Пътуване на ток с Nissan Ariya през вековете до крепостта „Перистера” (ВИДЕО)
STOP&GO: Името на крепостта „Перистера” произхожда от гръцки и означава „гълъб“.   
Източник: CarMarket.bg
5

Nissan Ariya, един от последните електрически модели, появили се на родния пазар, но за разлика от повечето му конкуренти, зад него стои 77-годишна история в създаването на електрически коли, довела ни до този автомобил.

Избрахме Ariya, за да ви покажем част от не толкова експлоатираните забележителности на родината ни. Доверяваме се на екологичния превоз, защото не се притесняваме за пробега, броя зарядни станции, времето за зареждане.

За нас електромобилът не е само средство за превоз в рамките на града, а абсолютно релевантно за условията и времето превозно средство, с което може да отидем във всяка точка на България.

STOP&GO: Nissan Ariya с батерия с капацитет 87 kWh може да измине до 525 км (WLTP)
STOP&GO: Nissan Ariya с батерия с капацитет 87 kWh може да измине до 525 км (WLTP) Източник: CarMarket.bg

Маршрутът ни: потегляне от София в посока Пазарджик, оттам към Пещера и крепостта „Перистера”. След това минаване покрай яз. Батак и посока Велинград, за да "налеем" малко ток в батерията (при нужда), за да се приберем в началната ни точка на пътуване - София.

Преди да се върнем назад през вековете чрез Гълъбовата крепост на Пещера, първо ще ви върнем 77 години до 1947 г., когато Nissan пуска първия си електромобил.

Казва се TAMA и идва във времената, когато Япония е в тежък колапс след Втората световна война. Няма петрол, няма храни, няма стоки, но пък електричество в изобилие, тъй като почти няма домашни електроуреди, а икономиката е срината. Точно в такива условия се появява ТАМА, която работи като такси до 1951 г. Моделът може да измине до 96 км на ток при максимална скорост 35 км/ч.

Превъртаме напред до 2010 г., когато на пазара се появява първият масов електромобил – Nissan Leaf. Той буквално изпревари времето, като стана първият електромобил, спечелил титлите „Автомобил на 2011 година в Европа”, Автомобил на 2011 година в света” и „Автомобил на 2011 година Япония”.

STOP&GO: Предполага се, че зад стените на крепостта е се е намирало първото поселище на тракийското племе беси, живяло тук преди повече от 2000 години.
STOP&GO: Предполага се, че зад стените на крепостта е се е намирало първото поселище на тракийското племе беси, живяло тук преди повече от 2000 години. Източник: CarMarket.bg

Това бе и първият автомобил, който въведе функцията за споделяне на електричество между автомобила и дома. В крайна сметка Leaf остана на конвейра до 2023 г., за което време бе пласиран в тираж над 650 000 бройки.

Ценното от всичко това е, че целият този опит Nissan имплантира в автомобила, който шофирам в момента. А той позволява на японците да могат да кажат, че моделът предлага до 525 км пробег с едно зареждане на батерията с капацитет 87 kWh и предно предаване, който тествоме сега.

STOP&GO: Уникалното за крепостта над Пещера са двете нейни ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас.
STOP&GO: Уникалното за крепостта над Пещера са двете нейни ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Източник: CarMarket.bg

Говорим ли за дизайн, прочитът на темата доста често е субективен. На някой тези форми може и да не му харесват, но аз открито заявявам, че за мен това е най-атрактивният като форми и излъчване електрически SUV, предлаган в момента на пазара.

За мен безспорно най-красивата страната на Ariya е в профил, с тази купеобразна линия на покрива, подчертана с черния гланциран покрив. Джантите стандартно са 19-ки, но в моя случай те са са 20-цолови.

Задницата на Ariya също е доста атрактивна, като тук акцентът са С-колоните и стоповете, които светят в ярко червено през деня и нощта. Имаме и този силно изразен спойлер над петата врата. Моделът се предлага с 6 двуцветни изпълнения на екстериора, както и с 4 едноцветни изпълнения.

STOP&GO: Крепостта Перистера заема целия хълм Св. Петка и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15 дка
STOP&GO: Крепостта „Перистера“ заема целия хълм „Св. Петка“ и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15 дка Източник: CarMarket.bg

С Ariya (но не Старк) поемам към Пещера, чиято история може да се проследи до неолита, но града печели слава през Възраждането и Освобождението. Нашето внимание привлече крепостта „Перистера”, която е обявена за паметник на културата от национално значение през 2012 г. Аз съм родом от Видин и крепостите са ми слабост. Затова и избрах да насоча вниманието ви към Гълъбовата крепост над Пещера, която е уникална със своите две кули, както и с намерените монети, една от които е без аналог в света.

STOP&GO: Системата ProPILOT 2.0 за полуавтономно управление в Ariya използва предна камера, радар и 12 ултразвукови сонарни сензора. В автомобила са на разположение общо 5 камери, които осигуряват на водача 360-градусиова видимост около автомобила
STOP&GO: Системата ProPILOT 2.0 за полуавтономно управление в Ariya използва предна камера, радар и 12 ултразвукови сонарни сензора. В автомобила са на разположение общо 5 камери, които осигуряват на водача 360-градусиова видимост около автомобила Източник: CarMarket.bg

Интериорът на Nissan Ariya е също толкова впечатляващ, но преди да му обърна внимание, ще насочим вниманието ви към основните технически параметри на модела.

Две са батериите, с които се предлага Nissan Ariya, с 63 и 87 kWh. И в двата случая моторът е разположен отпред, задвижващи са предните колела, като мощността с малката батерия е 214 к.с., а с голямата – 238 к.с. Въртящият момент и в двата случая е 300 Нм.

Топ изпълнението е Ariya e-4ORCE, отново с батерия 87 kWh, като тук задвижването е от два електрически двигателя с обща мощност  301 к.с. и 600 Нм. Задвижващи са четирите колела.

Малката батерия е с около 400 км пробег. Най-висок е пробегът на версията с предно и голямата батерия, който тествам аз: 525 км (по цикъла WLTP).

STOP&GO: Според сайта vsichkotok.bg, в България има 1215 зарядни станции и 1718 зарядни точки. Това прави по 1 зарядна точка на 1 електромобил, колкото е и в ЕС
STOP&GO: Според сайта vsichkotok.bg, в България има 1215 зарядни станции и 1718 зарядни точки. Това прави по 1 зарядна точка на 1 електромобил, колкото е и в ЕС Източник: CarMarket.bg

Ако го сравним с конкурентите, Ariya изостава по параметъра пикова мощност на зареждане. Тя е само 130 kW. Но проучване на Nissan казва, че около 80% от зарядните станции в Европа са с мощност до 120 kW. На такава станция моделът с голямата батерия се зарежда за 40 минути.

Голямото предимство пред конкурентите е, че стандартно Ariya идва с 22 kW бордно зарядно. Благодарение на него, на стенна зарядна станция моделът с голямата батерия се зарежда за 5 часа.

Източник: CarMarket.bg

Новата платформа CMF-EV и наухауто на Nissan са позволили да бъде отворено най-голямото вътрешно пространство спрямо преките конкуренти на Ariya. За това спомага и тънкият профил на седалките Zero Gravity.

Подобно на екстериора, и тук дизайнерите са свършили толкова добре работата си, че човек се чувства утопично. Стремежът е бил да се пресъздаде луксозно жилищно пространство. Аз съм впечатлен най-вече от качеството на материалите.

Източник: CarMarket.bg

Очевидните неща. Монолитният дисплей е съставен от два 12,3-инчови екрана, а част от информацията се проектира с head-up дисплей. На арматурното табло и конзолата между двете седалки има дървен фурнир, върху който са разположени тактилни бутони, които светват при стартиране на автомобила. Те обаче трябва да бъдат натискани по-силно.

Конзолата между седалките е подвижна, Nissan се хвали с това, може и вие да се похвалите на комшията. Има и втора малка жабка, която също се отваря с електромоторче.

Преди отново да потегля ще вметна, че всички системи за активна безопасност фигурират в базовото ниво на оборудване на Nissan, защото в компанията са на мнение, че със сигурността на пътниците не може да се прави никакъв компромис.

STOP&GO: С Ariya изминахме 372 км, като в батерията бе останал пробег за още 80 км и 18% в батерията
STOP&GO: С Ariya изминахме 372 км, като в батерията бе останал пробег за още 80 км и 18% в батерията Източник: CarMarket.bg

Като кажа, че разпределението на теглото между двете оси е почти идеалното – 50 на 50 – на човек веднага му идва на ум възможност за доста забавления зад волана.

Дебелата 13 см батерия значи, че центърът на тежестта е ниско. Като добавя факта, че теглото варира от 1900 до 2200 кг (в зависимост от батерия и оборудване), това значи утопично поведение на магистралата, но в завои се усеща инертност, ако потърсиш повече от Ariya.

Затова веднага трябва да уточня, че целият замисъл на този автомобил и настройката му е предназначена за комфортно пътно поведение, каквото и предлага. Окачването отпред и отзад е съответно McPherson и многораменно.

Nissan Ariya е най-добре изглеждащият електрически кросоувър (тест драйв)

Ariya е най-доброто произведение на Nissan (тест драйв)

Самата мощност на Ariya предполага, че в динамично отношение не може да се мери с най-бързите. Но тук идва и една сгрешена самоличност на електромобила, наложена от Илон Мъск и последователите му. Вярването, че електромобилът трябва да е много бърз. Това абсолютно не е задължително, още повече за един семеен автомобил. Но пък винаги е в плюс, най-малкото може да се похвалите с това.

Ще маркирам, че версиите с предно предаване се ускоряват за съответно 7,5 и 7,6 секунди, докато Ariya e-4ORCE за 5,7 секунди. Максималната скорост на последната е 200 км/ч, а на първите две - 160.

Източник: CarMarket.bg

За спокойствието на борда се грижат специални шумопоглъщащи материали и система за активно потискане на шумовете. Това става чрез излъчване на аудио вълни на определена честота, които неутрализират паразитните шумове. Така единственото, което чувате в интериора, е звукът от 20-ките по асфалта. Или пък звученето на някоя ария (например) през 10-те високоговорителя Bose, които предлага ниво на оборудване Evolve.

Три са режимите на работа - стандартен, спортен и еко, като e-4ORCE версията има допълнителен режим за сняг. Моделът се предлага с функцията e-Pedal Step, който намалява нуждата да използвате левия си крак.

Дисплеите (естествено) могат да се персонализират, амбиентното осветление също. Смартфоните с iOS се свързват безжично, но за моя Samsung с Android трябва кабел.

Източник: CarMarket.bg

С Nissan Ariya 87 kWh направихме една разходка от София до Пещера, за да разгледаме крепостта „Перистера”, поснимахме на яз. Батак, минахме през Велинград да проверим как е зарядната мрежа и се върнахме обратно в София. Спряхме на зарядна на Finess пред един от хотелите, който по Коледа обикновено става известен с цените си, които са „по-дебели” от тези за 7-8 дена с любовница на Малдивите. Две госпожи излязоха и неучтиво ни обясниха, че не може да заредим там, но след кратка размяна на любезности изпратиха човек, който да ни предложи да заредим на безплатната им станция. Отказахме нелюбезно, и без това Ariya нямаше нужда да се зарежда.

Потенциално тази версия може да измине с едно зареждане 525 км, но всичко зависи от човека зад волана, пътните и климатичните условия.

Аз взех автомобила напълно зареден и с потенциални 372 км пробег. Изминах, забележете, 372 (!) км и батерията показваше оставащи 80 км (18%), т.е. потенциални 450 км, което е повече от добър показател през февруари и температури около 10-12 градуса. Средният разход по този маршрут бе 17,8 kWh/100 км.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Половината от участниците не успяха да се справят с екстремното предизвикателство над язовир Въча

Изкуство по време на война: Метални скулптури, които разказват истории

Изкуство по време на война: Метални скулптури, които разказват истории

Свят Преди 4 часа

Скулптурите са вдъхновени от детски драскулки

Чоткин от Hell’s Kitchen: Шкембе чорбата в България е номер 1

Чоткин от Hell’s Kitchen: Шкембе чорбата в България е номер 1

Любопитно Преди 5 часа

Чоткин е големият победител от Hell’s Kitchen сезон 6

<p>&quot;Върнете героите от плен&quot;</p>

"Върнете героите от плен": Разгневени граждани протестират в Украйна

Свят Преди 5 часа

В момента в руски плен се намират около 900 членове от полка "Азов"

<p>Нападателят на Пол Пелоси е осъден на 30 години затвор (СНИМКИ)</p>

Нападателят на Пол Пелоси е осъден на 30 години затвор

Свят Преди 6 часа

Пол Пелоси казва, че все още се бори с последиците от нападението

<p>&quot;Несправедливостта е елиминирана&quot;: Германският парламент прие спорен закон&nbsp;</p>

"Несправедливостта е елиминирана": Германският парламент прие спорен закон за половото самоопределяне

България Преди 7 часа

Законът влиза в сила, след като германската Камара за преразглеждане реши да не обжалва пред комитета по посредничество

Нови подробности за извършителя на палежа в синагога в Руан

Нови подробности за извършителя на палежа в синагога в Руан

Свят Преди 7 часа

Информацията съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен

Поредна атака с балистични ракети в Одеса, има жертва и пострадали

Поредна атака с балистични ракети в Одеса, има жертва и пострадали

Свят Преди 8 часа

Сирените в града и областта бяха задействани в 18.30 часа

<p>Англия налага санкции на компании и физически лица, ето защо&nbsp;</p>

Англия налага санкции на компании и физически лица

Свят Преди 8 часа

Обединеното кралство действа "заедно с международни партньори"

<p>СО ще обжалва решението на съда за промените в движението по &quot;Патриарха&quot;</p>

Терзиев: СО ще обжалва решението на съда за промените в движението по "Патриарха"

България Преди 9 часа

От КАТ-София и от МВР-София отново заявиха, че не са запознати с проекта и не знаят дали е безопасен

<p>Привикват изпълнител от &quot;Евровизия&quot; в съда в Швеция</p>

Йост Клайн трябва да се яви в съда в Швеция

Свят Преди 9 часа

Това съобщи неговият адвокат пред шведски медии

<p>На 20 май ВУЗ-овете няма да отворят врати</p>

Съвета на ректорите: На 20 май ВУЗ-овете няма да отворят врати

Свят Преди 9 часа

Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение, се казва в позицията

Съветът на Европа прие международен договор за AI

Съветът на Европа прие международен договор за AI

Свят Преди 9 часа

ЕС също така прие в началото на март рамков закон за системите за изкуствен интелект

<p>Главчев: Ще бъдат отпуснати допълнителни средства за ВУЗ-овете&nbsp;(ВИДЕО/СНИМКИ)&nbsp;</p>

Главчев след среща със синдикатите: Ще бъдат отпуснати допълнителни средства за ВУЗ-овете

България Преди 10 часа

Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова

<p>Мъж намушка пенсионер във Великобритания, какъв е мотивът му</p>

За да отмъсти за войната в Газа: Мъж намушка смъртоносно пенсионер във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Мъжът беше признат за виновен в убийство, опит за убийство и нападение на две детективки по време на разпит.