Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)
Източник: LAP
5

No man’s land (ничия земя), точно там се намира Hyundai Ioniq 5 N. Най-заклетите фенове на електромобилите ще го хейтят, защото ще им разкажа, че има уникален звук от ДВГ и имитира работата на 8-степенна трансмисия с двоен съединител по начин, по който никой друг не го е правил, а припукването на дефлекторите е незаменимо удоволствие за сетивата, когато караш на писта.

Феновете на ДВГ-то ще го хейтят по същите причини, като изтъкват доводи, които няма да имат нещо общо с реалността: щом не е истинско – не ми го хвали, излиза ли през говорител, а не през ауспух – това е измама.

Е, личен съвет, без никакъв опит за нравоучение: посетете шоурум на Hyundai, поискайте тест драйв, пробвайте и след това бъдете свободни да коментирате каквото си искате. Аз мога да го правя съвсем спокойно, защото прекарах един цял ден (8 часа) с Hyundai Ioniq 5 N на сръбската писта „Навак”.

Това ми дава правото да заявя съвсем спокойно: този електромобил е без аналог в момента сред електромобилите, защото предлага онова, което другите EV-та не могат: емоция. Емоция и душа, каквито повечето от другите електрички нямат. Ако този материал се появи в най-големия онлайн форум на тема електромобили, уверен съм, че ще ме направят на дреб. Но това не ме притеснява, грам.

Зад волана на Hyundai Ioniq 5 N

Наслушал съм се и съм се начел на компетентно мнение на тема Tesla. Аз не съм краен, а се стремя да бъде обективен: тя е хипер бърза, много технологична, нищо в това не може да бъде оспорено. Но, прощавайте ме, тя е оперирана от всякаква емоция.

Е, Hyundai Ioniq 5 N е пълен антипод, в него са вкарани история, ноухау, „Нюрбургринг”, WRC, опита на бившия шеф на BMW M GmbH, за да получим нещо, което ще шляпа през ръцете M-ки и AMG-та на светофара. Затова този кореец ще го мразят отвсякъде, само тези, които си го купят, ще злорадстват на нелепите забележки от двата враждуващи лагера. И на всичкото отгоре ще могат да се отдават на пистови емоции, нещо, което е немислимо за 99% от електромобилите. Защото тази кола може да завива и спира по начин, който не съм вярвал, че е постижим за кола с тегло 2200 кг.

Източник: CarMarket.bg

Казах ли преди малко, че се опитвам да съм безпристрастен? Да, казах го. Опитвам се, но не винаги ми се отдава. В този случай ще съм абсолютно пристрастен, така че може да спрете с четенето дотук. От години говоря (и пиша), че съм фен на Hyundai. И от години ме питат: защо, заради i10 или i20? Отговарях: заради това, че на моя i30 съм сменял само маншони, накладки и електрическото серво, акумулаторът (Bosch) е оригиналният... За 14 години е това.

Сега вече мога да кажа: фен съм на Hyundai заради Ioniq 5 N. Много хора ще се прехласват по него, за да си купят след това i30, Kona или Santa Fe, защото Ioniq 5 N е витрината, на която корейците са изложили всичко, пълния си технологичен арсенал, подплатен с малко „откраднато” от екипа, разработващ колата на Тиери Нювил и От Танак във WRC.

Не ми харесва едно нещо: много маркетингови трикове с прекалено много на брой режими със странни имена. Объркват ме и няма нужда от всички тях, но всичко по реда си.

Източник: LAP

В никой случай не искам да пренебрегвам дизайна на този автомобил, защото за мен той винаги е бил водещ, но в този случай просто ще маркирам няколко неща, за да премина към техническата част, където се крие есенцията в този случай.

Започвам с факта, че всеки отвор и детайл по каросерията има функционално предназначение, а не са накичени с цел само за да „помпат” самочувствието на собственика. Отворите в броните трябва да охлаждат 400-милиметровите 4-бутални предни спирачки, а тези в праговете – задните 360-милиметрови дискове. Те са скрити зад ковани 21-цолови алуминиеви джанти с убийствен дизайн, „обути” с поръчкови Pirelli P-Zero 275/35.

