31

Д оклад на американския Департамент по отбрана съобщава за сериозни пропуски в киберсигурността на балистичните ракети на САЩ. Системата на ракетите е стара и крайно незащитена за днешните ИТ възможности, пише още в доклада, цитиран от онлайн изданието ZDNet.

Кои са най-лошите пароли за 2018 г.

Много от "защитените" сайтове всъщност са измама

Проверката на главния инспекторат на Департамента е започнала през април т.г. Инспекторите са проверили пет произволни места за съхранение на балистични ракети в САЩ, които са част от системата за отбрана и трябва да предпазват американската територия от вражески ядрени ракети.

Голям ръст на фалшивите онлайн магазини

Днешният агент тип 007 е с клавиатура, а не с пистолет

Резултатите от проверката обаче не са никак добри. Те заключват, че "няма достатъчни защити на мрежите и системите, които обработват, съхраняват и предават техническа информация" за системата за отбрана с балистични ракети. Списъкът с пропуски е впечатляващ:

Няма криптиране на данните, не се използва антивирусен софтуер, липсват системи за мултистепенна идентификация и са открити неоправени пропулки в сигурността на софтуера, които са на по 28 години. Не се спазват и процедурите за допълнителни карти за достъп и сигурност за новопостъпили служители, които продължават да използват обикновени потребителски имена и пароли без да активират системите за допълнителна идентификация. Някои от мрежите дори изобщо не поддържат такива системи и никога не са имали.

Измамници сменят данните на банките в Google Maps

Хакери атакуват рентгени и медицинска апаратура

Това създава сериозни рискове за защитата на тези мрежи. На теория служител, който става жертва на онлайн измама чрез т.нар. фишинг, може да сподели потребителското си име и парола с хакери и те да получат достъп до определени елементи от мрежата.

На три от петте проверени места не са инсталирани софтуерни обновления за проблеми датиращи от 1990 г. насам. Разбира се, в доклада не се споменават много подробности, за да не се дават насоки на хакерите. Ясно е само, че се работи по решаването на откритите пропуски.

Подценена е и физическата защита на сървърите като на две места са открити машини, които са били отключени с лесен достъп. Това създава рискове от вмешателство в системите. Оправданието на администраторите било, че не знаели за този протокол за сигурност и че достъп до сървърите и без това имали само одобрени служители.

Проверяващите обаче са направили и още експерименти, включително проверка на покритието на камерите за сигурност и процеса за допускане на гости, като дори са показали фалшиви и непълни документи и са били допуснати да обикалят из засекретените сгради. Инспекторите са издали препоръки, които да се изпълнят от базите.

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@