Откритията на тийнейджъри могат да променят света
Източник: Beacon
2

О бичайните неща за тийнейджърите са резките промени в настроението, партитата, любовните драми и зависимостта от социалните медии. Обществото очаква от тях да започнат да мислят рационално едва, когато навършат пълнолетие.

Рекорд: Ученик на 13 г. конструира ядрен реактор

Момчето, което ще промени света

Но някои тийнейджъри пречупват матрицата. Те намират решения не само на собствените си, но и на глобалните проблеми и се нареждат сред водещите изобретатели в света в момента.

Кеяна Каве, САЩ

Кеяна Каве сега е на 18 г. и живее в Ню Орлиънс. Нейният път като изобретател започва през 2010 г. с аварията на нефтената платформа „Дийпуотър хърайзън”, след която в Мексиканския залив изтекоха милиони тонове петрол. Това е една от зоните с най-голямо биоразнообразие в света. А екологичните последствия от най-големия нефтен разлив в историята бяха унищожители. Бебетата делфини започнаха да умират 6 пъти по-често от обичайното, поколения морски създания бяха увредени - раждаха се скариди без очи, риби с язви и други проблеми.

Новините за това до така степен впечатлили Каве, че тя решила буквално да спаси света. На 15 години тинейджърката започнала да изучава всичко свързано с петролните разливи. Разбрала как, при излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето нефтът образува силно токсични съединения. 

И днес Каве вече е превърнала труда си в два патента за химични методи за откриване на канцерогени. А също така е стартирала компания, наречена „Маре”, която разработва методи за справяне с петролни разливи. Нейната работа наскоро привлече финансиране от 1,2 милиона долара.

Рифат Шаарук, Индия

Още като малко дете Шаарук обичал да прекарва часове, взирайки се към звездите през телескопа на баща си. За съжаление Мохамед Фаруу, местен професор и учен, починал, когато синът му бил в основното училище.

Тази трагедия обаче само засилила интереса на малкия Шаарук към звездите. Той се свързал с организацията „Space Kidz India”, която помага на младежи да развият научния си потенциал.  С нейна помощ Шаарук създал екип от шестима тинейджъри, които обсъждали плановете си за това как да достигнат звездите в социалните мрежи до малките часове на нощта. В крайна сметка те са измислили „КаламСат” - най-лекия сателит в света.

Той тежи само 64 грама, колкото голяма батерия. Всъщност е куб с ширина 3,8 см, изработен от 3D принтирана пластмаса, подсилена с въглеродни влакна. Съдържа няколко различни вида сензори, включително такива за измерване на температурата, магнетизма, височината и напрежението върху структурата му при намаляване на земното ускорение. Също така има собствен източник на енергия и микрокомпютър, който контролира сензорите и запазва получените данни.

Основната цел на сателита е да тества свойствата на подсилената пластмаса в условията на микрогравитация. Леките материали, които могат да издържат на пътуване в космоса могат да са изключително полезни. Сателитът е изстрелян от НАСА през 2017 г. Той прекарва само 12 минути в събиране на данни, преди да се върне на Земята и да се приземи в морето. Но това е иновационен подход за тестване на различни материали в космоса, като цената му от около 10 000 долара е много по-ниска от обичайната за такива изследвания.

Хана Хербст, САЩ

На 15 години Хербст е вдъхновена да реши проблема с недостига на енергия в развиващите се страни. В наши дни 1,3 милиарда души по света нямат електричество. Причината за това нейно решение стават думите на дете от Етиопия, с което Хана си пише. Хербст започва сериозно да изучава проблема и забелязва, че около 40% от населението на Земята живее на разстояние по-малко от 100 км от брега на море или океан, а 10% от хората обитават селища на до 10 км от езеро или река.

Така тя стига до просто, но ефективно решение, като монтира витло и водноелектрически генератор в двата края на куха пластмасова тръба. Витлото се задвижва от водата, а генераторът превръща кинетичната енергия в електричество. След като проектира прототип, Хана използва домашен 3D принтер, за да го направи, тества и подобри.

Името на генератора е „Beacon” и той може да използва за производство на електричество почти всеки източник на вода. Изобретението на Хербст е толкова ефективно, че в по-голям мащаб би заредило батериите на три електрически автомобила едновременно в рамките на час.

Хана посочва, че генерираната енергия може да се използва за жизненоважни неща, като захранване на машини за пречистване на водата или кръвни центрофуги в болниците в развиващия се свят. Тийнейджърката, наред с ред друг награди, спечели и приза за млад учен „Discovery Education 3M” през 2015 г. В момента тя изучава компютърно инженерство в университет във Флорида.

Джулиан Риос Канту, Мексико

Той става изобретател само на 13 години, когато майка му е диагностицирана с рак на гърдата. Канту решава да направи нещо,  да спаси жените от коварната болест.

Заедно с трима приятели, той създава компанията „Higia Technologies”, която разработва устройство за ранно диагностициране на рака на гърдата. Това е прототипът – „EVA”, сутиен със сензори, който може да се носи дори само час всяка седмица. Идеята е да се засекат промените в температурата и еластичността на кожата, позволяващи да се открие заболяването.

След всяко използване данните се изпращат с приложението на компанията, а алгоритми за изкуствен интелект изчисляват риска от рак. Идеята вече е набрала 20 000 долара финансиране и е спечелила няколко награди. Все още предстоят клинични изпитания, тъй като подобни технологии са се оказвали ненадеждни в миналото. При успех обаче проектът може да спаси живота на милиона жени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 17 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 44 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии