79

Б ългаринът Константин Симеонов Кавръков, известен още като „краля на хакерите“ е избягал от затвор във Филипините, съобщи в свой материал за хакване на банкомати филипинското издание Philippines lifestyle news.

Константин бе задържан на 2 август в град Замбоанга, но само дни по-късно е изчезнал. По данни на изданието той е избягал още на 5-и август и отново е обявен за издирване.

Това е второто успешно измъкване от филипински затвор на хакера.

През 2015 г. при задържането му в град Кесон, той отново се измъква незабелязан от служителите на реда.

Според властите в Манила, през 2011г. той е откраднал хиляди долари от банкова сметка, принадлежаща на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Зарди пропуски в сигурността на банковата система на Филипините, Кавръков и групата му са избрали да действат главно в страната, пише изданието.

От София до Москва, как Русия набира хакери за кибервойна

Колко струва да си наемеш онлайн престъпник?

Групите, които се занимават с клонирането на дебитни и кредитни карти най-често избират райони, които се посещат от много чужденци. Затова клиентите на банки във Филипините биват съветвани да избягват употребата на неохранявани банкомати, когато е възможно.

20-годишният Джон Марк, който е бил гид на Кавръков ден преди задържането му разказа пред Vesti.bg впечатленията си за българина.

Той отново се съгласи да коментира последната информация за хакера.

„Преди два дни видях новината за бягството на Константин. В началото не можех да повярвам, но този сайт често първи съобщава сензационни новини. Не мога да гарантирам дали това е истина, но след като мъжът вече веднъж е избягал от филипински затвор, защо не би успял отново?“, заяви Джон.

Обърнахме се за мнение и към водещо електронно списание във Филипините – Philippinen Magazin. От редакцията отговориха, че не са получавали официално съобщение за бягството на Кавръков, но впечатленията им за екипа на Philippines lifestyle news са, че работят с достоверни източници.

Към момента Министерстово на външните работи на България също няма официална информация за Константин Кавръков.

По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на "Българската суперхакерска група" от 2004 г.Тази група е извършвала подобни измами в САЩ и Европа, а и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления, твърдят чуждестранните медии.

Кавръков е наречен "краля на хакерите" от международната правоохранителна общност заради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. При задържането му през 2011 г. властите са открили у него над 90 000 щатски долара.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@