5

Б ил Гейтс представи поредната си благотворителна инициатива. Той създаде Коалицията за иновации за подготовка за епидемии (CEPI), която обяви по време на Световния икономически форум в Давос, съобщи онлайн изданието BusinessInsider.

CEPI ще се финансира с държавни и частни средства. Целта му е да събере 1 млрд. долара, като те ще осигурят първите пет години проучвания и разработки. Правителствата на Германия, Япония и Норвегия вече са превели своите вноски. До тук са събрани малко над 490 млн. долара.

Бил Гейтс инвестира в ново лекарство против СПИН

CEPI ще разработва ваксини за всички опасни болести, които може да се превърнат в пандемия. Ебола и Зика ще са сред първите вируси, за които ще се инвестира да се намери достатъчно бързо и ефективно лечение, както и ефективна ваксина. Ще се проучат възможностите за превенция на евентуални нови мутации на двата вируса. Усилия ще се положат и за проучвания на вирусите MERS-CoV, Ласа, Нипа. Целта е да се разработят по две ваксини за всеки вирус, които да се използват в случай на внезапен ръст на заболяванията с тези вируси.

17 невероятни факта за имението на Бил Гейтс

Бил Гейтс иска CEPI да е пример за съвместни усилия и иновации от учените, бизнеса и правителствата по целия свят. Една от другите цели на коалицията е да се намали възможността занапред здравните организации да пропускат вируси, които имат потенциал да прераснат в пандемия, както и да подобри времето за адекватна реакция.

Всичко това ще иска активни разработки и бързи тестове на новите ваксини. CEPI е много амбициозен проект, коментират учените, но имат увереност, че ще успеят да обединят усилията си и да постигнат очакваните резултати.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@