Източник: LAP

Предната решетка е сериозно нарязана, за да може да се охлажда (когато има нужда, в противен случай отворите се затварят) новата батерия с капацитет 84 kWh. Лип спойлерът също има своята роля за притискане на автомобила към асфалта, като тук е подчертан с оранжева кант, опасващ целия автомобил.

Отзад антикрилото и дифузьорът са по-ценни за пистата, а най-якият акцент е триъгълната трета стоп светлина, която е заета от моторните спортове, както и много други детайли и възли.

Тествахме китайския Geely Coolray, който ще се продава в България

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

N-ката се отличава от стандартния Ioniq 5 и с променените пропорции. Тя е с 20 мм по-ниска, с 50 мм по-широка в долната част, за да побере по-широки гуми и е 80 мм по-дълъг заради по-изпъкналия дифузьор.

Виждам целия този пакет, завършен от синия мат, и въздъхвам с облекчение: хотхечът е жив, дори е превъртял играта! Това е любимият ми тип автомобил, а след преживяването с Ioniq 5 N не мисля, че някога ще мога да се отърся от емоциите, които в последно време минаха на много заден план, когато пиша за поредния нов автомобил.

Източник: LAP

Но, говорейки за хотхеч, да сте чували за такъв с 609 к.с.?! Аз не съм, защото няма. Да, идват от два електромотора, не от ДВГ, но подобни „коне” са в територията на суперавтомобилите, идващи на няколкократно по-висока цена, докато този е с малко (предвид това, което предлага) по-скъп от стандартния Ioniq 5.

И така, и тук ще си позволя да „претупам” техническите данни, като кажа, че предният електромотор е с 226, а задният с 383 к.с. Системната мощност е споменатите 609 к.с., които, след натискане на едно бутонче на волана (N Grin Boost, с което започвам след малко да изреждам безбройните маркетингови имена за различните системи), скачат до 650 к.с. за 10 секунди. В пистовите моторни спортове тази функции обикновено се нарича push to pass. За да съм честен, аз не успях да открия разлика след натискането му по време на обиколките ми на „Навак”.

Източник: LAP

Но, макар че цялата емоция изпитах на пистата, Hyundai Ioniq 5 N е автомобил, който е предназначен основно за пътя, а ако човек иска да си достави нужните емоции, може да го направи винаги. В тази връзка предполагам, че пробегът от 448 км с едно зареждане на батерията с капацитет 84 kWh веднага ще накара много специалисти да възкликнат: „ма то много малко, бе”.

Ми да, не е много, но за спринт от 0 до 100 км/ч от 3,4 секунди, максимална скорост 260 км/ч и системите N Battery Preconditioning, N Race, N Pedal, N Brake Regen, N Drift Optimizer, N Torque Distribution, N Launch Control, N Grin Boost, N Active Sound +, N e-shift, N N Road Sense и Track SOC, на мен ми изглежда предостатъчен.

Поразен от светкавицата на Maserati Grecale Folgore (тест драйв)

Електрическият EX30 е най-иновативният модел на Volvo (ВИДЕО)

А, сетих те, понеже Hyundai (и Kia) е единственият масов електромобил в Европа (изключвам някои китайски модела, защото все още са единици), изграден на 800-волтова архитектура, този автомобил може да се зарежда с до 350 kW, което ще рече, че на подобна станция батерията се пълни от 10 до 80% за 18 минути.

Източник: LAP

Решите ли да си доставите върховна доза адреналин (и да нашляпате някоя и друга пистова играчка), функцията N Battery Pre-Conditioning избира между режим „Drag“ за бързо достигане на пълна мощност или режим „Track“, който оптимизира възможно най-ниската температура на батерията за повече обиколки. Отделно има и функция N Race, която допълнително оптимизира издръжливостта на EV на пистата, като дава на шофьорите по-директен контрол върху потреблението на енергия. Чрез нея човек получава избор да даде приоритет на „Издръжливост“ или „Спринт“.

