Как една грешка се превърна в шедьовър, или тест драйв на Nissan Qashqai
Източник: netinfo
1

А з съм фен на киното и като такъв ненавиждам клишетата. Но публиката търси бързо и лесно смилаеми (по-бързо дори от пуканките и колата) сценарии, затова все по-често трябва да преглъщам реплики от сорта „ти не беше планиран(а) (разбирай ти беше грешка), но си най-хубавото нещо в живото ми”.

Същата захаросана холивудска реплика спокойно може да изрече и Хирохиде Тагава, който е идеологическият създател на Nissan Qashqai. А появата на същи е резултат на чиста грешка, но не в следствие на полов акт, а на дружните усилие на екип от 25 човека. Той започва (2002 г.) 12-месечен проект в техническия център на компанията в Япония. Целта им е да разработят следващото поколение Nissan Almera. Нещата обаче толкова се объркват, че около 9 месеца след началото на процеса, на 13 декември 2002 г., екипът стига до извода, че новата Almera, която те разработват, не би могла да се противопостави на конкурентите.

ВИЖТЕ НОВИЯ NISSAN QASHQAI НА РАЗХОДКА В АВСТРИЯ

Тогава на сцената се появява г-н Тагава, който предлага нещо от сорта на мини Murano. Според него този автомобил ще счупи бариерите по онова време за притежаване на SUV автомобил. А те са висок разход, лошо качество в интериора, шум в купето, прекалено големи размери за маневриране в града и обща пригодност за ежедневието.

Развойният процес продължава само 9 месеца (при обикновения от 18 месеца). Като концепция моделът дебютира на салона в Женева през 2004 г., а отзивите далеч не са ласкави. Причините са много, но това не спира специалистите на Nissan да вземат редица непопулярни решения.

Именно те превърнаха Qashqai в това, което е днес: най-успешният модел в Европа в 83-годишната история на Nissan. Макар вече да има над 20 конкурента в продажба, Qashqai остава еталонът в класа с безпрецедентен пазарен дял от 10,3%. До момента моделът има над 2,3 млн. продажби срещу името си от лансирането си през 200 7 г., има над 80 международни награди, включително 19 титли „Автомобил на годината”. Най-интересното е, че март 2017 г. бе най-успешният месец за 10 години на пазара, като в Европа бяха реализирани 33 000 продажби. И това става след три години, през които Qashqai II е на пазара. А аз съм в австрийската столица, за да тествам напълно обновения модел, който трябва да продължи тази тенденция и да бетонира позицията на Qashqai като №1 в класа.

Революцията създаде истински уникат, а еволюцията сега е направила Qashqai още по-заплашителен за конкурентите му.

Най-ясно откроимите промени при фейслифта на модела се откриват в екстериора. Освен цветовете, от които синият е наистина забележителен, погледът веднага се привлича от последната интерпретация на емблематичната радиаторна решетка „V-motion” на Nissan, която обгражда новата емблема на Nissan, която е в две версии в зависимост от нивото на оборудване. По-скоро от това дали е монтирана системата Intelligent Emergency Braking (IEB), чийто радар е монтиран зад емблемата.

Радиаторната решетка е заобиколена от нови светлинни блокове на фаровете, като сега разграничаването между халогенните фарове (Visia, Acenta и N-Connecta) е много по-ясно от full-LED фаровете (Tekna и Tekna+).

Светлинният подпис на дневните светлини при халогенните фарове е нов, съставен от девет, а не шест светодиода, като лещите са нови и по-тънки. Ако моделът е оборудван с full LED фарове, светлинният „бумеранг” подпис на дневните светлини е нов, а когато се включат къси светлини, водачът вече разчита и на Adaptive Front Lighting System (AFS).

Предната броня също е нова, нов е и капакът на двигателя. Задната броня също е ново, като за пръв път имаме две ясно различими брони, които зависят от избраното ниво на оборудване. Леки нюанси има и в светлинния блок на стоповете, но няма да се задълбавам повече по темата. Общото ми заключение е, че моделът изглежда много по-модерно и привлекателно от преди, а вниманието към детайла е това, което прави разликата.

