0

П одготовката за предстоящите коледни празници със сигурност тече на пълни обороти за всички, но в цялата предколедна суматоха доста често се забравя нещо важно, за което трябва да помислим и да се погрижим, особено през по-студените месеци през годината.

Онова почти свещено нещо, в повечето случаи за мъжката аудитория – колата. Да, и тя се нуждае от поддръжка, затова е важно да овладеете изкуството да се грижите за своя автомобил подобаващо.

Може би най-важното нещо, с което трябва да се започне са гумите. Ако все още не сте сменили летните със зимните гуми – то не отлагайте повече! Времето навън става все по-променливо, а със сигурност вие не искате да застрашите собствения си или нечий друг живот. Има и плюсове, това че ще направите това едва сега – след като е минал пикът със запазени часове за смяна на гуми – ще попаднете на доста изгодни оферти, а защо не и да се възползвате от допълнителни отстъпки или промоционални предложения за грижа за колата ви.

Източник: Thinkstock/Guliver

A ако смяната на гумите вече ви е в задължителния списък или пък карате спокойно, защото сте се погрижили затова по-рано – желателно е да направите профилактичен преглед на автомобила – може да е цялостна диагностика или пък да проверите дали маслото, масления филтър, акумулатора или пък течностите са за смяна.

По време на декемврийските празници със сигурност ще се отправите на пътешествие с колата – за едни финалната дестинация може да е големият супермаркет в съседния квартал, за да се сдобият с още коледни лакомства, за други обаче маршрутът може да е по-дълъг. Затова е добре да проверите и какво е състоянието на фаровете на колата ви. Напълно е възможно да се нуждаят от специализирано почистване и полиране – потърсете най-изгодното предложение за вас и се възползвайте от него.

И какво е коледна почивка без сняг и планински пейзаж? На много от вас им предстои да попътуват по по-сурови трасета. А по емпиричен път е доказано, че това невинаги носи приятни емоции и настроение, защото колкото и да имате да стигнете бързо до сгушената планинска хижа, в която ще отседнете за няколко дни, нещо буксува – и това не е желанието ви. В повечето пъти са гумите, които за по-тежки и зимни маршрути се нуждаят от вериги. Помислете дали ще са ви необходими и се снабдете с тях преди да се отправите на път.

Източник: Thinkstock/Guliver

Не на последно място, за да овладеете до съвършенство изкуството да поддържате колата си изрядна и в добро състояние – почистете я. И не, невинаги една струя вода е достатъчна, за да я почисти добре. Особено през зимните месеци, когато навън пясък, лед, прах и дъжд се редуват в денонощието. Цялостното почистване и измиване на колата в повечето пъти е доста по-изгодно, отколкото ако правите отделно вътрешно и външно почистване. Комплексното почистване на автомобилното купе е гаранция, че следващото ви пътуване ще бъде по-приятно и комфортно, особено ако последното сте го направили миналия сезон...

Грижата за всеки автомобил е индивидуална, затова е добре да потърсите това, което е необходимо за него и да му го осигурите, за да се насладите на приятно пътуване, където и да отидете през този сезон.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@