6

Е лектрическата надпревара навлиза в своя апогей. В следващите 2-3 години се очаква абсолютно всички компании на пазара да започнат да бълват електрически и плъг-ин модели, но това не означава, че са забравени и другите алтернативни източници на задвижване. Един такъв е водородът, който, макар и поизбутан вече на втори-трети план, все още привлича част от компаниите. Една от тях е Mercedes, която наскоро показа прототип на Sprinter на горивни клетки. Но най-сериозни в намеренията си са хората от Toyota с техния Mirai. Компанията инвестира над $1 млрд. за изграждане на водородни зарядни станции в Япония, като не спира да работи по развитието на автобуси и камиони на горивни клетки.

Сега японците се впускат в ново начинание. Името му е Energy Observer, а създателите му го наричат първия в света кораб с горивни клетки, т.е. водород. Катамаранът е дълъг над 30 м, широк е близо 13 м и обемът му е 25 метрични тона.

Energy Observer бе пуснат на вода мината година във Франция, а 6-годишната му мисия има за цел да проучва възобновяемите източници на енергия като средство за задвижване.

Сега, с помощта на Toyota Motor Europe, целта на изследователския кораб е да направи първата околосветска обиколка на водород. В момента той се намира в Средиземно мори, догодина ще се отправи към Северна Европа, а целта му е да пристигне в Токио в навечерието на Олимпийските игри през 2020 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Пет екрана, 16 колони и 2 камери вместо огледала за новия Audi e-tron

В Русия разработват „летящ автомобил”

KIA Ceed продължава да е основа на успеха (тест драйв)

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@