4

Н ова седмица, нов скандал около Facebook. Сега Американският съюз за граждански права и свободи (ACLU) и Комисията за равни възможности за работни места (EEOC) заведоха дело срещу Facebook с обвинения, че разрешава сексистки и дискриминационни обяви за работа в социалната си мрежа. Подсъдими са и 10 компании, които са използвали подобни реклами, съобщава онлайн изданието CNET.

Facebook споделяла лични данни с 61 други компании

Зукърбърг в ЕП: Извинявам се, не направихме достатъчно

Според иска, компаниите са използвали обяви за работа, които са били ограничени само за мъже, без да са видими от жени. Освен това обявите са били ограничени и по възраст, както и други стереотипи.

Подкрепи ли ЕС края на свободния интернет

Интернет все още не е спасен от "унищожение"

"Разделените по пол обяви за работа исторически се използват, за да се изолират жените от добре платени позиции и икономически възможности. Не можем да позволим онлайн реклами на база на пол да създадат нова форма на дискриминация, която трябваше да бъде елиминирана преди много време", коментира Гален Шеруин от ACLU в официално изявление. Шеруин казва, че повечето от обявите с дискриминиращи настройки са били в доминирани от мъже сфери като строителство, автомобилни ремонти и продажби на гуми.

Според ACLU самите настройки на рекламите на Facebook позволяват дискриминацията. В иска са дадени примери за категории на аудитория, които са достъпни в настройките. Сред тях има категории като сами майки, сами бащи, работещи майки, горди сами майки и др. Има и други форми на стереотип. Например няма "работещи бащи" като категория.

Facebook ще се бори с фалшивите новини в България

Facebook пак променя как ще избира новините в профилите

"Няма място за дискриминация във Facebook. Това е строго забранено в нашите правила и през последната година сме подобрили системите си, които да са още по-добре защитени срещу злоупотреби. Разглеждаме жалбата и ще защитим нашите практики", коментира говорител на Facebook.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@