BMW 740d xDrive предлага разкош в излишък (тест драйв)
Източник: Христо Петров
6

С ъвременната конструкция на автомобила изправя инженери и дизайнери пред задачата да съвместят несъвместими на пръв поглед характеристики. Изглежда почти невъзможно да предложиш върховен лукс и технологии в автомобил, тежащ около два тона, като същевременно с това той да предлага динамиката на далеч по-малък и лек седан. Тя пък е в противовес с икономичността, която предлага хечбек от сегмент С. Технологичният набор пък е такъв, че е изморително да го прочетеш дори, а най-запалените почитатели на техно джаджите могат да се забавляват в продължение на стотици километри, без дори да са разучили всичко на борда на автомобила. Именно този странен микс представлява Серия 7. Най-странното е, че след 1200 км зад волана на 740d и 5 дни с умния му ключ в джоба си, аз не спрях да се впечатлявам.

ВИЖТЕ ЛУКСА, КОЙТО ПРЕДЛАГА BMW СЕРИЯ 7

Започвам по начин, по който никога преди не съм предавал впечатленията си от който и да е автомобил. Това са фаровете на Сeрия 7. Стандартни са Full LED светлините, каквито има при много други автомобили. Но лазерните фарове, които при BMW дебютират в i8, са изключително ефективни. Нося очила с 2 диоптъра и не се чувствам сигурен в себе си, ако трябва да шофирам през нощта. Затова и го избягвам, но ето че пътувам към Видин късно вечерта. Не стига, че е непрогледно тъмно, а и ремонтиращите Е79 заслужават да бъдат изправени до стената. Черен асфалт без никаква пътна маркировка! Спасение са ми лазерните фарове, които буквално прорязват непрогледната тъмнина.

Източник: Христо Петров

Благодарение на BMW Selective Beam те не заслепяват другите автомобили, доказателство за което е фактът, че никой не ми присветна, а  генерират особено ярка и чисто бяла светлина. Освен това обсегът им от 600 метра е два пъти по-голям от този на LED фаровете. В един момент имах чувството, че съм в дискотека, тъй като фаровете „играят“ постоянно в зависимост от светлините на насрещно и предно движещите се автомобили, от уличното осветление, скоростта, завоите и т.н. Тествал съм и аналога им в Audi, но тук системата е по-сложна. При Audi отделните светлини в блока изгасват и светват, докато тук технологията е далеч по-сложна. Електромоторчета завъртат светлините според условията. Не съм сигурен дали това е по-добре, защото при проблем с тях разходите ще скочат неимоверно. Но съм убеден в едно: колкото и да струва тази екстра, тя е една от най-смислените и задължителни. Особено ако човек няма проблем да извади 200-ина хиляди за автомобил.

Източник: Христо Петров

Вярвам, че за клиентите на Серия 7 парите не са проблем. Затова другият задължителен избор трябва да е изпълнението на интериора. Аз имам удоволствието да се наслаждавам на майсторството на работещите в BMW Individual Manufaktur, които усъвършенстват своите умения в продължение на над 20 години. Велур на тавана и подглавниците, перфорираната кожа Merino за седалките, алуминий, фурнир и кожа за таблото, толкова меки и дълбоки стелки на пода, че изтупвам шофьорската след всяко излизане от автомобила, тъй като се чувствам неудобно да виждам някаква мръсотия по нея… Спокойно мога да продължа по същата линия, но не смятам. Тук примерите говорят много повече. А следващият разказ научавам от човек, работещ вече дълги години в BMW.

Източник: Христо Петров

Влади Кулев ми разказва, че в Individual Manufaktur идва норвежец, чийто бизнес със сьомга го е извел до финансовия елит на страната му. Неговото желание било нестандартно: кожен салон от сьомга. Излишно е да казвам, че въпросната кожа е далеч по-тънка от животинската, миризмата е фактор, химическият състав също. След първоначалния стрес в BMW Individual Manufaktur следва специална програма за този бизнесмен, в следствие на която той е собственик на единствения автомобил, чийто салон е тапициран с кожа от сьомга.

Източник: Христо Петров

Разказвам това, за да придобиете представа за лукса, който предлага Сeрия 7. Таблото и централната конзола са ми добре познати и вече чакам момента, когато ще видя доста по-сериозна тяхна промяна. Да, всички менюта са нови, но общата конфигурация е ясна. Оправдавам това решение с твърдението на BMW, че клиентите на техните бизнес седани бягат на километър от всичко радикално на вид. Достатъчно е да си спомним творенията на Крис Бенгъл, за да ги разберем. Разбирам и желанието на бизнесмените за комфорт и простор в автомобила, но странното е, че късата база на Серия 7 не е особено щедра в областта на краката отзад.

Его(истично)центрично изживяване в Mercedes-Benz SL500 (тест драйв)

Историята на успеха продължава: Opel Mokka X (тест-драйв)

Този факт е повече от странен на фона на общата дължина от малко над 5 метра, но обяснението идва от дебелината на седалките. Защото те предлагат настройка в 18 позиции, вентилация, отопление и много приятната на дълъг път масажна функция. А и има дълга версия с нейната прекрасна Lounge седалка.

Източник: Христо Петров

Прекрасни са и всички електронни системи на борда, но аз ще се спра само на джаджите, които са предназначени да зарибят още повече модерния човек. Започвам с дистанционното управление, което прилича много повече на смартфон, отколкото на автомобилен ключ. Върху него са останали традиционните бутони за заключване, отключване и отваряне на багажника, но е достатъчно да прокарате палец по него, да отмените блокировката (като на смартфон) и да влезеш в цветно меню. От него може да разберете затворени ли са всички врати, какъв е оставащият пробег, кога трябва да закарате автомобила за сервизиране, да включите климатичната инсталация (от под 100 м), за да подгреете (или охладите) интериора преди тръгване.

Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер (тест-драйв)

Honda HR-V скача в дълбокото сред компактните кросоувъри (тест–драйв)

Но най-интересна е функцията за паркиране и отпаркиране на автомобила, която от BMW твърдят, че предназначена за тесни паркоместа и улесняване на излизането/влизането от автомобила. Аз обаче твърдя, че това е за шоу. А то е гарантирано. Разигравам го на паркинга на Калемегдан в Белград. Там автопаркът не е толкова богат, колкото е софийският. Около мен се събират 4-5 сърби, които наблюдават как стартиран двигателя извън автомобила и премествам колата няколко метра напред и назад. Не че ми беше необходимо, просто шоуто си заслужава. То е съпроводено с одобрителни възклицания за анатомични женски органи, които ние определяме като псувня, а там си е просто възклицание.

Източник: Христо Петров

Заслужава си и да видиш недоумението на брат си, когато чрез жестове (и инфрачервена камера) увеличаваш или намаляваш звука на 1400-ватовата Bowers & Wilkins аудио система с 14 високоговорителя, приемаш входящо повикване или потвърждаваш маршрута на навигацията. За тези отзад си има таблет Samsung, който е монтиран в зарядно в средния подлакътник. Интерфейсът е разработен съвместно с корейците и е разделен на девет тематични раздела – от управление на климатика и седалките до музиката и приложенията.

Източник: Христо Петров

Така стигам и до управлението на тази лимузина. Което, като шофьор, ме впечатлява най-много. Версията 740d е оборудвана с 3,0-литров, 6-цилиндров редови двигател с две турбини. Мощността му е 320 к.с., а въртящият момент – цели 680 Нм. Тези параметри са достатъчни автомобилът, дълъг над 5 метра, да ускорява до 100 км/ч за 5,2 секунди!

Това е възможно благодарение на намаленото с до 130 кг тегло на „седмицата“. В основата е структурата на каросерията с Carbon Core, базирана на трансфер на технологии от разработките на автомобилите BMW i. BMW Серия 7 е първият автомобил в своя сегмент, при който индустриално произведен карбонов композит CFRP се използва в съчетание със стомана и алуминий. Така се постига повишаване на здравината на пътническата клетка при същевременно значително понижаване на теглото на автомобила. И въпреки това, добавяйки системата xDrive, базовото тегло на 740d xDrive е 1870 кг. Добавям всички екстри в тестовия автомобил, четирима възрастни с багаж, за да констатирам, че говорим за тегло от около 2200 кг.

Източник: Христо Петров

И тук идва поредният факт, който е впечатляващ. Този автомобил харчи 7,2 л/100 км дизел! Не говоря за някаква моментна картина, а да речем за около 60-70% от дългото ми над 1200 км пътуване. На сръбската магистрала не съм си позволявал повече от 130-140 км/ч, нито развивах високи скорости при нощното шофиране. При шофиране с малко по-високо скорост разходът стигна до 7,9 л/100 км, но границата от 8 никога не я преминах.

Източник: Христо Петров

Не съм си позволявал спортни изпълнения, защото не смятам, че това е основополагащо при една лимузина. Но ако искате такова от нея, трябва да си поръчате опционалната система Executive Drive Pro с активно стабилизиране на каросерията срещу наклоняване и базирано на данни предвиждане. Стабилизаторите с електромеханично задвижване намаляват колебанията на каросерията при динамично движение в завои. В допълнение Активният контрол на окачването адаптира амортисьорите към неравностите по пътното платно. Доста интересен е и режимът на задвижване ADAPTIVE, при който настройките на автомобила адаптивно се нагаждат към актуалния стил на шофиране и маршрута.

Източник: Христо Петров

Има ли косури? Има, всеки автомобил има. Не ми харесва това, че дизайнът е оставен да се определя от детайлите. Изненадам съм и от малкото място в областта на краката отзад. Но колкото и да се изпише за този автомобил, пак ще е малко. Той наистина е впечатляващ като технологии, лукс, двигатели и комфорт на борда. А какво ли ще е 760Li xDrive с V12 двигател?

Източник: Христо Петров

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

BMW 740d xDrive

Размери

Дължина, мм: 5008

Широчина, мм: 1902

Височина, мм: 1467

Междуосие, мм: 3070

Маса, кг: 1870

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 320 при 4400

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 680 при 1750-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,2

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 190 850

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz S 350 d 4MATIK

Размери

Дължина, мм: 5116

Широчина, мм: 1899

Височина, мм: 1496

Междуосие, мм: 3035

Маса, кг: 2082

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2987

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 305 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 620 при 1600-2400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 6,7

Вредни емисии СО2, г/км: 175-156

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 171 096

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ford F-150 Lightning

Администрацията на Байдън натиска производителите за повече електромобили

Технологии Преди 1 час

В това време Ford обяви, че през 2023 г. ще похарчи повече за електромобили отколкото за конвенционални модели.

<p>Как да учим, за да запомняме за по-дълго време</p>

Учени разкриха как да учим, за да запомняме за по-дълго време

Любопитно Преди 1 час

Почивките по време на учене подобряват паметта

Силна буря с дъжд и градушка удари Тервел

Силна буря с дъжд и градушка удари Тервел

България Преди 9 часа

Нанесени са материални щети

<p>Дженифър Лопес и Бен Афлек на оглед в необичайно имение&nbsp;</p>

Дженифър Лопес и Бен Афлек изглежда си търсят нов дом

Любопитно Преди 10 часа

Холивудската двойка е била на оглед в имение, в което има стоматологични кабинети и операционна стая

Протест в защита на Халите в София

Протестиращи направиха жива верига в защита на Халите

България Преди 10 часа

Недоволството е заради намеренията емблематичната сграда да стане част от голяма верига хипермаркети

Машина извлича питейна вода от въздуха

Машина извлича питейна вода от въздуха

Любопитно Преди 11 часа

Целта е водата да бъде използвана в райони с голям недостиг

<p>Янев: Бъдете бдителни, нека запазим човешки животи&nbsp;&nbsp;</p>

Стефан Янев: Бъдете бдителни, нека запазим човешки животи

България Преди 12 часа

Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи

Екстремният климат стана проблем и на богатите страни

Екстремният климат стана проблем и на богатите страни

Любопитно Преди 12 часа

"Определено ставаме свидетели на екстремни събития, пораждани от промените в климата в нови територии"

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ако третият мандат стигне до нас, ще предложим служебното правителство за редовно

България Преди 13 часа

БСП няма окончателно решение за кабинета на "Има такъв народ", разговорите продължават

Кръщават туристическа пътека на Боян Петров

Кръщават туристическа пътека на Боян Петров

Любопитно Преди 14 часа

Събитието ще се състои на 6 август от 11:00 ч. на хижа "Върховръх"

<p>Горски служители загинаха, утре е ден на траур&nbsp;</p>

Пожари в страната, двама горски служители са загинали

България Преди 15 часа

Какво се знае до момента за ситуацията в страната

<p>МС предлага Димитър Цанчев да бъде освободен&nbsp;</p>

МС предлага да бъде освободен постоянният ни представител към ЕС Димитър Цанчев

България Преди 15 часа

Миналата година Димитър Цанчев подава своята кандидатура, подкрепена от МВнР

<p>COVID-19: МОН ще покрива допълнителни прегледи за учителите&nbsp;</p>

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Теми в развитие Преди 15 часа

Решението беше прието от правителството днес

Великобритания ни върна незаконно изнесени културни ценности

Англия върна незаконно изнесени културни ценности

България Преди 16 часа

Министерствата на културата и на вътрешните работи представиха културните ценности

<p>Предлагат Петър Тодоров за главен секретар на МВР</p>

Правителството предлага Петър Тодоров за главен секретар на МВР

България Преди 16 часа

Румен Радев трябва да издаде указ, за да се случи назначаването