4

П очти три десетилетия китайският автомобилен пазар не спира да расте, за да мине през 2009 г., когато изпревари пазара в САЩ, за да стане най-големият в света. Това продължи и до края на 2017 г., но е много вероятно в края на 2018 г. да бъде отчетен спад, макар и много малък.

Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) предвиждаше ръст от 3% спрямо предходната година. Данните на бранша показват, че от януари до октомври в страната са продадени 22,87 млн. автомобила, което е спад от 0,1% спрямо същия период на 2017-а, съобщава Reuters.

Проблемът е, че през октомври доставките на нови автомобили е спаднала с цели 11,7% (2,38 млн. автомобила), което наистина може да доведе до първия отрицателен показател на автомобилния пазар в страната от 1990 г. Нещо повече, октомври е четвъртият пореден месец на спад на продажбите, а въпросните 11,7% в минус са най-големият спад от 2012 г. -26,4% в началото на годината) за един месец, следвайки спада от 11,6% през септември и -3,8% през август.

Китай сваля протекционистките правилата за търговията на коли

Китайски гигант пуска автономните автомобили

Причина за това е забавеният на ръст на икономиката, търговската война със САЩ и увеличените данъци върху част от автомобилите. Бизнесът се обърна към правителството да коригира тази част от данъчната си политика спрямо малките автомобили, но отговор все още няма. Затова те са принудени да дават големи отстъпки, за да поддържат продажбите.

Любопитно е, че продажбата на „зелени” автомобили – електромобили и плъг-ин хибриди – продължава да расте. През октомври е отчетен ръст от 51% на доставките спрямо същия месец година по-рано. За първите 10 месеца в страната са продадени 860 000 такива автомобили, което е ръст от 75,6% спрямо същия период на 2017 г. Очевидно бройката все още е малка, но ръстовете са наистина впечатляващи и показват една тенденция, която тепърва ще набира сила в страната, а и в света.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

VW ще продава електрически конкурент на Tesla за под 20 000 евро

Karsan Jest Electric е турски електрически автобус за града

8 милиардери, които карат евтини тойота, мазда, форд

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@