10-те най-отвратителни деликатеса в света
Източник: HiComm
15

Предвид предупрежденията, че главоломно нарастващото население на планетата ще има нужда от все повече храна, а тя ще намалява, логичен е въпросът какво ли ще прояде то, за да оцелее.

Действително, в еволюцията хората са се изхранвали с най-различни неща - корени, насекоми, треви, влечуги, всевъзможни растения и какво ли още не.

Някои народи, обаче, по принцип си ядат меко казано "странни" неща, които за други са недопустими, гнусни и дори светотатствени.

Деликатеси, каквито можем да си купим по пазарите в Азия, например, предизвикват повдигане на стомаха у средния европеец, свикнал на пържени картофки.

Подобни храни се предлагат дори като непоносимо изпитание на участниците в популярното риалити шоу "Страх". Мнозина не са сигурни, че биха ги вкусили дори ако са застрашени от гладна смърт.

HiComm.bg е подбрал 10 от най-отвратителните "вкуснотии" на света, някои от които изненадващо няма да ви изненадват и дори ще откриете, че сте хапвали от тях под някаква друга, "по-човешка" форма. Ето ги, в разбъркан ред:

Око на риба тон

Очите са доста неприятен елемент, когато става дума за храна. Едва ли на някого ще му е приятно да погълне порция, от която го гледат две втренчени и изцъклени очи (примера с агнешките главички).

В Япония, обаче, този орган е деликатес, а на рафтовете с месо в супермаркетите може да откриете пакетирано гигантско око на риба тон.

Ако на някого някога му се наложи да хапне подобно нещо, вероятно ще трябва да го глътне цялото наведнъж, за да не усеща разпръскването на всевъзможните флуиди, когато забие зъби в него. На много азиатци обаче това мезе действително им харесва.

Кървав бульон

Кървавицата у нас е кулинарен продукт на особена почит, особено в миналото. Нарича се така, защото в бахура се слага не само месо и карантия, но и прясно изцедена животинска кръв - обикновено свинска.

В Лаос обаче кръвта не е просто една от съставките, а се консумира "едно към едно" на яркочервени късове. Те са напълно обичайна гледка на кулинарните щандове в страната.

Ако желаете да ги пробвате и да качите хемоглобина си, може да ги намерите на пазара Phousy в Луанг Прабанг. Да ви е сладко!

Свински мозък

Този деликатес не особено шокиращ за българина, тъй като у нас се консумира агнешки мозък - особено пролетта и по празници, варен или паниран.

Повечето хора в развитите страни обаче определено не го консумират масово. Отново, този деликатес от свиня е типично азиатски.

Там може да го намерите не просто като ресторантско блюдо, но и в консервиран вариант - свински мозък в прясно мляко.

Според етикета на подобна консерва вътре ще откриете храна, съдържаща 150 калории, 5 грама мазнини, както и 3500 милиграма холестерин, което представлява 1170% от дневната препоръчителна норма.

Тестиси от бик

Тестисите, наричани понякога у нас доста гальовно "бели бъбреци", са типична храна в някои южни части на Китай. Тези добре оформени, тлъсти органи се предлагат на най-видно място в месарниците редом с други "нормални" видове месо.

С обилно количество подправки, още по-обилно количество вино и сериозна доза любопитство може би наистина не са лош деликатес.

Прилепи на жарава

Прилеп в казан по-скоро свързваме с отвара за магия, отколкото с приятна супичка или вкусна яхнийка. Грешка! В цяла Азия варената летяща мишка е ценна храна, на която никой не се мръщи с погнуса.

Подобно ястие не само се смята за изключителен деликатес, но е и доста скъпо.

Освен варен, прилепът се сервира и печен. Има го в почти всички азиатски страни, но особено разпространен е във Фиджи.

Опиталите варен прилеп хора всъщност споделят, че вкусът съвсем не е лош и ако се абстрахирате от външния вид, ще ви се стори, че хапвате пилешко.

Патешки запъртък - балут

Този "деликатес" присъства във всяка класация на най-отвратителните ястия на планетата. Нормално - балутът представлява варено патешко яйце с вече много добре оформен ембрион в него, или на прост български език - двуседмичен запъртък.

Във вътрешността му ще откриете оперение, клюн, крачета и крехки костици. Точно заради тях деликатесът е леко хрупкав.

Балутът е типичен за Филипините, Камбоджа и Виетнам. Това е тяхната "бърза храна", която хапват от крак директно от черупката.

Балутът обаче има едно незаменимо достойнство - смятан е от местните за силен афродизиак.

Варена овча главичка

Въпреки че попадат в класацията на най-отвратителните деликатеси, те не са изненадващи. Може би всеки е виждал подобна животинска глава с изцъклени очи, оголени зъби и полуизплезен език от тавата.

Деликатесът е разпространен най-вече в страните от Близкия изток - Иран, Ирак. Типичен е също и за Казахстан, където честта да раздели по парченце за всички около масата се пада на най-възрастния член на семейството.

Пълнен тюлен... с разложена чайка

Ако по Коледа за нас върховното кулинарно изживяване е да хапнем пълнено прасенце или пуйка, за ескимосите коледната трапеза задължително трябва да съдържа въпросното ястие.

Името му е кивиак и се приготвя по специален начин. Рецептата - взимате един обезглавен тюлен, пълните стомаха му с предварително оскубана чайка и след това го замразявате в леда за цели седем месеца. С една дума - зимнина.

През периода на престой в леда чайката ще бъде бавно разложена от ензимите в стомаха на бозайника, за да стане деликатесът още по-вкусен.

Вкусът на ястието е като на някакво много старо и силно миришещо сирене. Пригответе се за него, ако смятате по Коледа да посетите Гренландия или Чукотка!

Вино с новородени мишки

Тук е спорно дали става дума за вино, което се пие за удоволствие, или за някаква лековита тинктура. За приготвянето е необходима бутилка оризово вино, в което внимателно се натъпкват тридневни мишлета, най-добре предварително умъртвени от хуманна гледна точка.

След това виното се оставя да престои една година - т.е. да отлежи и всички вълшебни аромати в него да бъдат обединени.

Такова питие може да ви сервират в Корея. Там се счита не просто, че е изключително приятно за пиене, но и че е невероятно полезно за здравето.

Гнило месо на акула

Филето от акула е наистина е много вкусно, например панирано. Става дума обаче за друга разновидност при приготвянето на акулско месо - отново в кухнята на северните народи.

Прави се от два вида месо - от мускулна тъкан и стомах на акула. Изискването обаче е универсално - "мръвката" трябва да прогние до последната си клетка.

Лесно ще познаете кога е напълно готово, тъй като дори миризмата, разнасяща се от него, може да ви убие. Името на тази манджа е хакарл и ако изпитвате желание да я пробвате, трябва да отскочите отново по Коледа до Исландия.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Иванов

Иванов: Николов не отговаря на очакванията ни за премиер

България Преди 51 минути

Иванов: Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която беше обявена за министър-председател, е убедителна

Тези филмови рокли определено искаме да носим

Тези филмови рокли определено искаме да носим

Любопитно Преди 3 часа

Колкото по-красива е една рокля, толкова по-дълго време остава в съзнанието ни

<p>Какъв беше светът преди глобалната мрежа</p>

Какъв беше светът преди глобалната мрежа

Любопитно Преди 6 часа

Как хората търсеха информация и как плащаха сметките си

Антон Петров - Хамстера е загинал при инцидент в Рила

Антон Петров - Хамстера е загинал при инцидент в Рила

България Преди 7 часа

Тримата му спътници са ранени

Внимание! Оранжев код за опасно време в почти цялата страна

Внимание! Оранжев код за опасно време в почти цялата страна

България Преди 8 часа

НИМХ обяви предупредителен оранжев код за високи температури в 25 области от страната, а в останалите 3 области - жълт код

коронавирус

COVID-19: Лек спад в процента на нови случаи

Теми в развитие Преди 9 часа

Какви са актуалните данни

Android 12 ще адаптира интерфейса си към фона

Android 12 ще адаптира интерфейса си към фона

Технологии Преди 9 часа

Функцията ще се прилага автоматично според избраното изображение

Volkswagen Taigo

Taigo е първият SUV-купе на Volkswagen

Технологии Преди 9 часа

По желание моделът предлага IQ.DRIVE Travel Assist, който позволява частично автономно придвижване при скорост на движение до 210 км/ч.

Пожарите достигнаха Катания, хора бягат от къщите си

Пожарите достигнаха Катания, хора бягат от къщите си

Свят Преди 18 часа

При близо 40 градуса по Целзий горещите ветрове разпалиха пламъци в цяла Сицилия

Нов бум на коронавируса в Китай

Нов бум на коронавируса в Китай

Теми в развитие Преди 19 часа

Най-голямата епидемия от ковид след Ухан

<p>Македонска медия: България загуби битката за Македония</p>

Македонска медия: България загуби битката със Сърбия за Македония

Свят Преди 21 часа

„Слободен печат“: Българите никога не могат да извлекат поука от грешните си ходове

„Делта” щамът вече доминира в България, 4-та ковид вълна

„Делта” щамът вече доминира в България, 4-та ковид вълна

Теми в развитие Преди 21 часа

40 процента ръст на новозаразените на дневна база

<p>Най-кошмарните съседи, до които не искате да живеете</p>

Най-кошмарните съседи, до които не искате да живеете

Любопитно Преди 22 часа

Понякога съседите нахлуват в живота ни неканени и нежелани и окупират вниманието ни

Големи протести срещу ковид мерките във Франция

Големи протести срещу ковид мерките във Франция

Свят Преди 23 часа

Франция влезе в четвъртата вълна на пандемията с по-висок процент инфектирани

Там изкараха армията, за да наложат ковид мерките

Там изкараха армията, за да наложат ковид мерките

Теми в развитие Преди 1 ден

Австралийски правозащитници смятат, че използването на армията в либералната демокрация е тревожно

Борисов

Борисов: Номинираният за премиер на ИТН трябваше да се казва Слави Трифонов

България Преди 1 ден

"Единственият шанс е Слави да излезе, защото само той може да ги озапти другите", каза Борисов