Не се замислих нито за момент да пазя заряда на батерията. Не го направих докато се опитвах да дрифтирам, не го направих и докато пробвах точно 4 пъти Launch Control потеглянето от място. Да не говоря за бързите обиколки на пистата. Признавам, че не ми се получи (освен в един опит) да опиша осморка с дрифт, защото нямам нужните умения, а и мокрият участък на пистата беше доста къс.

Източник: LAP

Но няма да се обяснявам. Дрифт режимът за мен и в повече, но винаги може да разказвате на по чашка, че функцията Torque Kick Drift позволява на водача да симулира действието на съединителя на автомобил с ДВГ и задно предаване, за да върти „дупето” на колата.

Прекалено ми се виждат и 11-те нива за регулиране на N Torque Distribution, който осигурява променливо разпределение на въртящия момент между двата задвижващи моста. Но пък електронният диференциал с ограничено приплъзване си е задължителен.

Volkswagen Passat продължава да предлага от всичко по много (тест драйв)

KGM Torres EVX се учи от най-добрите (тест драйв)

Стигам и до технологичния опит, почерпен от тестовете на „Нюрбургринг” и участието на отбора от WRC в разработката на колата. Първо, автомобилът е подсилен съществено чрез допълнителни заварки и други решения, за да се увеличи устойчивостта му на усукване. Интегрираните задвижващи оси (IDA) са вдъхновени от Световния рали шампионат, като също са подсилени. Електрическият усилвател на волана, монтиран на рейка помага за по-високата обратна връзка, така необходима при спортно шофиране.

Интелигентна софтуерна функция N Pedal е проектирана да осигури незабавна реакция при завиване и подобрена чувствителност на педала на газта. Тя дава приоритет на бързото завиване пред енергийната ефективност.

Но най-впечатляващи за мен (и предполагам най-одумвани от феновете и на електромобилите, и на конвенционалните коли с ДВГ) са функциите N e-shift и N Active Sound +. Напълниха ми душата, защото, подобно на горните две категории автомобилисти, очаквах пълен крах, но крайният резултат е поразителен.

Интериорът на Ioniq 5 N предлага типичните за N моделите акцентирани елементи  волан с няколко специфични бутона, дълбоки спортни седалки, панели на вратите и метални педали.
Интериорът на Ioniq 5 N предлага типичните за N моделите акцентирани елементи – волан с няколко специфични бутона, дълбоки спортни седалки, панели на вратите и метални педали. Източник: LAP

N e-shift симулира осемстепенната трансмисия с двоен съединител. Това наистина не го очаквах. Усещаш „ритник” през седалките при всяка симулирана смяна на предавките, като можеш и сам да ги „сменяш” чрез планките на волана. В този случай, ако забравиш да качиш на по-горна се стига до ефекта от състезателните симулатори: биеш прекъсвач и се чува онова познато „дзън, дзън, дзън”. Но още по-интересното е, че в този момент колата губи мощност и забива нос.

Кой има нужда от това? Всички онези от нас, които смятат, че електромобилът е опериран от всякаква емоция, които не биха минали на този тип задвижване точно по тази причина. Но сега Ioniq 5 N отстранява този недостатък. Нещо повече, гарнира го с N Active Sound+. Няма електромобил, който успешно да имитира звука на спорна кола с ДВГ. Нито един, като изключим Ioniq 5 N. Седмица преди него карах Maserati Grecale Folgore. Очакваш, че този би следвало да може да се справи много добре със задачата, но не, изкуствено генерираният звук на ДВГ там е толкова неточно калибриран, че усещаш вибрации в корема си, които могат да предизвикат най-лошото.

Източник: LAP

Докато тук те създават най-готината емоция. Това става чрез 8 вътрешни и 2 външни високоговорителя. Най-яко е усещането при симулиране на понижаване на предавките при скачане върху спирачките, защото синхрото на оборотите е придружено от характерното припукване на дефлекторите.

Това не може да се опише, трябва да се изживее. Убеден съм, че изпита ли човек тези емоции зад волана на Hyundai Ioniq 5 N, няма и да си помисли да си купи стандартния модел. При равни други условия това би значело „канибализъм”, един модел да страда за сметка на друг. Това си помислих и аз, но от компанията се подсмихват и потриват доволно ръце. Hyundai не е ограничил с квоти Ioniq 5 N, всеки, който го пожелае, ще може да го притежава. Първите пет броя са били купени за няколко часа у нас, и как иначе, всичко описано дотук струва 150 000 лева с ДДС. Много! Не бих казал, дори ми се щеше да ги имам, за да си купя тази кола, защото тя е само с 30 хиляди по-скъпа от най-наточения Ioniq 5 (след 10 000 отстъпка в момента за него).

