Huawei пуска нов сгъваем телефон и собствени услуги
Ричард Ю представя новия Huawei Mate Xs   
Източник: Huawei
13

Huawei имаше доста трудности през 2019 г., след като САЩ въведоха ограничителни санкции за компанията. Близо година по-късно санкциите все още са на лице без изгледи да бъдат свалени. За сметка на това Huawei изглежда вече се е оттърсила от първоначалния шок и се концентрира в изпълнението на "план Б", за който миналата година обяви, че е на разположение, ако отношенията със САЩ не се оправят.

Google обясни защо не може да работи с Huawei

През тази седмица Huawei планираше да покаже част от новите си мобилни устройства и услуги по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Заради епидемията от коронавируса обаче събитието беше отменено. Huawei промени малко плановете си и реши все пак да представи новите си предложения. Компанията направи това чрез онлайн излъчване от по-малко събитие.

Google представи Android 11 по-рано от очакваното

Събитието представи няколко нови устройства и услгуи. Сред тях е новото поколение на сгъваемия телефон Mate X, нов таблет, лаптоп и др. От доста голямо значение е и платформата HMS (Huawei Mobile Services) Core. Това е пакетът собствени приложения на Huawei, който ще е директен конкурент на предложенията на Google като Gmail, Maps, Play Store и др.

Huawei иска технологиите да предвиждат нуждите на хората, да избират комбинацията от софтуер и харудер, за да предоставят най-доброто преживяване. Компанията ще заложи все повече на софтуера през тази година, който ще комбинира с хардуера си.

Huawei изпревари Apple при смартфоните

Затова тя обърна внимание на Huawei App Gallery - онлайн магазинът за приложения, който ще е алтернатива на Google Play Store и ще осигурява на потребителите достъп до много съвместими приложения. Ключов елемент ще е и HMS Core.

HMS ще е алтернативата, която Huawei ще използва занапред и така ще предостави на потребителите нужните приложения, които липсват в новите модели на компанията заради санкциите. Те ще са особено важни, след като през уикенда Google предупреди потребителите, че допълнителното инсталиране на нейните приложения в новите устройства на Huawei не се препоръчва, защото официалните няма да работят или може да са модифицирани от недоброжелатели.

Huawei AppGallery се предлага в над 170 държави, като има и локални версии. Компанията създава партньорства с местните разработчици, за да помага за развитието на локални приложения, които са от полза за съответните потребители в района, например приложения за регионални медии и др.

Huawei смята, че може да е лидер и без Google

Предлага се и функцията QuickApp, тя се поддържа от над 1700 приложения, като позволява те да се използват без инсталация и така се пести място и ресурс.

HMS предлага и много софтуерни инструменти за програмистите. Те могат да ги използват, за да създават собствени приложения и да използват елементи от HMS, за да подобрят качеството на разработките си. Например повече и по-добри опции за управление на камерата. Има и функции за сигурност и др. Всичко това позволява на програмистите да използват ресурсите на Huawei, така както използват тези на Google и те вече може да не са достъпни за устройствата на компанията.

Платформата на Huawei е отворена за програмисти от целия свят, като компанията има отделни дейта центрове за регионите и казва, че спазва всички стандарти за сигурност, включително пълно криптиране на данните в устройството, в дейта центъра и връзката между двете.

Huawei: Да има силен конкурент е добре за нас

Huawei обяви още, че ще продължи да си сътрудничи с Google и американските компании. Тя ще продължи да поддържа и Android, като вижда AppGallery като алтернатива, но не иска да разделя платформите и технологиите, а да ги обединява.

Представеният днес сгъваем Mate Xs

Huawei спомена за Mate Xs още в края на миналата година, но не даде много подробности за телефона. Това е второто поколение на Mate X, който дебютира миналата година, но беше отложен заради опасния за проблеми с издръжливостта както тези при Samsung Galaxy Fold. В последствие и двата телефона бяха пуснати през есента с подобрения и получиха добри отзиви.

Mate Xs допълнително надгражда подобренията и ги усъвършенства. Mate Xs има същия 8-инчов дисплей, който може да се сгъва около себе си като при предшественика си. Дисплеят е подобрен с двоен полимерен слой, който е 80% по-здрав от единия слой. Подобрена е и пантата с обновен дизайн и с 30% по-здрав метал.

Има и нов процесор - най-новият Kirin 990 5G. Той е по-мощен и с по-малка консумация на енергията. Произведен е по 7nm процесор, като спорeд Huawei това все още е най-мощният 5G чипсет на пазара. Батерията е 4500mAh, с поддръжка на 55W бързо зареждане, което е 85% по-бързо.

Телефонът има и четворна камера Leica с 40МР основен сензор 8МР телефото с 3-оптично увеличение. Има и 16МР камера с ултраширокоъгълен обектив. На разположение и ToF камера. Изображенията могат да се стабилизират не само чрез механична стабилизация, но и с помощта на изкуствен интелект.

Huawei продава 100 000 сгъваеми телефона месечно

Mate Xs използва EMUI10 с ядрото на Android 10. Използва се свободната версия на Android, която е без услугите на Google. Телефонът има и доста новости в софтуера, като нов тъмен режим и интерактивна функция за използване на приложения в отделните прозорци и с лесно прехвърляне на съдържание между тях.

Моделът ще струва 2499 евро за 8GB RAM и 512GB вградена памет. Телефонът ще се продава по целия свят от следващия месец.

Ричард Ю представя новия Huawei MatePad Pro 5G
Ричард Ю представя новия Huawei MatePad Pro 5G Източник: Huawei

Huawei представи и таблета MatePad Pro 5G. Той е с 10,8-инчов дисплей с резолюция 2650х1600 и подобрена система за цветове, каквато се използва и в Холивуд за оптимизиране на филмите. Моделът тежи 460 грама и е с дебелина 7,2мм, като има и 4 говорителя.

Таблетът използва процесор Kirin 990 5G. Може да се използва за стрийминг услуги на игри. Моделът е първият, който поддържа и безжично презареждане.

Софтуерът App Multiplier позволява да се използват два прозореца в едно приложение в хоризонтален режим. Това ще улесни работата на потребителите с с повече приложения. Функцията трябва да се добави от самите приложения, като Huawei очаква, че всички топ приложения ще поддържат с течение на времето, защото компанията ще предостави необходимия софтуер, който позволява на програмистите за два часа да подготвят приложението.

Таблетът поддържа и безжична връзка с други устройства и показване на техния дисплей. Например връзка между него и смартфон, като потребителят да използва интерфейсите на двете устройства на дисплея на таблета. Към устройството ще се предлага и допълнителна клавиатура, както и стилусът M-pencil с висока чувствителност.

Цената на таблета ще започва от 549 евро за 6GB RAМ и 128GB памет. С 5G и 8GB RAM ще е 799 евро. Продажбите започват от април т.г.

Ричард Ю представя новия Huawei MateBook Pro X
Ричард Ю представя новия Huawei MateBook Pro X Източник: Huawei

Следващото устройство на Huawei е MateBook X Pro. Той е с 13,9-инчов сензорен дисплей с резолюция 3000х2000 пиксела и без рамки. Процесорът може да е до Intel Core i7 от последно поколение в най-различни версии. Използва и софтуера Huawei Share за работа с други устройства. Цените започват от 1499 евро.

Microsoft получи лиценз да доставя софтуер на Huawei

Освен това Huawei представи и два по-евтини модела - MateBook D15 и D14. Те предлагат и процесори Ryzen на AMD, освен моделите на Intel. Други новости сред тях са и сензор за пръстов отпечатък, който е вграден в бутона за включване и камера, която се скрива в клавиатурата за по-голяма сигурност. Операционната система е Windows 10. Цените им ще започват от 649 евро с операционната система.

Huawei представи и домашен WiFi рутер с WiFi 6+. Технологията поддържа честота 160MHz, която осигурява скорост над 2,4Gbps. За целта ще са нужни и съвместими чипове в смартфоните, като Huawei вече ги предлага.

Компанията показа и модули за 5G и IoT (Интернет на нещата), с което иска да покрие всички мобилни сфери. За финал, тя обяви, че на 26-ти март в Париж ще представи новия смартфон P40, който обяви, че ще е най-мощният 5G флагман до момента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 52 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване