2

В ътрешното разследване на Facebook е открило нови компрометирани лични данни на потребители. Този път засегнати са 3 млн. души, чийто данни са били взети от университета на Кеймбридж, съобщи сп. New Scientist.

Facebook обмисля да създаде своя криптовалута

Facebook пуска услуга за запознанства

Информацията е била в база данни, която е била качена в споделен портал. Той е бил заключен с потребителско име и парола. Проблемът е, че студенти след това са публикували името и паролата в интернет.

Данните са били събирани със съгласието на потребителите чрез приложение, което се казва myPersonality. Това е станало преди около 4 години. Още тогава студенти са публикували името и паролата за достъп до портала с данните в GitHub.

Данните в базата са без директна връзка с техните притежатели. Експерти обаче казват на New Scientist, че не е трудно да се направи тази връзка обратно.

Как да защитим данните си във Facebook

Как да защитим паролите си в интернет

Facebook знае за проблема и още на 7-ми април е спряла приложението. В момента социалната мрежа прави допълнителна проверка, за да открие дали има злоупотреби с данните и доколко myPersonality нарушава правилата ѝ.

Вътрешното разследване на Facebook е доста мащабно. Вече са спрени около 200 съмнителни приложения, а хиляди са били прегледани. Компанията ще прави допълнителни проверки на спрените приложения и ще уведомява засегнатите потребители и какво точно се е случило с данните им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@