2

Volkswagen натисна спусъка и процесът вече е необратим. Супер дръзкият ход на VW да заложи „всичко или нищо“ на тока ми изглеждаше прекалено дързък, но явно това е бъдещето. Убеждавам се, след като наследникът на Дитер Цече също тръгва в същата посока – електрическо бъдеще.

Оля Калениус представи супер амбициозния си план “Ambition 2039”. Той цели през следващите 20 години гамата пътнически автомобили на Mercedes-Benz да не отделя и грам вредни емисии CO2!

В „Ambition 2039“ фигурират още няколко важни дати. До 2030 г. производителят възнамерява да генерира над 50% продажби на електрически и плъг-ин хибридни автомобили, а до 2022 г. всички производствени мощности на концерна в Европа не трябва да отделят СО2. Т. нар. Factory 56 в Зинделфинген използва възобновяеми източници на енергия и ще е IF2 неутрална от старта на производството.

Друга важна точка от плана предвижда насърчаване на доставчиците на концерна да се включат в този екологичен процес.

Калениус, който ще поеме ръководната палка като Председател на борда на директорите от Дитер Цече следващата седмица, се различава от своя колега във Volkswagen Херберт Диес.

Шведът не споделя възгледа на Диес за технологичен неутралитет. „Моментният ни фокус е върху електрическата мобилност с батерии. Но има място и нужда да продължим работа и по други решения, като например горивните клетки и е-горивата. Днес никой не знае със сигурност кое задвижване ще е най-добро за нашите клиенти след 20 години. Ето защо ние окуражаваме политиците да постелят пътя за технологичен неутралитет: нека фиксираме целта, но не и средствата за постигането й.“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Всеки пети янки мисли за покупка на е-кола

Завръщане в миналото със Suzuki Jimny (тест драйв)

Анализ: колко зелени са „зелените” автомобили

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@