Много по-важното е друго: по качество на изработка и дизайн интериорът на Qashqai е направил още по-голям скок спрямо промените във външния облик. На първо място трябва да се отбележи въвеждането на топ нивото на оборудване Tekna+, при което акцентът е кожената тапицерия и 3D декорациите на седалките.

На шофьорското място първото нещо, което се забелязва, е напълно новият „срязан” волан, който осигурява по-спортно усещане, макар Qashqai да не е изтъкнат „играч” в тази посока. Освен по-добър на визия и допир, той предлага по-добро управление на многофункциолните контроери и бутони върху него. Захватът също е подобрен, защото дебелината на „геврека” е увеличена. Другото, което веднага прави впечатление, са по-висококачествените материали на места, на които преди не се е обръщало такова внимание.

Volvo XC60 е новото мерило в класа (тест драйв)

Suzuki Baleno е идеалната алтернатива на Марешки (тест драйв)

Баварският трансформър BMW 440i Cabriolet (тест-драйв)

Двете страни на „монетата” Skoda Octavia vRS (тест драйв)

Към досегашния модел имах известни забележки към седалките, по-специално към страничната им упора. Но явно такива са имали и част от собствениците на Qashqai, тъй като този дефект е обърнат в ефект, след като Nissan твърди, че е оптимизирал своя модел в следствие на обратна връзка с клиентите. Резултатът е, че предните седалки са с напълно нов дизайн с разширена основа и форма, осигуряваща допълнителна опора за тялото.

Накрая трябва задължително да отбележа напълно новата система BOSE Premium с 8 високоговорителя и 8-канален цифров усилвател.

Красивите линии не са били самоцел, тъй като дизайнерите са успели да запазят коефициента на въздушно съпротивление от 0,32. Не знам какво ви говори тази цифра, но определено тя има своето голямо въздействие върху комфорта на борда. Именно обезшумеността е следващият сетивен фактор, който изпъква на борда на обновения Qashqai остави у мен. Първите километри на борда на автомобила бях в ролята на пасажер. Това ми остави време да се съсредоточа в по-дребните детайли, за които ви разказвах до момента.

Сред тях трябва да изтъкна използването на повече и по-висококачествени изолационни материали в предните врати и зад задните калници. Около предните врати е използвана допълнителна изолация, докато задните стъкла на вратите са по-дебели - от 3,15 на 3,85 мм, - за да се подобри комфорта за пътниците отзад. Дребни на пръв поглед неща, но още в самото начало отбелязах, че именно вниманието към детайла е направил новия Qashqai толкова добър.

Не искам да изпадам в подробности, затова само ще маркирам въвеждането през последното тримесечие на тази година на ProPILOT в Qashqai, който представлява първият етап от пътуването на марката към автономното управление. ProPILOTще контролира управлението, ускорението и спирането в едно платно на магистрала при голямо задръстване и движение с висока скорост. Той се базира на три технологии – Lane Keep Assist (LKA), Intelligent Cruise Control (ICC) и Traffic Jam Pilot (TJP).

Задвижването на модела се осигурява от дизелови 1,5- и 1,6-литрови мотори с мощност съответно 110 и 130 к.с. Бензиновите двигатели с обем 1,2 и 1,6 литра, като аз успях да тествам само големия бензинов агрегат със 163 к.с., „вързан” към 6-степенна механична кутия.

Австрия не е удачно място да тестваш скоростно който и да е автомобил, но пък завоите по чукарите дават отлична възможност да усетиш окачването. В тази посока инженерите са били насочили вниманието си към неутрализиране на накланянето на купето и подобряване на абсорбирането на неравностите. За целта са пренастроили амортисьорите, намалили са степенна на огъване на пружините, променили са гумените компоненти и са увеличили коравината на анти рол-бара. Всичко това е довело до по-малко унасяне на каросерията и още по-мека возия. А това е повече от достатъчно за този тип автомобил, спортното поведение не му е присъщо. Колегата на волана опита да види дали горното ми твърдение е грешно, в следствие на което разбрах, че и в Австрия изскачат скрити (буквално) зад бали сено полицай с лазерни „пушки” (при осеяни с безброй стационарни камери пътища), при които няма фразата „кво праим сега”. Спаси ни фактът, че този партизанин беше някакъв местен блюстител на реда в поредното селце, та и глобата бе повече от допустима.

Така стигнахме до извода, че бензиновият двигател е изключително икономичен със средно 8,7 л/100 км. Но, повтарям, след стриктно движение според безобразно многото камери на пътя (и отстрани на него).

Улавям се, че много хвалби му хвърлих, но просто ми е трудно да се хвана за нещо съществено. Не ми е трудно да заключа, че Qashqai ще продължи да доминира класа на кросоувърите. Споменах да спомена нещо важно: продажбите в западна Европа на Qashqai 4x4 е доста под 10%. Казвам го, тъй като у нас е точно обратното, всеки иска 4х4, та дори и да не му трябва. Все пак комшията може да му се присмее…

Технически характеристики:

Nissan Qashqai 1,6 2WD 163 к.с.

Размери

Дължина, мм: 4354

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 1590

Колесна база, мм: 2646

Маса, кг: 1369

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 163 при 5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 2000-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,9

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 134

Базова цена, лв. с ДДС: 33 950 (1,2 DiG)

Топ цена, лв. с ДДС: 64 940 (1,6 dCi 4х4)

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

Новият електромобил на VW ще е с до $8000 по-евтин от Model 3

Mercedes-Benz X-Class е най-луксозният сред луксозните пикапи

Най-замърсяващият фактор за околната среда е… детето

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Убити и ранени при руска ракетна атака в украинския град Чернигов

Убити и ранени при руска ракетна атака в украинския град Чернигов

Свят Преди 14 минути

Нанесени са щети на социалната инфраструктура

Иззеха колата на пиян полицай във Велико Търново

Иззеха колата на пиян полицай във Велико Търново

България Преди 45 минути

Той е участвал в катастрофа между два автомобила

"Случайно съвпадение е": Бойко Борисов за смяната на външния министър

"Случайно съвпадение е": Бойко Борисов за смяната на външния министър

България Преди 1 час

Той отрече да обсъжда със служебния министър-председател кадровите назначения и смени както на външния, така и на земеделския министър

Вулкан

Вулкан изригна в Индонезия, евакуираха стотици хора

Свят Преди 1 час

Повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг

<p>Внимание! Опасни гъсеници плъзнаха у нас, как да се предпазим</p>

Опасни гъсеници плъзнаха у нас: Предизвикват тежки алергии, задушаване и дори смърт

България Преди 1 час

Насекомото е опасно не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти

САЩ готвят нови санкции срещу Иран

САЩ готвят нови санкции срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Това съобщи съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан

След побой в Самоков: Мъж е със счупени крак и ръка (ВИДЕО)

След побой в Самоков: Мъж е със счупени крак и ръка (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Нападателят твърди, че защитавал сестра си

<p>МОСВ предупреди за повишени нива на реките у нас</p>

МОСВ предупреждава: Очакват се значителни повишения на нивата на някои реки

България Преди 2 часа

От НИМХ издадоха за 17 април предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 области от страната

Дете намери 2000-годишна златна гривна, разхождайки кучето си

Дете намери 2000-годишна златна гривна, разхождайки кучето си

Свят Преди 3 часа

За уникалната находка може да прочетете в следващите редове

<p>Смърт грози лидера на сектата &quot;Деня на страшния съд&quot;</p>

Смъртно наказание грози лидера на сектата "Денят на Страшния съд"

Свят Преди 3 часа

Обвиняват го за убийството на деца

"Царството на духовете": Какво не знаем за мита за подземния свят

"Царството на духовете": Какво не знаем за мита за подземния свят

Любопитно Преди 3 часа

Има убедителни доказателства, които предполагат, че сух и обитаем басейн под морското равнище е съществувал едновременно със съвременния човек

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 4 часа

През ІV век персийският цар Сапор (Шапур) II, от династията на Сасанидите, завзел редица източни византийски области, сред които Месопотамия и Източна Мала Азия

Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

България Преди 4 часа

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията Европейски съюз-Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Германия

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Германия

Свят Преди 4 часа

Инцидентът е станал на централната гара в разположения южно от Франкфурт град Вормс

Живко Коцев ще бъде разпитан от Комисията за противодействие на корупцията

Живко Коцев ще бъде разпитан от Комисията за противодействие на корупцията

България Преди 4 часа

Няма официална информация дали той ще бъде разпитан като свидетел, или ще му бъде повдигнато обвинение