59

Б ил Гейтс предупреди световните лидери за нов вид тероризъм, който може да има сериозни последици и никой не е подготвен за него. Става дума за биотероризъм и умишлено разпространение на болести, коментира Гейтс по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от онлайн изданието BusinessInsider.

"Трябва да се обсъди каква ще е подготовката за нарочно причинени епидемии. Много е трудно да се прецени каква е вероятността от биотероризъм, но потенциалните вреди от него са много, много големи", казва Гейтс. Според него именно епидемия от някакво заболяване е най-вероятното бедствие, което може да отнеме живота на повече от 10 000 души за кратко време.

Бил Гейтс ще се бори със следващите пандемии

Гейтс не за първи път повдига въпроса. Миналата година той коментира, че много го притеснява как ще бъде спряна група терористи от това да използва ядрено или биологично оръжие. Първоначално изказването му не привлече много внимание, но това не го отказа. Сега той отново повдига въпроса, като предвижда да говори в детайли по време на конференция в Мюнхен през следващия месец.

Бил Гейтс инвестира в ново лекарство против СПИН

Той предупреждава и напомня на световните лидери, че тероризмът и епидемиите не спазват границите на държавите. Това е въпрос, по който всички трябва да работят заедно. "Трудно е, защото това е глобален проблем. Как държавите ще работят заедно? Кой ще дава финанси и колко? Необходими са инвестиции, независимо дали разглеждаме проблема като хуманитарен или вътрешен за всяка държава", коментира Гейтс.

17 невероятни факта за имението на Бил Гейтс

Той вече среща подкрепа от други лидери в технологичната индустрия. Сам Алтман, който е президент на един от най-големите акселератори и инвестиционни фондове в Силициевата долина, Y Combinator, също има подобни притеснения. "Понякога дискутираме с приятели какво може да причини края на света. Една от често споменаваните теории е именно биотероризъм. Когато преди време холандска лаборатория модифицира вируса на птичия грип и го направи силно заразен, тогава вероятността от изкуствено създаден смъртоносен вирус, който да се появи в следващите 20 години стана различна от нулева", коментира Алтман пред сп. New Yorker.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@