2

Т ероризмът няма място във Facebook. Това е твърдата позиция на компанията, която тя отново заяви в свое официално съобщение. Социалната мрежа публикува някои от технологичните мерки, които взима за борба с тероризма, но се нуждае от помощ.

Facebook забрани да се следят потребителите ѝ

Компанията уверява, че активно премахва всякакво съдържание и профили на терористи, но откриването им е трудно. Тя трябва да пресява огромно количество сигнали и да преценява внимателно дали дадената публикация трябва да се махне или не. В някои случаи са откривани и конкретни заплахи, за които съответните власти са били уведомявани веднага. Въпреки че според проучванията основната част от радикализацията се реализира офлайн, терористите все по-активно използват интернет и Facebook казва, че не иска нейната социална мрежа да бъде използвана от терористи по какъвто и да е повод.

Мъж беше осъден на смърт за постове във Facebook

"Искаме да намираме терористичното съдържание веднага, преди то да бъде видяно от хората. Затова и сега вече сами откриваме и махаме повечето терористични профили", коментира компанията. Тя има и специална длъжност за борба с тероризма, която се оглавява от Браян Фишман.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Вижте снимки на Зукърбърг в нашата галерия

Компанията все повече разчита на изкуствен интелект, за да открива терористичната активност в социалната мрежа. Алгоритмите анализират всичко - езика, езиковите средства, начина на изразяване. Правят се анализи и на изображенията, а вече откритите снимки и клипове са блокирани от повторно качване. Системата анализира и групите и страниците във Facebook, тъй като често терористите работят в клетки и онлайн. Проверяват се и фалшивите профили както и кога и как едни и същи хора регистрират множество фалшиви профили. Системата засича и научава постоянните нови опити на терористите да заобикалят защитите. Facebook прилага тези мерки и за другите си платформи и услуги.

Освен това компанията има и екип от над 150 души,

които  се занимават с анализирането на информацията и превенцията разпространението на тероризъм и посланията му в услугите ѝ. В екипа има специалисти от най-различни сфери, включително бивши прокурори, агенти, анализатори, инженери. Екипът може да работи с близо 30 различни езика. Отделен екип пък се грижи за връзката с властите и институциите. Компанията разчита и на сигнали от потребителите. Освен това е създала и голям екип от модератори, които проверяват съдържанието в социалната мрежа. Този екип в момента е около 4500 души и ще се увеличи с още 3000 в рамките на следващата година.

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

Facebook казва още, че всичко това не е достатъчно.

Компанията призовава за партньорство между другите платформи и социални мрежи, защото терористите не използват само една мрежа. Затова Facebook Казва, че е отворена за още подобни партньорства. Същото важи и за съвместната работа с правителствата и правозащитните и неправителствени организации. Всички те трябва да си обменят информация и Facebook казва, че много от напредъка на технологиите в битката срещу онлайн тероризма се дължи именно на помощ от агенциите как точно терористите разпространяват пропагандата си.

"Искаме Facebook да е враждебно място за терористите. Предизвикателството за онлайн обществото е същото като за обществото в реалния свят. Трябва да сме по-добри в засичането на сигналите преди да е твърде късно. Отдадени сме да държим тероризма далеч от нашата платформа и ще продължим да споделяме още от нашата работа с нейния напредък занапред", коментира Фишер.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@