. Реакцията се дължи на подобряването на кръвообращението и оздравяването на венците.

При обикновените цигари устата е изложена в най-силна степен на горещия токсичен дим. Това води до физиологични промени. Венците се удебеляват, а притокът на кръв към тях намалява. Наблюдава се и пожълтяване на венците. Този процес предизвиква появата на лош дъх и в крайна сметка може да доведе дори до загуба на зъби при някои пушачи.

Но както, когато човек спре да пуши, така и при преминаването към устройства с нагряване като IQOS,  кръвоснабдяването на венците се възстановява и това може да предизвика кървене. То обикновено отшумява за няколко месеца. Ако това не се случи, това може да е знак за неизлекувано преди възпаление или заболяване и се налага преглед при стоматолог.

Разбира се, най-добрият вариант е изобщо да не пушите. Когато спрете пушенето, щетите върху белите дробове вече са налице, но се забавя влошаването им. Ако не пушите, най-добре е въобще да не започвате употребата на тютюневи продукти”, категорична е д-р Жизел Бейкър.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете