Nissan GT-R e бензинова ракета с електронно управление (тест драйв)
Източник: netinfo
3

У дивително е как три главни букви и едно тире могат да повлияят на пулса и работата на сърцето в човешкия организъм. При бензинохолиците GT-R може да вдигне адреналина до нива, които ще изплашат медицинските лица. Неизбежното биологично състояние на превъзбуда настъпва в мига, в който го зърнеш. А ако го видиш на писта, където знаеш, че ще можеш спокойно (доколкото инструкторът ти позволи) да се развихриш, сетивата се обострят до нива, че ръцете се изпотяват, а пулсът се вдига неимоверно много.

Агресивното спортно купе на Nissan притежава сурова, изсечена фасада, криеща зад себе си рафинирана бензинова бомба с електронно управление. Адската машина се намира под предния капак и е същинско произведение на изкуството с две турбини. Мощността на 3,8-литрови V6 двигател е увеличена с 20 к.с. за моделната 2017 година и сега възлиза на 570 к.с. при 6800 об./мин. Това е постигнато отчасти чрез увеличеното налягането в турбините и запалителната система, която се контролира при всеки отделен цилиндър – технология, запазена досега за GT-R NISMO. Всеки двигател се сглобява ръчно от началото до края в специална чиста зала. Специалистите, които могат да правят това, са петима. В предната част на всеки двигател се поставя алуминиева пластина, обозначаваща името на TAKUMI механика, който е сглобил конкретния двигател.

Не съм ревностен почитател на работата на Широ Накамура, шеф-дизайнерът на Nissan, но да придадеш на тухла толкова съблазнително излъчване – това е висш пилотаж в дизайна. Визуалните промени, направени по екстериора на GT-R, целят подобряване на аеродинамичните параметри. По-специално, повишаване на аеродинамичната ефективност в три ключови области: генериране на притискаща сила, намаляване на въздушното съпротивление и оптимизиране на охлаждането на жизненоважните системи на автомобила.

НАПРАВЕТЕ ЕДНО „КРЪГЧЕ“ С GT-R НА ПИСТА „НАВАК“

Силно отличителна “V-motion” радиаторна решетка е нараснала на размер, за да се увеличи въздушният поток за охлаждане на двигателя, без това да доведе до увеличаване на челното въздушно съпротивление. Предният капак е нов, с увеличена структурна здравина. Елиминирайки на практика деформацията на капака, дизайнерите допълнително подобряват аеродинамичното притискане на предната част на автомобила при високи скорости.

Задната част на новия GT-R продължава да се определя от емблематичните кръгли стопове, както и двете огромни двойки накрайници на новата титаниева изпускателна система. Задната броня е като на GT-R NISMO, като се цели подобряване на въздушната обтекаемост в долната задна част на автомобила.

Облаците са тъмни, асфалтът е мокър, а оранжевият и черен GT-R стоят муцуна срещу муцуна. Побиха ме тръпки, буквално. Но тръпки ме побиват от сутринта, виждайки Академията за безопасно шофиране „Навак“. Убеждавам се за пореден път, че ние сме много назад. В страната има завод на Fiat, който инвестира в него 1 млрд. евро през 2012 г. Вярно, тази година заводът трябваше да съкрати 30% от работниците си, тъй като 500L хич не се харчи добре. Но има хора, които мислят и развиват автомобилизма.

Акцентът е върху безопасността, пистата позволява конфигурации от 900 до 3000 метра, като само старт-финалната права е с дължина 1200 метра, като би могла да се спъне с шикан. Асфалтът е много добър, държи отлично. Има и офроуд трасе със стръмно изкачване, странични наклони от 25 и 40 градуса и т.н. Академията има и три симулатора, в които придобивате малка представа какво се случва, ако не поставяте предпазните си колани. Всичко това е изградено без евро средства. БЕЗ.

Преди по-малко от година бях на друго прекрасно съоръжение в близост до нас. Това е румънската Academia Titi Aur. Цената е 12 млн. евро по европейски проект. Основната цел е обучение в безопасност на шофирането, но това не означава, че в края му не може да се спретне и нещо по-адреналиново по дългата 1200 метра писта. Полигонът има и успоредно трасе с макадамова отсечка. В академията има и два симулатора на стойност 300 000 евро, а самите полигони са направени така, че там да могат да се провеждат обучения и с тежкотоварни камиони. За годишното производство на 300-350 000 автомобила Dacia е излишно да споменавам. Ще кажа, че там има и втори завод, този на Ford в Крайова.

За „Серес“ всичко е ясно. Така идваме ние. С едно цехче, в което се твърди, че се „произвеждат“ автомобили Great Wall. В тази тема няма да задълбавам, няма и да коментирам качествата на пистата в Калояново. Излишно е. Все едно да сравняваш кебапче от 50 ст. с гурманска плескавица.

Същото може да се каже и за част от GT-R, на която до този момент не се гледаше толкова сериозно. Времето, през което екипът инженери се ръководеше от праволинейния и своенравен Мицуно-сан, отмина. Достолепният специалист вече помага на тайванската Luxgen да направи сносна кола. Мястото му е заето от много по-младия Тамура-сан. Новият GT-R изглежда като внимателна еволюция, а най-революционното в него е интериорът.

Очевидно е от пръв поглед, че новото купе е по-луксозно и престижно. Висококачествената кожа Nappa властва в целия интериор. Оформлението на централната част на арматурното табло е опростено, а броят на бутоните за интегрираните навигационна и аудио системи е сведен от 27 на само 11. Увеличен 8-инчов сензорен дисплей предлага големи икони за по-лесно управление на аудио- и навигационната системи, телефона и другите инфотейнмънт функции. Новият Display command control върху карбоновата централна конзола позволява лесна работа, без да се налага да докосвате монитора.

Сред другите удобни инфотейнмънт функции спада популярният мултифункционален компютър, който позволява на водача да персонализира конфигурацията на важните динамични параметри/информация (включително температура на охлаждащата течност, температура на моторното масло, налягане на моторното масло, температура на трансмисионното масло, налягане на трансмисионното масло, налягане в турбото и т.н.).

За мое съжаление нямам възможност да следя параметрите. Имам ограничен брой обиколки на пистата, а вената на слепоочието ми вече я усещам как изпомпва кръв. Слагам бонето и каската, но не защото съм заплашен от нещо опасно, а защото, както изтъква Владо Илиев, това е начин да кажем подсъзнателно на себе си, че предстои нещо специално и се изисква допълнителна концентрация.

А аз съм пределно концентриран, защото сутринта пистата е мокра. Това означава, че щях да направя само едно кръгче, или да се завъртя на втори трети завой, ако карах автомобил със задно предаване. Доволен съм обаче, че това не е така. ATTESA E-TS позволява прехвърляне до 100% от въртящия момент от 637 Нм само към задната ос, но нищо от шофирането на писта не е нормално. Това означава, че системата разпределя нютон метрите в съотношение 50:50 в зависимост от скоростта, страничното ускорение, ъгъла на завиване, превъртането на колелата, пътната настилка и страничното ускорение. Разпределението на масата е 54% върху предната ос и 46 върху задната, като това е умишлено. Причината? Тази кола се кара предимно с газ, при което теглото моментално се преминава назад и центърът на тежестта се оптимизира.

Първата обиколка трябва да е опознавателна. Но нямам много такива, че да я губя. Още в първия шикан подаван газ, преди да съм изправил волана. Следва сериозно усукване, но ATTESA E-TS и системите за стабилност ме връщат в правия път. Щеше да е нелепо да излетя само след няколко завоя, а 20 души да видят това. Радвам се, защото тази „тухла“, както вече го нарекох, дава много възможности да те поправи, когато се надцениш. По-внимателен съм, но на втората обиколка успявам да направя и лек дрифт с 4х4 автомобил, като отново инструктора до мен не е особено доволен. Сега разбирам колко е трудно на състезателите, когато завали. Трите ми обиколки минават като един миг, но адреналинът е на ниво. Карам за пръв път бегачка на мокра писта и разбирам, че има още много да уча.

Предавам волана на оранжевия GT-R в ръцете на колегите ми, които трепетно очакват своя ред. Духа вятър и неспирните обиколки на пистата я изсушават напълно до втория ми тур. Пистата е напълно суха, а инструкторът от Safety Driving Academy ме дарява с 2-3 похвали за добре описани завои: влизане, връх на завоя и излизане. Именно това ме впечатлява, а не толкова 240-те км/ч, които успях да развия на дългата права. Те можеха и да са много повече, но цената на автомобила притесняваше инструктора и той ме караше да спирам мноооого по-рано от необходимото. А спирането с GT-R е също толкова впечатляващо, колкото и ускорението.

Максималната скорост не ме пленява толкова, колкото това прави спирането с GT-R, или ускорението, което по заводски параметри е 2,8 секунди до 100 км/ч. Сутринта 4х4 задвижването беше полезно, но сега то му пречи на моменти. Имам благословията да включа веднага режима Race, което превръща GT-R в напълно различно животно. Трансмисията обаче не може да се похвали с бързината на 911, а теглото от 1750 кг (базово, с опциите стига до 1890) карат GT-R сериозно да недозавива в дългия завой след старт-финалната права. Тези килограми със сигурност се отразят при пряко сравнение с конкурентните му автомобили на „спънати“ писти. При „по-отворени“ такива Годзила изравнява недостатъка от теглото си. Но за мен, който не съм пилот, Nissan GT-R е най-доброто възможно оръжие, с което да изпитам удоволствието от шофиране на 570 к.с. на писта.

GT-R е прощаващ автомобил. Той ще прости повечето грешки на собствениците си, които отидат през уикенда да разпуснат и да се напомпат с адреналин. Интересното е, че този автомобил може да се използва спокойно и през седмицата, което на важи за изнежените италиански и британски конкуренти (без 911). Интериорът е много по-луксозен, а багажникът е приличен за автомобил от този клас. Мога да ви уверя, че в течение на 7 часа двигателите на двата GT-R не бяха гасени, а зад волана им мина много народ. Но GT-R е идиотоустойчив. Нещо, с което не може да се похвали нито Lambo, нито McLaren например. Към това получаваш автомобил, способен да ускори до 100 км/ч за 2,8 секунди. на цена от 200 000 лв.! Някой друг може ли го това?

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Nissan GT-R 2017

Размери

Дължина, мм: 4710

Широчина, мм: 1895

Височина, мм: 1370

Междуосие, мм: 2780

Маса, кг: 1752

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 3799

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 570 при 6800

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 637 при 3300-5800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 315

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 2,8

Среден разход, л/100 км: 11,8

Вредни емисии СО2, г/км: 257

Базова цена, лв. с ДДС: 195 500

Четете още тестове:

BMW 740d xDrive предлага разкош в излишък (тест драйв)

Историята на успеха продължава: Opel Mokka X (тест-драйв)

Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер (тест-драйв)

#Кой каза, че хибридите са скучни? Аз гласувам за BMW 330e (тест драйв)

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Крои ли Ким Чен Ун план за война с военна помощ от Путин

Крои ли Ким Чен Ун план за война с военна помощ от Путин

Свят Преди 1 час

По данни на САЩ, като част от това споразумение Северна Корея е доставила на Русия милиони артилерийски снаряди

България готви още военно оборудване за Украйна

България готви още военно оборудване за Украйна

България Преди 1 час

Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

"Като ядосана фея": Крис Браун увисна във въздуха по време на концерт (ВИДЕО)

"Като ядосана фея": Крис Браун увисна във въздуха по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

В продължение на няколко минути Браун се рее над арената, докато чака помощ

Главчев след бурята: Сформираме оперативен щаб начело с Калин Стоянов

Главчев след бурята: Сформираме оперативен щаб начело с Калин Стоянов

България Преди 2 часа

Почти всички къщи в Шипка са пострадали, заяви кметът Василка Панайотова

Първият игрален филм, написан от AI, с премиера в Лондон

Първият игрален филм, написан от AI, с премиера в Лондон

Свят Преди 2 часа

Филмът има за цел да проучи дали AI може успешно да напише цял игрален филм

Папа Франциск пристигна на срещата на върха на Г-7

Папа Франциск пристигна на срещата на върха на Г-7

Свят Преди 3 часа

За първи път глава на Католическата църква се явява на подобна среща

Почина проф. Стефан Стоилов

Почина проф. Стефан Стоилов

България Преди 3 часа

Опелото ще се състои на 18 юни

<p>&bdquo;Условията са много прости&ldquo;: Путин е готов да преговаря с Украйна, но има уловка</p>

„Условията са много прости“: Путин е готов да преговаря за мир с Украйна, но има изисквания

Свят Преди 3 часа

"Буквално в същата минута ще дойде заповед за спиране на огъня и започване на преговори", заяви руският президент

<p>Извънземни може би вече живеят на Земята, казват учени от Харвард</p>

Учени от Харвард: Извънземни може да живеят на Земята от известно време

Свят Преди 3 часа

"Докато вярата в извънземни е приемлива, вярата в нещо като феи просто не е жива опция за много учени", заявяват харвардските учени

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян превантивно за ремонт

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян превантивно за ремонт

България Преди 3 часа

Констатирани са неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV

Бианка Ченсори излезе на вечеря само по...дъждобран

Бианка Ченсори излезе на вечеря само по...дъждобран

Любопитно Преди 3 часа

29-годишната Ченсори носеше прозрачен дъждобран, без бельо отдолу

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Любопитно Преди 4 часа

Меган Маркъл и принц Хари имат редица нови проекти в процес на подготовка, ето кои са

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Свят Преди 4 часа

Властите ги призоваха да носят чадъри заради високите температури

Очарователни и уникални: Родилните белези и звездите, които ги показват с гордост

Очарователни и уникални: Родилните белези и звездите, които ги показват с гордост

Любопитно Преди 4 часа

Тези естествени белези красят телата на много звезди

Щастлива развръзка: Спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

Щастлива развръзка: Спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

България Преди 4 часа

30-годишната жена е била транспортирана по спешност от УМБАЛ Плевен в СБАЛАГ "Майчин дом"

<p>Арести в София&nbsp;заради опит&nbsp;за подкуп на полицаи</p>

Двама арестувани в София заради опит за подкуп на полицаи

България Преди 4 часа

Единият задържан е 32-годишен, другият - 59