2

Р егулаторите на Франция и Холандия обявиха, че искат от Facebook по-добър и сигурен контрол над личните данни на потребителите, съобщава в. The New York Times. Освен това властите на двете държави не са доволни от възможностите пред самите потребители да управляват собствените си данни в социалната мрежа.

ЕС даде 1 месец на социалните мрежи да спрат измамите

ЕС може да глоби Facebook заради WhatsApp

Регулаторите обвиняват компанията и в събиране на данни за хората от трети компании и източници без съгласието на потребителите. Франция дори налага глоба на Facebook в размер на 150 000 евро. Холандските власти все още не са взели решение, като има възможност да постигнат споразумение с компанията. Те обаче посочват, че са открили нарушения в обработката на личните данни на холандските потребители и дават за пример, че техните сексуални предпочитания са били използвани за подбор на съответни реклами.

Германия готви глоби за Facebook за фалшиви новини

Интересното е, че въпреки недоволството на регулаторите, самите те не дават конкретни заповеди на Facebook, които да изпълни. Самата компания отговаря, че действията ѝ са изцяло в рамките на европейските закони и дори наскоро е направила още подобрения в настройките, които да улеснят потребителите.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

Все пак подобни действия от регулаторите водят и до промени, отбелязва Engadget. Европейският съюз не позволи на Facebook да използва функцията за автоматично разпознаване на лицата на потребителите в публикуваните снимки и добавянето на имената им като тагове. Миналата година регулаторите накараха Facebook да спре да взима данни от WhatsApp, въпреки че услугата е нейна собственост. Освен това Германия обмисля и още наказания за Facebook затова, че компанията не е постигнала напредък в премахването на реч на омразата. Испания също води свое разследване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@