Ако обмисляте покупка на електромобил и искате нещо много повече от евтино придвижване от точка А до точка В, задължително обмислете опцията за Hyundai Ioniq 5 N. После ще има да черпите за съвета. Срещу 2000 лв. може да го поръчате в този син мат, а срещу още 2200 лева може да поръчате и фиксиран стъклен покрив. Последното е излишно, на матът задължителен.

Източник: LAP

Технически характеристики

Hyundai Ioniq 5 N

Размери

Дължина, мм: 4715

Височина, мм: 1585

Широчина, мм: 1940

Междуосие, мм: 3000

Тегло, кг: 2200

Електромотори

Системна мощност, к.с.: 609

N Green Boost: 650 к.с. за 10 секунди

Макс. въртящ момент, Нм: 770

Батерия

Капацитет, kWh: 84

Зареждане, kW: 350

От 10 до 80%, мин: 18

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 260

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 3,4

Среден разход, kWh/100 км: 23,7 – 20,8

Базова цена, лв. с ДДС: 149 800

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руският президент: Това ще бъде много голяма грешка</p>

Руският президент: Южна Корея ще направи голяма грешка, ако достави оръжие на Украйна

Свят Преди 14 минути

Путин направи изказването си пред журналистите в края на двудневната си обиколка в Азия

Тунел

Внимание, шофьори! Ограничават движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“

България Преди 38 минути

Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“

Руска атака в Донецка област, има загинали и ранени

Руска атака в Донецка област, има загинали и ранени

Свят Преди 3 часа

По предварителни данни руските сили са използвали реактивна система за залпов огън БМ-30 "Смерч"

Оставиха в ареста 24-годишния мъж, ранил полицай при гонка в Бургас

Оставиха в ареста 24-годишния мъж, ранил полицай при гонка в Бургас

България Преди 3 часа

Днес в съда стана ясно, че той се е укривал 5 дни

<p>Радев с коментар за разследванията&nbsp;по казуса с &quot;Нотариуса&quot;&nbsp;</p>

Радев: Разследванията във връзка с Нотариуса са показател за състоянието на системата на правосъдието

България Преди 3 часа

Радев се срещна с представители на Съюза на съдиите в България

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Свят Преди 3 часа

Ливанската групировка "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база в отговор на смъртта на един от бойците си

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Любопитно Преди 3 часа

В рамките на 3 месеца 58-те стажанти, избрани след прецизен подбор, ще работят с опитен ментор

<p>Пътно произшествие между тротинетка и лека кола, има тежко ранен</p>

Пътно произшествие между тротинетка и лека кола в Русе, има тежко ранен

Свят Преди 4 часа

Тестът за алкохол на шофьора е отрицателен

<p>Тя е&nbsp;най-младият възпитаник на Тексаския университет (ВИДЕО)</p>

16-годишна тийнейджърка е най-младият възпитаник на Тексаския университет

Свят Преди 4 часа

Хана е осиновена от южна Етиопия през 2008 г.

Снимката е илюстративна

Счупихме 30-годишен температурен рекорд

България Преди 4 часа

Вижте колко градуса бе в Русе в 15:00 часа днес

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

България Преди 4 часа

Мандатът на Йенс Столтенберг приключва на 1 октомври

<p>Задържаха двама служители на НАП в Кърджали, ето защо</p>

Задържаха двама служители на НАП в Кърджали

България Преди 4 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

България Преди 5 часа

55 души са пострадали в Москва, 30 от тях са в тежко състояние в реанимация

<p>Разкриха контрабандни надуваеми лодки на &bdquo;Капитан Андреево&rdquo; (СНИМКИ)</p>

Разкриха контрабандни надуваеми лодки на „Капитан Андреево”

България Преди 5 часа

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците