8

Р азработката на автономните автомобили напредва все повече. Една тема обаче остава далеч от разрешаване. Как да се определи кой е отговорен за катастрофа с такава кола и как да се гарантира тяхната сигурност. Intel смята, че решението за това се крие в математиката, съобщава самата компания.

Китайският аналог на Google влага $1,5 млрд. в автономните автомобили

Waymo пуска изцяло автономни таксита в САЩ

Предложението е на Mobileye, дъщерна компания на Intel, която има идея за математическа формула и модел, която гарантира, че автономните автомобили се движат отговорно и не причиняват инциденти и катастрофи. Идеята е формулата да е в основата на изчисленията и решенията, които прави автономният автомобил така, че той никога да не може да е причина за инцидент.

Инженер на Uber: Мъск говори глупости за автономните коли

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

В модела са предвидени и ситуации с неочаквано изскачане на пешеходци на пътя, спазване на дистанция спрямо превозното средство отпред. Разбира се, има и ситуации, в които катастрофа е неизбежна. Тогава задачата на автономния автомобил е да гарантира възможно най-добре сигурността на хората, които участват в инцидента и да намали максимално риска от наранявания.

Целта на Intel, която предлага модела чрез дъщерната си компания Mobileye, е концепцията да бъде приета от индустрията и регулаторите или поне да бъде отправна точка за обединяване около едно решение. В противен случай се рискува всяка компания да има собствени идеи как да гарантира сигурността, което ще доведе до обърквания. Затова е избрана възможно най-универсална математическа формула, която не изисква използването на специфични технологии. Дискусиите доколко формулата за безопасна дистанция е приложима, тепърва предстоят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@